начало

Някои бележки за поощрителните норми, освобождаващи от наказателна отговорност Някои бележки за поощрителните норми, освобождаващи от наказателна отговорност

Узаконяване на търговски обект

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Узаконяване на търговски обект

Мнениеот Penchev » 07 Ное 2005, 22:23

Накратко :

решил съм да закупя гараж или мазе и да го узаконя като търговски обект с цел наемоотдаване.

Въпросите ми са :

1. Какви са основните изисквания за узаконяване на даден имот като търговски обект ?
2. Ако гаража е в жилищна кооперация, необходимо ли е съгласието на живущите за да се регистрира гаража като търговски обект, след като въпросния гараж съм закупил от собственик и не представлява обща етажна собственост?
3. Коя институция - служба/министерство е отговорна за узаконяването на даден имот като търговски обект (издава разрешителни) ? Към кого да се обърна? Какви по-специални документи трябва да имам? Кой закон или разпоредба регламентират регистрацията/преустройството на строеж (в случая гараж де) като търговски обект ?

Вероятно задавам повече въпроси отколкото на практика ми е необходимата информация, ще съм благодарен на всеки, който реши да ми помогне (разбирай, че бирата е от мен). Благодаря ви предварително.

Извинявам се, ако въпросите ми са неточно зададени, но не съм юрист и наистина имам нужда от съвет.

Благодаря ви!

:)
Penchev

Мнениеот Penchev » 08 Ное 2005, 00:20

Допълнение: ако собственик на даден гараж го продаде без прилежащата му земя (тази на която е построен) и в случай, че гаража е самостоятелна постройка а не част от жилищна кооперация - тогава ако той реши някоя сутрин да ми бутне гаража с багера аз какво мога да направя?
Penchev

Мнениеот alex4o » 08 Ное 2005, 14:07

Първо трябва да уточните според мен искате да узаконявате или да променяте предназаначението?
Узаконяването е невъзможно ако сега го декларирате виж §184 от ЗУТ.
Можете да си изкарате удостоверение за търпимост от гл. архитект на общината/район/ виж §16 от ЗУТ.
Институцията и гл. архитект на общината/района/.
Промяната на предназаначението виж чл.38, ал.5 от ЗУТ - Помещения и обекти за нежилищни нужди, изградени в заварена жилищна сграда, могат да се преустройват по общия ред, без да се изисква съгласието на собствениците в етажната собственост, в случай че не се допуска наднормено шумово и друго замърсяване.
Зависи в какво ще го преустройствате, ако то е свързано с с масов достъп или с наднормено за зоната шумово и др. замърсяване си по чл.39, ал.2 от ЗУТ.
alex4o
Потребител

Мнениеот alex4o » 08 Ное 2005, 14:07

Първо трябва да уточните според мен искате да узаконявате или да променяте предназаначението?
Узаконяването е невъзможно ако сега го декларирате виж §184 от ЗУТ.
Можете да си изкарате удостоверение за търпимост от гл. архитект на общината/район/ виж §16 от ЗУТ.
Институцията е гл. архитект на общината/района/.
Промяната на предназаначението виж чл.38, ал.5 от ЗУТ - Помещения и обекти за нежилищни нужди, изградени в заварена жилищна сграда, могат да се преустройват по общия ред, без да се изисква съгласието на собствениците в етажната собственост, в случай че не се допуска наднормено шумово и друго замърсяване.
Зависи в какво ще го преустройствате, ако то е свързано с с масов достъп или с наднормено за зоната шумово и др. замърсяване си по чл.39, ал.2 от ЗУТ.
alex4o
Потребител

Мнениеот Гост » 08 Ное 2005, 21:40

Колеги,той копува гараж от кооперация която най-вероятно е законно построена иска да промени предназначението и.ще трябва да иска разрещение за това свое действие от всички съсобственици или собственици.преди 1г.съм го правил,не задължавам никого с мнението си???!?
Гост

Мнениеот Гост » 08 Ное 2005, 21:44

купих апартамент с цел търговска дейност и по-точно хр.магазин.трябваш да събера подписите на всички собственици на апартаменти в жилищтния блок,за да преустроя обекта.
Гост

Мнениеот Penchev » 09 Ное 2005, 12:51

(5) (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Помещения и обекти за нежилищни нужди, изградени в заварена жилищна сграда, могат да се преустройват по общия ред, без да се изисква съгласието на собствениците в етажната собственост, в случай че не се допуска наднормено шумово и друго замърсяване.

----------

май тук попада моя случай ? тъй като не преустройвам жилище, а точно "Помещения и обекти за нежилищни нужди, изградени в заварена жилищна сграда"
Penchev

Мнениеот Penchev » 09 Ное 2005, 13:09

а изменението на предназначението къде се извършва? към коя институция трябва да се обърна ?
Penchev

Назад към Взаимопомощ