Колеги, от 4 години съм адвокат и се осигурявам сама- всеки месец минималните ос., накрая на годината- изравняване. За 2002година осигурителната ми книжка е заверена от ревизор.
В момента имам реалния щанс /и желая/ да бъда назначена за съдия в РС.Както знаете за тази цел е необходимо доказателство за 2год. юридически стаж. Опитах да си заверя книжката в НОИ, но ми казаха само да си подам молба за ревизия и да очаквам до 2месеца да ми се обадят. Сигурно се досещате, че мен няма кой да ме чака 2 месеца. Освен това от НОИ ми поискаха всички платежни за 2-те години за месечните мин. осигуровки и тъй като се оказа, че за 4месеца съм ги изгубила- те няма да ми заверят тези месеци като стаж. Нищо, че накрая на годината съм изравнявала/разбирай подарила на държавата 4000лв./.
Няма да се впускам в повече подробности- просто исках да помоля някой ако се е сблъсквал с подобни обстоятелство- да ми даде съвет.
Осигурителната книжка и единствено тя ли е доказателство за юр.стаж?Дали е възможно да ми бъде издадено някакво Удостоверение за стаж от НОИ?Лошото е, че там дори няма компетентен/и отзивчив/ служител, когото да попиташ.
Благодаря ви за отделеното време!
- Дата и час: 04 Фев 2025, 10:59 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
колеги адвокати,осигуряването
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
бивш адвокат - сега друг
При напускането на адвокатурата и при назначаването ми на друга работа се сблъсках с тоя проблем - в НОИ си движете процедурата която са Ви казали, но от адвокатския съвет вземете удостоверение, откога сте приета за адвокат - вписва се датата на полагането на клетвата и да пише че към момента имате адвокатски права които не са прекъсвани - към тоя документ приложете копия от осигурителната книжка - /съответните страници/, които са заверени включително и от ревизията и ги заварете за идентичност - и ги депозирайте в този им вид - при мен свърши работа - УСПЕХ!!!
- plamcho
- Младши потребител
A не става ли...
... като просто си извадите справка от АК за това от кой момент сте вписани в нея.
- gery
- Потребител
Благодаря за съветите. Ще опитам да поискам от колегията У-ние, но малко се притеснявам, ако депозирам само него да не е проблем и ВСС да откаже назначението. Според мен самата следва да има и документ от НОИ, но..................
До колегата, който е напуснал колегията- В съд. система ли започнахте работа? Имам предвид дали също Ви е послужило У-нието за доказване на юр.стаж по см. на ЗСВ.
До колегата, който е напуснал колегията- В съд. система ли започнахте работа? Имам предвид дали също Ви е послужило У-нието за доказване на юр.стаж по см. на ЗСВ.
- тя
а какво мислите за доказателството за осигурителен стаж? От НОИ искат платежни документи от мен, тъй като при тях нямало информация за внесените месечни мин. осигуровки. Това е нелепо- ако не си ги внасям ще разберат и ще ме санкционират. Обаче аз съм ги внасяла редовно, но тъй като не съм предполагала, че тези документи трябва да ги пазя по-зорко и от нот. акт, тъй като няма никакво друго доказателство за стажа ми, съм изгубила някои от тях. Т.е. да оставим настрана док-вото за юр. стаж- проблем ще възникне за общия осиг. стаж. Не е честно да съм плащала и да не ми признаят тези месеци.
- тя
Според мене,можете да си извадите преписи от платежните документи за изгубеният период.Това става с молба в съответната банка,където сте ги внасяли.В молбата следва да посочите точно периода за който искате преписи.Също така нали всеки месец сте подавали декларации в НОИ-какъв е проблема да проверят в компютъра дали липсват данни,както би могло да се провери и в счетоводството.След като има превод той би следвало да е вкаран.Защо не потърсите съдействие и от ДИРЕКТОРА на НОИ.Не може НОИ да иска съвестно всеки да си прави осигуровките, а в един такъв момент да не оказва СЪДЕЙСТВИЕ/да не кажа,че дори е задължено/.
Търсете си правото до край! УСПЕХ
- jenk_62
Според мене,можете да си извадите преписи от платежните документи за изгубеният период.Това става с молба в съответната банка,където сте ги внасяли.В молбата следва да посочите точно периода за който искате преписи.Също така нали всеки месец сте подавали декларации в НОИ-какъв е проблема да проверят в компютъра дали липсват данни,както би могло да се провери и в счетоводството.След като има превод той би следвало да е вкаран.Защо не потърсите съдействие и от ДИРЕКТОРА на НОИ.Не може НОИ да иска съвестно всеки да си прави осигуровките, а в един такъв момент да не оказва СЪДЕЙСТВИЕ/да не кажа,че дори е задължено/.
- jenk_62
- jenk_62
И аз това попитах и потърсих някакъв ръководител на съответната служба, който не можел да ми отговори на въпроса и ме изпрати при "компетентен" служител, който твърди, че такава била практиката и нищо не можел да направи без документите.
Прав сте, ще опитам и в банката, но не съм сигурна за 1година назад дали ще могат да ми издадат преписи.А и мисля, че се заплащат по 10 лева или нещо такова.
Пък и въпросът е, че от НОИ ни създават само главоболия, плащаме и нищо не получаваме/не че се надявам на пенсия/ имам предвид поне нещо толкова елементарно като този случай и се чудя дали да не подам жалба до Директора, но тук не става въпрос за някакъв акт от тях, та не знам против " " какво да я насоча. Не ми е целта просто да се заяждам със служителите, макар че доста ме ядосаха и ми губят времето
Прав сте, ще опитам и в банката, но не съм сигурна за 1година назад дали ще могат да ми издадат преписи.А и мисля, че се заплащат по 10 лева или нещо такова.
Пък и въпросът е, че от НОИ ни създават само главоболия, плащаме и нищо не получаваме/не че се надявам на пенсия/ имам предвид поне нещо толкова елементарно като този случай и се чудя дали да не подам жалба до Директора, но тук не става въпрос за някакъв акт от тях, та не знам против " " какво да я насоча. Не ми е целта просто да се заяждам със служителите, макар че доста ме ядосаха и ми губят времето
- тя
12 мнения
• Страница 1 от 1
|
|