начало

Съдия оспори чл. 314, ал. 3 ГПК в Конституционния съд Съдия оспори чл. 314, ал. 3 ГПК в Конституционния съд

ползване на служебния транспорт! как да се защитя?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ползване на служебния транспорт! как да се защитя?

Мнениеот niki_midi » 07 Дек 2005, 12:28

Работя в Енергото.Работното ми място е извън населено място. До там имаме служебен транспорт. Досега имахме шофьор, но управата реши че не е нужен и ние сами можем да си караме колата/бус/. Издадоха заповед с която 20 човека могат да карат автомобила. Половината от хората нямат шофьорски книжки или срокът им е изтекъл. При това се създават предпоставки за сериозни ПТП. Не се знае кой за какво е отговорен. В длъжностната ми характеристика не е упоменато да имам ангажимент със служебен транспорт.
Как да се защитя?
1. При ПТП трябва да се спазва Закона за движение по пътищата, но се нарушава трудовата дисциплина т.е. неможеш да отидеш навреме на работа.
2. Настъпването на ПТП трудова злополука ли е?
3. Задължително ли е да ми се промени длъжностната характеристика и трудовия договор?
4. Претискат ме с пренасочване/културно уволнение/ ако не се съглася. Имам ли някакви права?
niki_midi
Нов потребител

Мнениеот Гост » 17 Дек 2005, 17:51

толкова ли е труден този въпрос че никой не иска да ми даде съвет?
Гост

Мнениеот tsoft » 18 Дек 2005, 22:52

Като начало е важно да се уточни дали транспортирането на служителите до конкретното място е задължение на работодателя според трудовия договор. Ако е така е естесвено извършването на транспорта да е трудово задължение на конкретен служител. Съответно служителя следва да притежава необходимите документи, професионална квалификация и др. Вписването на това задължение в длъжностната характеристика също е задължително. Относно трудовата злополука Кодекса за социално осигуряване разпорежда следното:

Чл. 55. (1) Трудова злополука е всяко внезапно увреждане на здравето, станало през време и във връзка или по повод на извършваната работа, както и при всяка работа, извършена в интерес на предприятието, когато е причинило неработоспособност или смърт.
(2) Трудова е и злополуката, станала с осигурен по чл. 4, ал. 1 и 2 по време на обичайния път при отиване или при връщане от работното място до:
1. основното място на живеене или до друго допълнително място на живеене с постоянен характер;
2. мястото, където осигуреният обикновено се храни през работния ден;
3. мястото за получаване на възнаграждение.
(3) Не е налице трудова злополука, когато пострадалият умишлено е увредил здравето си.

Относно пренасочването - имат право да го направят стига да спазят условията на трудовото правоотношение. Единствения шанс за защита е доказването на случая пред съд, при което може да се спечели дребно обезщетение и връщане на работа на предишното работно място (и при същите хора, които няма да са очаровани от развитието на случая)
tsoft
Младши потребител

Мнениеот niki_midi » 19 Дек 2005, 23:56

Благодаря ви за отговорите! И аз в общи линии мисля почти като Вас. Трябва това задължение да е оказано в трудовия ми договор или длъжностната ми характеристика,но не е. Ех,какво да се прави! :(
niki_midi
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ