От юни тази година започнах работа в нова фирма. Изпитателният ми срок беше 3 месеца. Септември изтече. От 4 години насам нямам прекъсване на трудовия стаж. Въпросът ми е мога ли сега да ползвам платен годишен отпуск за 2005г. или трябва да чакам да минат 8 месеца? И ако имам право, пълният брой дни /20/ ли ми се полагат?
Ще съм много благодарна на всеки, който даде компетентен отговор на въпроса ми. Благодаря предварително.
- Дата и час: 11 Фев 2025, 01:20 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Oтпуската - права
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
отпуск
Имате право на платен годишен отпуск, но само за периода юни - декември 2005 /12 дни/ и то при условие, че при предишният си работодател не сте използвали цялата полагаема отпуска.
- м6
имате право на пълният размер на платеният годишен отпуск.много работодатели го тълкуват грешно това право.виж НРВПО,ЩЕ ЦИТИРАМ ПО ПАМЕТ"АКО ЧАСТ ОТ 8м.ТРУДОВ СТАЖ Е ПРИДОБИТ ПРЕЗ ЕДНА КАЛЕНДАРНА ГОДИНА РАБ.ИЛИ СЛУЖ.МОЖЕ ДА ПОЛЗВА ПЛАТЕН ГОД ОТПУСК ПРОПОРЦИОНАЛНО НА ОТРАБОТЕНИТЕ МЕСЕЦИ ПРЕЗ СЪОТВЕТНАТА ГОДИНА,А ЗА СЛЕДВАЩАТА В ПЪЛЕН РАЗМЕР.Т.Е.НЕЗАВИСИМО КОГА Е ПРИДОБИТ 8М.ТРУДОВ СТАЖ ДАЛИ ПРИ ТОЗИ ИЛИ ПРИ ДРУГ РАБОТОДАТЕЛ,ИМАТЕ ПРАВО НА ПЪЛНИЯТ РАЗМЕР НА ОТПУСКА.АКО ИМАТЕ ВЪЗМОЖНОСТ ПРОЧЕТЕТЕ ГО И В УЧЕБНИКА ПО ТРУДОВО ПРАВО НА ПРОФ.ВАСИЛ МРЪЧКОВ.
- Гост
При новия работодател имате право да ползувате 7/12 от 20 дни(пропорционално на месеците,през които работите при него).
Другата част 5/12 от платения отпуск за 2005 г. ако не сте го ползували при предходния работодател,то той трябва да Ви е изплатен при напускането.
Ако при предходния работодател сте ползували пълният размер на платения годишен отпуск за 2005 г.,то при новия работодател нямате право на отпуск за 2005 г. (освен ако платения годишен отпуск при новия работодател не е в по-големи размери).
Другата част 5/12 от платения отпуск за 2005 г. ако не сте го ползували при предходния работодател,то той трябва да Ви е изплатен при напускането.
Ако при предходния работодател сте ползували пълният размер на платения годишен отпуск за 2005 г.,то при новия работодател нямате право на отпуск за 2005 г. (освен ако платения годишен отпуск при новия работодател не е в по-големи размери).
- Гост
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|