начало

Парламентът дава старт на избора на ВСС, инспекторат и конституционен съдия Парламентът дава старт на избора на ВСС, инспекторат и конституционен съдия

Запор върху приходи на поръчител

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Запор върху приходи на поръчител

Мнениеот Александър » 28 Окт 2005, 21:50

Лекар съм и по принуда едноличен търговец. Преди няколко години станах поръчител по заем на физическо лице. Поръчителите сме четирима, като другите трима са на трудови договори. Както често става заемополучателят спря да си плаща и банката ни осъди като най-големи престъпници да плащаме ние. Заемът не е малък (8000лв.) и е даден върху една инвалидна пенсия. Отделен въпрос, че на мен едва ли ще ми дадат такъв голям заем, нищо че съм ЕТ. Но на някой наши хора дават. Сега плащаме всички, но най плащам аз. Запорът ми е директно върху парите които получавам от НЗОК и е 50% от тях, на другите е % от заплатата. Изключително трудно вече успявам да плащам заплати на персонала, като аз вече карам на нокти. Въпросът ми е защо на другите удръжката е % от нетната заплата, а на мен % от брутния приход, без приспадане на заплати на персонал, осигуровки, данъци, разходи по фактури и други неизбежни разходи за работата на фирмата ми? Като се приспаднат тези разходи моят нетен приход е около 1/6 от превода от НЗОК, а удръжките ми по запора са около три пъти повече.
Александър

Мнениеот ***** » 19 Ное 2005, 20:59

луд ли си да ставаш поръчител ?

Мнениеот no name » 19 Ное 2005, 23:03

Предполагам, че се е получило така, защото вие плащате данък по Закона за облагане доходите на физическите лица. Едва в края на календарната година от брутните ви доходи се изваждат тези, които ви се признават за разходи и едва тогава може да бъде изчислен чистия ви доход, а удръжките, които ви правят са ежемесечни и няма как от тях да бъдат приспадани разходите ви всеки месец. Вие обаче имате право на иск срещу неизправния длъжник, чиито заем вие изплащате. Изпълнявайки чуждо задължение вие встъпвате в правата на кредитора, така че по съдебен ред може да поискате от изтеглилият заема да ви върне парите в едно със законните лихви. Най-добре е това да направите заедно с останалите поръчители, които изплащат чужд дълг. Когато получите съдебното решение в своя полза (което е почти сигурно), можете да поискате да ви бъде издаден изпълнителен лист и съдия-изпълнител да премине към принудително изпълнение върху имуществото на длъжника. Успех!!!
no name

Мнениеот Гост » 21 Ное 2005, 16:53

За съжаление обикновено се оказва ,че длъжника не притежава нищо и няма какво да му се вземе.Александър ще плати по-голямата част от заема,може ли да подаде иск срещу другите двама поръчители след погасяването на заема ?
Гост

Мнениеот evgo » 21 Ное 2005, 17:03

Логично е да може.
Отговорът е в чл.145 ЗЗД.
evgo
Младши потребител

Мнениеот Гост » 21 Ное 2005, 17:10

Трябва ли де е погасен целият заем за да се подаде иск срещу другите поръчители ?
Гост

Мнениеот Гост » 22 Ное 2005, 13:53

няма ли да получа отговор?
Гост

Мнениеот Гост » 22 Ное 2005, 13:55

да трябва
Гост

Назад към Взаимопомощ