Уважаеми юристи, имам следния проблем : Преди 4-5 години дадох на мой познат $ 10 000 в заем. Заемът е оформен от адвокат, като "Договор за заем", упоменати са съответните лихви, дати на връщане, както и неустойки за закъснение, заверен е нотариално, имам и разписка. Преди 2-3 години обаче, заемополучателят почина, без да ми е върнал парите. Човека има наследници, имоти и имаше някакъв дребен бизнес, но всичко това е в провинцията.
Моля посъветвайте ме : Ако наема адвокат, имам ли шанс да си върна нещо, какво може да направи адвоката, и от къде трябва да е той/тя - софийски или от градчето на заемополучателя ?
- Дата и час: 04 Фев 2025, 14:06 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Заем.....
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Наследниците на починалия заемател наследяват и неговите задължения. Много е важно дали са приели наследството по опис или не. Ако не са те отговарят за задълженията на наследодателя си и с личното си имущество. Първо следва да се проучи кои са тези наследници и налице ли е приемане наследството по опис, това се прави в съответния съд. Гледайте да не изтървете давностните срокове за предявяване граждански иск и си потърсете наистина добър адвокат. Успех!
- Гост
Гост написа:Наследниците на починалия заемател наследяват и неговите задължения. Много е важно дали са приели наследството по опис или не. Ако не са те отговарят за задълженията на наследодателя си и с личното си имущество. Първо следва да се проучи кои са тези наследници и налице ли е приемане наследството по опис, това се прави в съответния съд. Гледайте да не изтървете давностните срокове за предявяване граждански иск и си потърсете наистина добър адвокат. Успех!
Значи, доколкото разбирам, трябва да търся добър провинциален адвокат, от градчето на заемополучателя, с цел да е по-близо до съответния съд и да е в района....
А всъщност, какви са давностните срокове за предявяване на граждански иск ??
- Николай
ако градчето е наистина малко по-добре не си вземайте адвокат оттам, все пак интереса ви не е малък. В такъв случай адвоката ви от София ще ви вземе по-голям хонорар, заради разноските. Трябва ви и покана до наследниците да изпълнят задължението на наследодателя си- чл.84 ал.1 ЗЗД, ако наследодателя е починал преди да изтече срока за изпълнение на задължението.
- Гост
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|