начало

Прокуратурата е осъдена да плати 60 000 лева на оправданите за корупция полицаи от „Сигма“ Прокуратурата е осъдена да плати 60 000 лева на оправданите за корупция полицаи от „Сигма“

ПТП с моя автомобил БМВ преди читири години и половина

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ПТП с моя автомобил БМВ преди читири години и половина

Мнениеот olga22 » 29 Ное 2011, 11:05

Здравейте, предварително се извинявам, ако темата не е за тук и предварително благодаря за отговорите :).
Проблема е, че стана ПТП с моя автомобил БМВ преди читири години и половина. От момента на произшествието до сега колата е задържана на паркинга на жандармерията. Водиха се дела до август и през август влезе в сила и в изпълнение присъда за човека, който шофираше. Присъдата е ефективна и в момента се изтърпява. По време на делата не ми разрешиха да си прибера автомобила, въпреки, че шофьорът се призна за виновен още на първото дело и не оспорва скорост и други обстоятелства. Сега вече след влязла в сила и в изпълнение присъда би трябвало да няма пречка да си прибера автомобила, но не. Пуснах молба до съдията, но той не даде мнение, защото нямало протокол за изземване. Следователят в КАТ иска определение от съдията и така се въртя в омагьосан кръг. Та молбата ми е някой да ми даде акъл какво да направя в случая. А също така ме интересува, ако си намеря колата в безобразен вид, какво мога да направя. От много места научих, че колите оставени там са направо разкостени и служитилите изпълнявали поръчки за части от тези автомобили, едва ли не, като в авто морга /имаше и репортаж през декември 2010 година в новините/. Колата е ударена задно-дясно, двигателя работеше и беше в отлично състояние, като изключим следите от удара задно дясно. Има по делото около 40 снимки, как е изглеждала. Преди 4 години беше закупена за 20 000 лева и катасрофира на 20я ден. Въпросът ми е първо как да си пребера колата и второ какво да сторя, ако е разкостена и обрана. Благодаря за отговорите.
olga22
Младши потребител

Re: ПОМОГНЕТЕ МОЛЯ!!!

Мнениеот REVOLUTION » 29 Ное 2011, 11:32

След като колата е приобщена по наказателното дело като веществено доказателство , независимо дали чрез протокол за доброволно предаване или изземване , то съдът трябва с присъдата си да се произнесе за съдбата на веществените доказателства.Дали се връщат на правоимащите , дали ще се приложи чл.53 НК , чл.112 НПК и т.н.-арг. от чл.301 ал.1 т.11 НПК.В тази връзка прочетете какво пише в присъдата , ако там съдът се е произнесъл за колата то си вадите препис от присъдата и с нея в КАТ.
Ако няма произнасяне то може да пуснете молба на основание чл.306 ал.1 т.4 от НПК.Определението на съда подлежи на обжалване пред въззивен съд по реда на Глава 22 от НПК.
Имайте предвид , че съгласно чл.112 ал.1 НПК предмети ВД се изземват в полза на държавата , ако не е установено кой е собственика и никой не ги потърси в 1год.срок.
Ако установите повреди по колата може да търсите обезщетение по реда на чл.45 и сл. ЗЗД от институцията съхранявала колата.
Препоръчвам да ангажирате адвокат , който в максимална степен да защити правата Ви!

Успех.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот olga22 » 29 Ное 2011, 11:47

Благодаря за бързия отговор! В присъдата, мотивите и т.н не се споменава нищо за колата, само, че аз съм собственик. 1 година от кога и отива в полза на държавата?
olga22
Младши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 29 Ное 2011, 11:53

От приключване на делото , но щом в делото е упоменато , че сте собственик няма как да я отнемат.След като няма нищо в присъдата съм Ви обяснил какво се прави.Но според мен ако искате да успеете ангажирайте колега.
Разбира се вариант е и да водите иск по чл.108 ЗС срещу ведомството дето съхранява колата и такива крайни варианти съм виждал. :lol:
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот meandar » 29 Ное 2011, 12:11

Срокът за моторни превозни средства е петгодишен, така че...поемете глътка въздух.
meandar
Младши потребител

Мнениеот olga22 » 29 Ное 2011, 12:54

Благодаря ви за бързите отговори. Там е работата, че става малко §22. След катастрофата пътна помощ взе колата и толкова. Няма никакви протоколи. По делото се споменават данни за колата, както и че е моя собственост. Няма протокол за изземване или за предаване или, каквото и да било. Съдията иска протокол, следователят иска определение или съдебно решение. Сега почвам да се чудя дали ще ме пуснат на паркинга на жандармерията, за да си видя колата в какво състояние е и като установя, какво е останало от нея /предполагам, че е разкостена/ да наема адвокат.
olga22
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ