начало

Съдия оспори чл. 314, ал. 3 ГПК в Конституционния съд Съдия оспори чл. 314, ал. 3 ГПК в Конституционния съд

Pomognete mi da nakaja edin nechesten rabotodatel

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Pomognete mi da nakaja edin nechesten rabotodatel

Мнениеот Гост » 11 Дек 2005, 23:02

Predi godina rabotix pri proizvoditel na xlqb.Bqx bez trudov dogovor.Toi nqmashe sobstven transport i me pomoli da rabotq s moq mikrobus.Kato za tova mi kaza che shte plashta dopalnitelen naem.Bqx pri nego 6m,za tova vreme ne mi e platil nito zaplata,nito naem za prevoza.Dokato bqx tam jenite,koito mu mesixa spodelixa che i te sa bez zaplati i napuskaxa edna po edna.Imax megovite yvereniq , che shte si polucha zaplashtaneto,koeto mi se dalji makar i sled vreme.Prez vremeto ,koeto rabotix sam puskal dostavni listove za xlqba i imam i svideteli,koito mogat da dokajat pravdivostta na dymite mi.Kajete ima li nqkakav shans da vodq delo i da si polucha zaslujenoto .
Гост

Re: Pomognete mi da nakaja edin nechesten rabotodatel

Мнениеот донна 2 » 11 Дек 2005, 23:37

Разбира ,се че има шанс, можете да заведете дело за работните заплати и наема на колата ,не знам какви документи имате за тоя наем .
Но имате свидетели ,разбира се може да обедините двата иска за наема и за раб. заплата. Може да ги водите отделно както решите .
Имате също така право на лихви върху тия суми .
Случайно да ви дължи инякакви пари за неизплатени отпуски при напускането . На какво основание ти е прекратен трудовия договор?

Другият вариянт е следния:
За работната заплата може направо върху документите и извлеченията от счетоводните книги, с които се установяват задълженията на работодателите за парични вземания на работници и служители, произтичащи от трудови правоотношения да ви издадат изпълнителен лист.
За наема на колата ще си подадете отделно с искова молба .
За това вижте в заповедта за уволнение дали е записано ,че ви дължи заплати ,някои работодатели записват .
Ако нямате нищо там записано то може да подадете молба до бившия работодател да ви издаде справка за задълженията за заплати -чл.128 т.3 от КТ -Работодателят е длъжен в установените сроковеда издава при поискване от работника или служителя извлечение от ведомостите за заплати за изплатените или неизплатените трудови възнаграждения и обезщетения.В молбата до работоадетля ще запишете в какъв срок искате да ви издат справката /признавам си ,че дълбоко се съмнявам да ви я издаде тогава можете да уведомите инспекцията по труда ,следва глоба за работодаетял ви /
На базата на тая справка ще се издаде изпълнителния лист.
Независимо дали ще подавате иск за заплатите или направо молба върху документи доказващи вземато ви за заплати ,съда ще ви изиска да представите и актуално правно състояние на работодателя ви .
Има практика в някои съдилища при иск от страна на работника и направено искане от него в исковата молба ,съда да задължи работодателя да си представи актуално състояние /това с оглед разноските , вярно е, че ви се присъждат ,но дакато го осъдите и съберете парите ще мине време/

Разбира се освобождават се от заплащане на държавни такси ищците работници и служители по искове за изработена заплата и надница, а така също и по други искове, произтичащи от трудовите договори.
За иска за наем обаче държавна такса ще платите .
донна 2

Re: Pomognete mi da nakaja edin nechesten rabotodatel

Мнениеот донна2 » 12 Дек 2005, 00:28

допълвам
Първо моля пишете та кирилица ,че с тая латиница изпускам по нещо пишете ,че имате доставни листове "dostavni listove za xlqba ",предполагам ,че там поне е записан номера на МПС.
Все пак следва да имате предвид ,че договори над 1000 лв се доказват в съда с писмен документ ,разбира се далеч съм от мисълта ,че наемът в случая надвишава цифрата 1000 лв.
донна2

Мнениеот Гост » 12 Дек 2005, 02:07

Там е проблема,че нямам трудов договор.Това за него е практика да взема работници за по няколко месеца и след като не им плати те сами напускат.До сега никой не е завеждал дело срещу него по финансови причини.По мое разучване далжи не само на частни лица,но той не е плащал и собствените си осигуровки.Благодаря ви много за помощта и надеждата,че не само аз , а и другите излагани и потърпевши ще могат да роставят такива недробросъвестни работодатели като него на съответното място.Сега вече уверено ще мога да защитя не само себе си,а и всички излъгани от него. Радвам се ,че ви има и ми отгонорихте.
Гост

Мнениеот донна2 » 12 Дек 2005, 08:54

След като нямате трудов договор то взаимоотношенията ви няма да се уредят по КТ ,а по ЗЗД ,но по граждански договори също се дължат осигуровки ,разбира се в случая ще трябва да подадете искова молба.
Както ви написах по-горе суми над 1000 лв се доказват с писмен документ , а заплатите поне чисто може би я надвишават .
Но можете да направите друго да поискате от НОИ инфо осигуряван ли сте /почти сигурна съм че не сте /.
Тия "dostavni listove za xlqba ",считам ,че са годно доказателство /все пак опишете ми какво пише в тях/ ,напишете и какво сте работил ,нещо друго освен ония листове подписвали ли сте .
Добре е да напишете и една жалба до Инспекцията по труда и да опишете целия случай.
В КТ има един чл.405а ,според който ИТ може да обяви съществуване на трудово правоотношение ,но вие вече не работите при тоя работодател и той е неприложим ,друго щеше да бъде ,ако работехте там и бяхте писали тук малко по-рано.
Та взаимоотношенията ще ви се уредят като при граждански договор.
Това производство обаче не ебезплатно ,длжи се 4% държавна такса върху цената на иска .
Искам да ви попитам какво ви е било възнаграждението ,което сте уговаряли ,това с цел нормата на чл.9 ал.1 т.2 от КСО признава се за осигурителен стаж времето, за което са внесени или дължими осигурителни вноски върху не по-малко от минималната работна заплата за страната, за лицата по чл. 4, ал. 1, т. 5 и ал. 3, т. 5;
Тоест вие сте в категорията чр.4 ал.3 т.5 от КСО -лица, които полагат труд без трудово правоотношение и получават месечно възнаграждение, равно или над една минимална работна заплата, след намаляването му с нормативно признатите разходи, ако не са осигурени на друго основание през съответния месец
Провере в Русо внасяне ли са ви осигурителни вноски ,ако са поискайте да ви издадат осигурителна книжка ,ако ли не когато го осъдите и решението влезе в сила ще поискате издаването и .
Сега тъй като това са граждански договори ,трябва да знаете ,че сте задължен да подадете данъчна декларация по чр.41 от ЗОДФЛ.
Декларацията се подава в периода 01.01.15.04.2006г.

Успех
донна2

Мнениеот донна2 » 12 Дек 2005, 08:59

Извинявам се за това ,че не съм забелязала ,че сте написали ,че сте без трудов догор , затова моля пишете на кирилица ,латиницата трудно се чете .
В СЛУЧАЯ ЩЕ ПРОЦЕДИРАТЕ ПО ВТОРИЯ ВАРИЯНТ.
донна2

Мнениеот Гост » 12 Дек 2005, 22:15

Повече от сигурен съм ,че не съм осигъряван.Според него никoй не е искал трудов или граждански договор.А как мога да подам данъчна декларация ,след като сам нямал приходи.През времето , което бях на работа той не ми е заплащал нищо.Давал ми е само по 20 лв. за гориво за изминаване на 200 км - крайно недостатъчни като се има впредвид разхода , които прави товарна кола/10-12 л. на 100 км/ при цена на нафтата от 1:40 лв до колкото си спомням беше по о нова време .Носил сам хляб на НАРКООП и Енерго ремонтен завод , предполага се че доставните листове се пазят в счетоводството и мога да извадя копия .Имам и свидетели , които месеxа хляба по това време , а също и работничките в магазините,които съм зареждал .

Пиша толкова късно , защото имах неговото уверение , че когато има възможност ще ми се изплати .Оправданията бяха от финансово естество.Но той даже и не желае да разговаря с мен сега .Макар да продължава да развива и друга дейност , от която също предполагам има приходи .

При започване на работа имахме оговорка , за 150 лв + допълнителен наем за микробуса -150 лв на месец .Работеше се сyтрин от 04:00h до 14:00 h на обед , включително и събота.Имало е дни в които съм ходил и до мелницата за брашно - там също има мои подписи .
Гост

Мнениеот донна2 » 12 Дек 2005, 22:48

Тоя тип граждански договори са неформални тоест формата не е за действителност ,а за доказване .Така ,че можете да докажете тоя факт със свидетели .
Декларация по чл..41 от ЗОДФЛ ще подадете след като влезе решението в сила ,тогава ще поискате да ви издадат и осигурителна книжка .Добре е да уведомите НОИ /съответното Русо/ ,както и инспекцията по труда за случая .
В случая имате два договора единия за наем на колата-ще претендирате наема 900 лв за 6 месеца + лихви;
Втория за услуга/положения труд/ - 6месеца х150лв са 900 лв общо не надхвърля 1000 лв тоест ще претендирате тия 900 лв +лихви .
От колко време ви дължи тия пари давността за вземанията ви е 5г. ,разбира се давността не се прилага служебно.
А тия доставни листове ще поискате съда да задължи ответника да ги представи в съда, ще изискате документи да бъдат представени и от другите фирми където сте носили хляба, а за положения труд ще доказвате само със свидетели .
Шанс имате .
Държавната такса е 4% върху цената на иска.
Главницата по двата иска общо 1800 лв , претендирайте и грубо казано 100 лв за двата иска лихва или общо 1900-ДТ е 76 лв , ще се наложи да ви назначат и експертиза за в.л. депозита поне при нас е около 50-60 лв за такава цена на иска ,адвокатския хонорар както се разберете .След като спечелите делото съда ще осъди ответника по иска да ви вазстанови разходите .Ще се наложи да се снабдите и с актуално правно състояние на ответника,който при всички случаи е търговец ,издава се от окръжния съд ,пазете копие от платежния документ за да го претендирате като разноски не зная дали става въпрос за ЕТ или юридическо лице но сумата ще е около 15-20лв /имам предвид /5 лв ДТ за удостоверението , банковия превод, и ако съда се обслужва от Информационно обслужване и там се плаща /
донна2

глупаво сте се извозили

Мнениеот Гошо » 12 Дек 2005, 23:32

Е може ли така лаишки да се връзвате на сульо и пульо? Казал ви, че ще ви плати, ама по-късно? И цели 6 месеца сте му работили ангария! Срамота! Как пък не се научиха работниците и служителите да си гонят правата. От време на време четем с изумление по някой подобен на вашия случай във форума.

Действайте, вдигайте шум около този тарикат. сезирайте Инспекцията по труда, ако можете, и ви се занимава, заведете дело срещу него за заплатите, наема и лихвите, но не се нахъсвайте прекалено, за да не се разочаровате по-късно. И не забравяйте, ако нищо не излезе, по една или друга причина, поне разгласете долния тарикат по форума, в браншовата организация на хлебопроизводителите, данъчните, изобщо където се сетите - в кой град е, как се казва, ЕТ ли е или ЕООД, или просто си работи на черно (най-често срещания случай).

И друг път никога, ама никога не се връзвайте на подобни уверения, че ще ви се плати по-късно! Ако някой не ви плати още първия месец, веднага напускате, а не го чакате.

Успех
Гошо

Мнениеот Еми » 19 Дек 2005, 19:07

Мисля,че ще ти ее трудно да заведеш дело,защото и срещу теб ще има оплаквания.Не е законно да се работи без трудов договор.А работодателя ти не само ще ти плати,но може да влезне в затвора поради незаконен бизнес.
Еми

Мнениеот Гост » 19 Дек 2005, 19:14

Какви глупости пишете ,въобще няма да му е трудно да заведе дело ,нито някой накого ще наказва , няма проблем да се работи и на граждански договор .
Ако някъде има проблем с трудовите отношения пък има си инспекция по труда .
Работодателя му няма да влезе в затвора за незаконенн бизнес, защото в случая няма наказателна отговорност ,въпроса се решава на плоскостта на гражданското право.

Аман от пръсчета които натискат клавишите без да мислят ...
Гост

Назад към Взаимопомощ