начало

Адвокатурата призова парламента да не „пипа“ Семейния кодекс без широко обсъждане Адвокатурата призова парламента да не „пипа“ Семейния кодекс без широко обсъждане

Помощ при тълкуване на член от договор за кредит.

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Помощ при тълкуване на член от договор за кредит.

Мнениеот nora00 » 25 Фев 2015, 18:31

Здравейте, какво е Вашето мнение по тази клауза в договора, тъй като аз не мога да се справя :oops:

"При депозиране на искане за промяна в параметрите по кредита се дължи комисионна в размер на 1% от остатъка по кредита"

Случаят се отнася до мой ипотечен кредит, подписан 2011. Изплащам си месечните вноски, но днес ми направиха предложение от друга банка за рефинансиране, като дори и с всичките разходи за това /нот.такси, съгласие, заличаване, вписване/ пак ми е по изгодно.

Но наличието на горната клауза, вече ми идва в повече, като разход.

Притеснява ме, че параграф § 13 от ЗПК, който гласи "Разпоредбите на този закон не се прилагат за договорите за кредит,сключени преди датата на влизането му в сила, освен по отношение на такси,
обезщетения или неустойки по § 9, т. 3 от този закон"
Думата КОМИСИОННА липсва, което ще значи, да трябва да платя.

От друга страна е тази разпоредба:
(8) (Нов – ДВ, бр. 35 от 2014 г., в сила от 23 юли 2014 г.) Кредиторът няма
право на обезщетение или неустойка при предсрочно погасяване на договор за
кредит по чл. 4, ал. 1, т. 2 и 3, когато кредитът е погасен след изплащане на 12
месечни погасителни вноски от усвояването му. Извън този случай кредиторът
има право на справедливо и обективно обосновано обезщетение за евентуалните
разходи, които са пряко свързани с предсрочното погасяване на кредита, в раз-
мер до 1 на сто от предсрочно погасената сума по кредита.

Условието по предл.1 е изпълнено, но все пак се питам ще дължа или не този 1%, след като отново липсва думичката КОМИСИОННА?

Благодаря Ви,
nora00
Младши потребител

Re: Помощ при тълкуване на член от договор за кредит.

Мнениеот doroteyazh » 03 Юни 2015, 12:53

Здравейте, според мен не би следвало да дължите комисионна за предсрочно погасяване на кредита - все пак кредита ви е от 2011 г., а с оглед на цитираните от вас разпоредби Банката би могла да ви иска комисионна за предсрочно погасяване само в случай, че направите погасяване на кредита в първите 12 месеца от отпускането му.
doroteyazh
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ