начало

Съдът назначи нови експертизи, за да реши делото за убийството на психолога Иван Владимиров Съдът назначи нови експертизи, за да реши делото за убийството на психолога Иван Владимиров

Декларация по чл. 66 ал. 2 от ЗМИП

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Декларация по чл. 66 ал. 2 от ЗМИП

Мнениеот metalm » 10 Дек 2020, 19:26

Здравейте,
коя институция може да даде становище, разясни и формулира какъв текст трябва да се изпише в посочената декларация приложение 9а от ЗМИП?
Аз като я чета пише, че цитирам:
"При посочване на наследство се посочват година на придобиване и данни за
наследодателя или наследодателите, при посочване на спестявания - периодът, в който
са натрупани спестяванията, както и данни за източника, а при посочване на доходи от
търговска или трудова дейност, както и друг общоформулиран източник - периодът, в
който са генерирани доходите, както и данни за работодателя или контрагентите"

На служителите в обслужващата ме банка е наредено с вътрешна заповед да се изисква и видът дейност който извършвам или вида на продажбата която е извършена. Поради отказ от моя страна да впиша подобна информация без да ми се даде основание за това, ми отказаха да приемат вноска на каса само с описан произход "доход от търговска дейност на правен на период от.... до .... " След направен сигнал по реда до обслужващата ме банка получих следния отговор:

Във връзка с Ваше оплакване до ХХХХХХХХХХХ с вх.№ ХХХХХХХХХХХ от 08.10.2020г.,
преди всичко Ви поднасяме извинения за неприятното впечатление, с което сте останали от работата си с банката.
Уверяваме Ви, че основната ни цел като водеща европейска банка, фокусирана върху реалните нужди на клиентите, е гарантирането на високо качество на предлаганите от банката продукти и услуги. Именно поради тази причина, сигналите на нашите клиенти са изключително полезни и важни за нас. Дълбоко уверени сме, че това е единственият правилен път към изграждането и запазването на дълготрайни, успешни и устойчиви бизнес отношения.
Бихме искали да Ви уведомим, че попълването на Декларация по чл. 66 ал. 2 от Закон за мерките срещу изпирането на пари е изискване на регулаторните органи и е в съответствие с вътрешнобанковите правила и процедури. Декларацията се попълва във връзка с произхода на средствата при операции, надвишаващи прага на сумите, определени съгласно ЗМИП.
Молим да имате предвид и текста изписан в Декларацията по чл. 66 ал. 2 от ЗМИП , а именно: „при посочване на доходи от търговска или трудова дейност, както и друг общо формулиран източник – периодът, в който са генерирани доходите, както и данни за работодателя или контрагентите“.
В хода на извършената проверка се установи, че при посещението си в локация „ХХХХХХХХХ“ на „ХХХХХХХХХ“ сте били помолени от обслужилият Ви служител да предоставите по-подробна информация относно произхода на средствата в размер на BGN ХХХХХХХХ , които сте искали да внесете по сметката на дружеството. В случая е необходимо да бъде посочена информация за вида на извършвана дейност, период в който са натрупани доходите и данни за работодателя или контрагента (например: продажба на хранителни стоки за периода…от…до; CMP за период …от …до.. и др.), за конкретната операция. Поради отказ от Ваша страна за предоставяне на горепосочената информация сте получили отказ да бъдете обслужен.
Г-н ХХХХХХХХ, във връзка с гореизложеното потвърждаваме, че не са констатирани нарушения от страна на обслужилият Ви служител, който е съблюдавал вътрешнобанковите правила и процедури.

И пак не ми обясняват на какво основание искат да впиша вида на извършената дейност. Прочетох и правилника за прилагане поместен тук, и там не видях подобно изискване.
Кой може да даде официално становище? Ако някой знае да каже моля.
metalm
Нов потребител

Назад към Общи дискусии