Здравейте. Преди 4 дни ми открадаха дебитната карта, като лицето което смятам, че ми я отне, ми нанесе и побой. Веднага извиках полиция, като аз, той и свидетелите писахме обяснения. Изкарах си медицинско свидетелство, смятам да съдя лицето по чл.130 ал.1 НК. Днес ще подам жалба в полицията и за кражбата на дебитната карта. Искам да ви попитам, как се нарича документа, с който полицията по мое желание ще му забрани да се доближава до мен, и какъв е давностния срок за подаване жалба до РС по чл.130.
Благодаря ви.
- Дата и час: 04 Фев 2025, 19:35 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Кражба и побой
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
От това което пишете може да се направи извод, че не Ви е извършена кражба а престъплението ГРАБЕЖ. При положение обаче, че побоят Ви е бил нанесен с цел отнемане на вещите от Вас. Престъплението ГРАБЕЖ е от общ характер и се преследва от държавата и Вие не можете да заведете дело от частен характер каквото смятате да направите. Разследва се от ДОЗНАТЕЛ в полицията и той следва да е посетил местопроизшествието заедно с други служители на МВР. Иначе давностния Ви срок за завеждане на дело е шест месеца от деня на инцидента. Но понеже квалификациите по тия текстове са сложни и Вие не може да направите разлика тъй като не сте юрист Ви съветвам да се обърнете към адвокат.....
- Гост
Благодаря. Разбира се, че ще се обърна към адвокат, но ще мога да ползвам паричната си сметка едва след 10 дни, когато ми издадат нова дебитна карта. Колкото до грабежа, аз не съм видяла лицето да ми отнема веща, но поради агресивното му поведение, считам, че е бил той, понеже момента на побоя и изчезването на картата съвпадат.
Разбрах, че в МВР мога да подам нещо като молба и да задължа лицето да не ме доближава. Бихте ли ми казали, как се нарича този документ. Искам да съдя лицето по чл.130, ал.1, НК - какво обезщетение е нормално да поискам?
Благодаря!
Разбрах, че в МВР мога да подам нещо като молба и да задължа лицето да не ме доближава. Бихте ли ми казали, как се нарича този документ. Искам да съдя лицето по чл.130, ал.1, НК - какво обезщетение е нормално да поискам?
Благодаря!
- Гост
Член 130 ал. 1 е за причиняване на лека телесна повреда с разстройство на здравето. Смятам и с оглед на приктиката че е нормално да се искат за такава травма между 1000 и 3000 лева, но е добре сумата да не е много голяма нито пък малка. Следва да се прецени конкретно за случая. Но не е въпроса точно в парите а в доказването, събирането на доказателства и така.....в медицинска документация - от която след да е видна телесната повреда - свидетелите са от изключително значение в такъв казус....
Няма такава практика органите на МВР да забранят на лицето да Ви доближава - пуснете молба да прокуратурата по Вашето местоживеене в която поискайте да бъде предупредено да не извдършва незаконни действия спрямо Вас, да не Ви напада и да да не Ви отправя заплахи - той ще подпише тоя предупредителен протокол - а за телесната повреда си действайте както сте решили....но имайте предвид че делата НЧХД каквото Вие смятате да водите е с тромава и неефективна процедура. И най вече - с неясен изход в процеса. От опит Ви го казвам. Лично аз като служител ни Ви препоръчвам да го съдите по частен път.
Няма такава практика органите на МВР да забранят на лицето да Ви доближава - пуснете молба да прокуратурата по Вашето местоживеене в която поискайте да бъде предупредено да не извдършва незаконни действия спрямо Вас, да не Ви напада и да да не Ви отправя заплахи - той ще подпише тоя предупредителен протокол - а за телесната повреда си действайте както сте решили....но имайте предвид че делата НЧХД каквото Вие смятате да водите е с тромава и неефективна процедура. И най вече - с неясен изход в процеса. От опит Ви го казвам. Лично аз като служител ни Ви препоръчвам да го съдите по частен път.
- Гост
Гост
Колегата е прав за процедурата на делата от частен характер.
Правилно сте разбрал, че има процедура по която може да се забрани на извършителя да се доближава до пострадалия, но тази процедура е предвидена в новия НПК, който влиза в сила от 28 април т.г. и в момента не е приложим във вашия случай. Нещо повече тази процедура е предвидена за налагане в досъдебното производство по дела от общ характер и ако сте решили да водите дело по тъжба на пострадалия не може да се приложи.
Единствения начин е по чл.63 от ЗМВР да се изготви предупредителен протокол и това вече Ви беше споменато от предишният колега.
Правилно сте разбрал, че има процедура по която може да се забрани на извършителя да се доближава до пострадалия, но тази процедура е предвидена в новия НПК, който влиза в сила от 28 април т.г. и в момента не е приложим във вашия случай. Нещо повече тази процедура е предвидена за налагане в досъдебното производство по дела от общ характер и ако сте решили да водите дело по тъжба на пострадалия не може да се приложи.
Единствения начин е по чл.63 от ЗМВР да се изготви предупредителен протокол и това вече Ви беше споменато от предишният колега.
- dishovski
- Нов потребител
Ще мога да докажа леката телесна повреда, имам 2 свидетеля. Грабеж ми се струва, че няма да мога - не съм видяла лицето да ми отнема картата. Той се държа агресивно преди да открия липсата и, а след като го помолих, да ми я върне, ми нанесе ЛТП. Какво бихте ме посъветвали - да подам жалба до МРВ или да се обърна направо до РС за ЛТП? Би ми се искало делото да е за грабеж към което да се включа като граждански ищец за ЛТП.
Благодаря за съветите.
Благодаря за съветите.
- kavkaz_
- Младши потребител
От това,което прочетох до тук става ясно,че няма свидетел на отнемането на дебитната ви карта.Въпреки,че е осъществен грабежа няма как да се докаже.А що се отнася до средствата по дебитната ви карта,можете да си ги ползвате и без самата карта-става с една молба до банката и си ги теглите на гишето.Отнема около 10 минути.
- Гост
В този случай се завежда дело от частен характер, само не зная, колко време би ви отнело. Някой занимавал ли се е с подобни дела?
- g_jordanova
- Младши потребител
Днес бях в полицията, с искането да ми издадът предупредителен протокол, само че от там ми казаха, че съм изпуснала момента. Според полицая, право на това искане съм имала когато аз и лицето сме писали обяснения в РДВР. Сега вече било късно. Това вярно ли е?
Моля, пояснете ми.
Моля, пояснете ми.
- kavkaz_
- Младши потребител
Бих препоръчал на пострадалата да се обърне към банката, чийто картодържател е. От там могат да й предоставят информация дали са правени опити да се използва картата и евентуално на кой пост-терминал. Повечето такива устройства са снабдени с видеокамери и записващи устройства. Тогава няма да е трудно нито на МВР, нито на прокуратурата да докажат ГРАБЕЖ.
- cobra_2
- Младши потребител
Вижте, аз както и по горе написах, не Ви препоръчвам да водите наказателно дело от частен характер. И то категорично. Щом с такъв ентусиазъм подхождате значи не сте се сблъсквала с такъв род дела. Държавната процедура е за предпочитане. Била е образувана преписка - поинтересувайте се какво става и с оглед на какво престъпление се води - може и да е за хулиганство с причиняване на ЛТП. Следете развитието на преписката. Ако прокуратурата я прекрати щото има и такъв вариант - обжалвайте я. Въобще като упълномощите адвокат той ще прецени нуждата от правни и фактически действия по казуса. Може да се иска и събирането на допълнителни доказателства. А що се касае за предупреждението от МВР не е късно - полицията може да предупреди винаги, щом има опасност някое лица да извърши престъпление, нарушение на обществения ред и други такива прояви.....
От многото мнения тук ще се объркате - все пак никой от нас не познава казуса в детайли - действайте с адвокат и гонете прокурорската преписка - там ще става нещо ако изобщо ще става - БЪДЕТЕ УБЕДЕНА В ТОВА!!!
От многото мнения тук ще се объркате - все пак никой от нас не познава казуса в детайли - действайте с адвокат и гонете прокурорската преписка - там ще става нещо ако изобщо ще става - БЪДЕТЕ УБЕДЕНА В ТОВА!!!
- първия гост
Блокирах си сметката по картата, никой не е теглил пари от нея. Грабеж не мога да докажа, защото не съм видяла, а само предполагам, че е лицето нанесно ми ЛТП. От полицията отказват да ми предоставят информация за него - Закон за защита на личните данни. Прокуратурата ще ми откаже да образува преписка, тъй като се касае за ЛТП. До сега се свързах с двама адвокати - и двамата ме съветват различни неща. Наистина не съм се сблъсквала никога с тези институции - съд, полиция.... а, като чета вашите мнения, започвам да се чудя, дали да не се откажа. При всички полужения, преди да предприема следващи действия, ще събера повече информация по въпроса.
В момента ме притеснява само това, че нямам способ да се защитя от него за вбъдеще. Адвокат ме посъветва да поискам издаването на предупредителен протокол, а от полицията ми казаха, че трябвало на момента да поискам издаването му, а не след 5 дни.
Притеснява ме и друго - излиза, че в тази държава всеки пиян побойник може просто ей така за негов кеф да ти посегне, а ти жертвата - не можеш да се защитиш законово...
В момента ме притеснява само това, че нямам способ да се защитя от него за вбъдеще. Адвокат ме посъветва да поискам издаването на предупредителен протокол, а от полицията ми казаха, че трябвало на момента да поискам издаването му, а не след 5 дни.
Притеснява ме и друго - излиза, че в тази държава всеки пиян побойник може просто ей така за негов кеф да ти посегне, а ти жертвата - не можеш да се защитиш законово...
- kavkaz_
- Младши потребител
първия гост - до авторката на темата!!!
Ще доизясня правното положение на следния адрес:
plamchе_plamchе@dir.bg
Ако желаете естествено.......адвокатите все пак гледат освен истината и друго....
plamchе_plamchе@dir.bg
Ако желаете естествено.......адвокатите все пак гледат освен истината и друго....
- sledovateliat
- Младши потребител
13 мнения
• Страница 1 от 1
|
|