начало

Почина проф. Симеон Тасев Почина проф. Симеон Тасев

покупка на недвижим имот от чужденец

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

покупка на недвижим имот от чужденец

Мнениеот гост » 22 Дек 2005, 11:24

Скъпи юристи, моля за съвет по следния въпрос:Мой приятел германец желае да закупи имот.Какво следва да направи.Знам, че трябва да регистрира дружество-какво точно?На кои документи му трябва легализиран превод,нужен ли е лицензиран продавач при извършване на продажбата, нужно ли е всички документи по регистрацията и нот. акт да са в два варианта-на български и на немски? И последно при покупката трябва ли да плаща ДДС;продавачът е строителна фирма по ДДС.Dankeschon
гост

Мнениеот Гост » 22 Дек 2005, 11:43

ама наистина ли очаквате колегите адвокати да ви отговорят?
Гост

Мнениеот гост » 22 Дек 2005, 18:35

Не разбира се.По принцип очаквам колегите ватмани да ми отговорят.
гост

Мнениеот Гост » 22 Дек 2005, 18:41

ми тези адвокати от това печелят замисли се ватмане Да ти дам и съвет иди и питаи някои агенция за недвийими имоти
Гост

Мнениеот гост » 22 Дек 2005, 19:17

Възхитен съм от този стремеж към пазане на хляба.Мисля обаче,че е по скоро параноя, да си мислиш,че могат да ти го отнемат чрез един такъв форум.Интересувах се по принцип за какво става въпрос, за да може човека да си направи някаква сметка, а то така или иначе за подобно нещо адвоката е неизбежен.Но да сте живи и здрави все пак.
гост

Мнениеот Гост » 23 Дек 2005, 18:10

Да, но вие разбирате ли, че сме учили за тези знания и разчитаме именно на тях, за да се издържаме!!! ... а вие очаквате да ви ги предоставим безплатно? Като искате да ви е безплатно ... ходете, учете, станете магистър по право...
Гост

Мнениеот Гост » 23 Дек 2005, 18:23

може изобщо да не се наложи да регистрира дружество, ако просто Вашият приятел иска да си купи апартамент или някакъв ваканционен имот. ДДС по принцип е включен в цената на имота, освен ако строителят изрично не е посочил, че това е цена без ДДС. Но има варианти и за това. Трябва да го обсъдите със строителя.
Гост

Мнениеот kalinib » 24 Дек 2005, 19:44

Anonymous написа:Да, но вие разбирате ли, че сме учили за тези знания и разчитаме именно на тях, за да се издържаме!!! ... а вие очаквате да ви ги предоставим безплатно? Като искате да ви е безплатно ... ходете, учете, станете магистър по право...

По тази логика ,когато вие юристите пишете по автомобилни форуми, защо очаквате компетентни отговори от автомонтьори и специалисти по ДВГ?Или когато пишете по форумите за готварство, деца, здраве и т.н защо задавате въпроси и очаквате отговори, а не отидете при някой готвач, педагог или лекар да си платите и да получите съответната информация? Ти според мен дори не можеш да се считаш за "представителна извадка" на юридическата гилдия с това егоистично мислене....
kalinib
Нов потребител

Re: покупка на недвижим имот от чужденец

Мнениеот Гост » 25 Дек 2005, 14:27

гост написа:Скъпи юристи, моля за съвет по следния въпрос:Мой приятел германец желае да закупи имот.Какво следва да направи.Знам, че трябва да регистрира дружество-какво точно?На кои документи му трябва легализиран превод,нужен ли е лицензиран продавач при извършване на продажбата, нужно ли е всички документи по регистрацията и нот. акт да са в два варианта-на български и на немски? И последно при покупката трябва ли да плаща ДДС;продавачът е строителна фирма по ДДС.Dankeschon

За да закупи Вашият приятел чужденец недвижим имот в страната, не е необходимо да регистрира каквото и да било дружество. Това се отнася за случаите, когато желае да закупи имот, който не е земеделска земя. Защото съгласно чл. 29, ал. 1 от ЗС чужденци и чуждестранни юридически лица нямат право да придобиват собственост върху земеделски земи в страната. Така че, ако Вашият приятел иска да придобие право на собственост върху посочената категория недвижими имоти, тогава вече ще му се наложи да регистрира дружество.
Гост

Мнениеот Гост » 25 Дек 2005, 19:36

Ще допълня... Оносно ДДС-то при закупуването на недвижим имот - апартамент (например)изповядването на сделката често се прави на данъчната стойност на имота, а не на продажната му цена. Това е честа практика особено при закупуването "на зелено".
Гост

Мнениеот g_jordanova » 27 Дек 2005, 11:33

Уважаеми kalinib, моля дайте ми адреса на монтьора който би ми оправил колата безплатно и аз ще стана безплатен обществен съветник.
g_jordanova
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ