Преди няколко дни се оказа, че на един от служебните автомобили е счупена част, а ремонта излиза 5000 лв. Доста колеги ми завиждат и явно са казали на шефа, че аз съм го карал последно и следователно аз съм го повредил, а кълна се -не е така! Обясних го на шефа, но той каза, че някой трябвало да поеме отговорността. Не е ли по-справедливо, когато не може да се установи кой е виновният, на всички да се правят уддръжки от заплатата? Мисля да напусна, т.к. трябва да вземам по 180 лв 10 месеца, а съм на квартира тук. Договорът ми е срочен. Каква да е молбата за евентуалното ми напускане?
Благодаря предварително за помощта ви!
- Дата и час: 04 Фев 2025, 17:47 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Имат ли право да ми уддържат по 500лв на месец за служ. кола
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
- j-o
Удръжки от трудовото възнаграждение във Вашия случай се правят само възоснова на писмена заповед, която Ви е връчена и която Вие не сте оспорили писмено в срок от 1 месец от връчването. В противен случай удръжката е незаконна, а ако Вие оспорите заповедта работодателят Ви е длъжен да отнесе въпроса към съда или да се откаже от удръжката. Отговорността е ограничена до една или три работни заплати, освен ако вредата е умишлена, когато пък обезщетението се търси по съдебен ред.
- гост 2
Удръжки от трудовото възнаграждение във Вашия случай се правят само възоснова на писмена заповед, която Ви е връчена и която Вие не сте оспорили писмено в срок от 1 месец от връчването. В противен случай удръжката е незаконна, а ако Вие оспорите заповедта работодателят Ви е длъжен да отнесе въпроса към съда или да се откаже от удръжката. Отговорността е ограничена до една или три работни заплати, освен ако вредата е умишлена, когато пък обезщетението се търси по съдебен ред.
- гост 2
Благодаря Ви за съдействието. В ТД е посочена мин РЗ-значи ли това, че могат да ми уддържат до 450 лв?Иначе вземам 680 лв. Вина нямам, а и те не могат да докажат такава-явно им трябва изкупителна жертва.Не са ми връчвали никаква заповед за уддръжки-казаха ми го устно.Щели да ми правят удръжки до второ нареждане. Да изискам ли такава заповед?
- j-o
[quote="j-o"]Благодаря Ви за съдействието. В ТД е посочена мин РЗ-значи ли това, че могат да ми уддържат до 450 лв?Иначе вземам 680 лв. Вина нямам, а и те не могат да докажат такава-явно им трябва изкупителна жертва.Не са ми връчвали никаква заповед за уддръжки-казаха ми го устно.Щели да ми правят удръжки до второ нареждане. Да изискам ли такава заповед?[/qu
Да - могат да ти плащат само 120 лв., както е по трудов договор...
Да - могат да ти плащат само 120 лв., както е по трудов договор...
- някой
А бе твоя шеф да не си мисли,че колата е вечна. Ако не е причинена щетата със зла умисал той трябва да поеме и разхода по възтановяването. възможно е и да е фабричен дефект на споменатата част. Ако ти си М.О.Л на автомобила разбирам, но след като и други са го ползвали не е редно ти да си изкупителната жертва. Ако стане така, че ти трабва да плащаш напусни и предизвестието го изкараи в болнични
- Гост
До колкото разбрах j-o, ти си работник, а не ръководител. В този случай се прилага чл. 206, ал.1 КТ - " За вреда, причинена на работодателя по небрежност при или по повод изпълнението на трудовите задължения, работникът или служителят отговаря в размер на вредата, но не повече от уговореното месечно трудово възнаграждение. " Следователно не повече от 150 лв.
Работникът или служителят отговаря само за онези преки вреди, които са били предвидими при пораждане на задължението (чл. 82 ЗЗД). Когато повредата е резултат от нормален производствено-стопански риск се изключва отговорност... н-р в следствие на амортизация.
Щом не един, а няколко работника са работили с автомобила и не може да бъде установено участието на всеки от тях в причиняването на вредата, то всички отгоравят пропорционално на уговореното им месечно трудово възнаграждение.
Кажи на шефа си, че ако иска само от теб да поемеш отговорността, то ще получи само една твоя заплата.... докато ако отговорността е обща на всички, ще получи повече.
Така дори и да напуснеш, поне ще си го "върнеш" на колегите.
Шефа ти по никакъв начин не може да ти вземе 5000 лв. Тъй като
производството по трудови дела е безплатно за работниците и служителите, можеш да си спокоен, дори и да те заплаши със съд.
Работникът или служителят отговаря само за онези преки вреди, които са били предвидими при пораждане на задължението (чл. 82 ЗЗД). Когато повредата е резултат от нормален производствено-стопански риск се изключва отговорност... н-р в следствие на амортизация.
Щом не един, а няколко работника са работили с автомобила и не може да бъде установено участието на всеки от тях в причиняването на вредата, то всички отгоравят пропорционално на уговореното им месечно трудово възнаграждение.
Кажи на шефа си, че ако иска само от теб да поемеш отговорността, то ще получи само една твоя заплата.... докато ако отговорността е обща на всички, ще получи повече.
Така дори и да напуснеш, поне ще си го "върнеш" на колегите.
Шефа ти по никакъв начин не може да ти вземе 5000 лв. Тъй като
производството по трудови дела е безплатно за работниците и служителите, можеш да си спокоен, дори и да те заплаши със съд.
- Гост
12 мнения
• Страница 1 от 1
|
|