начало

Почина проф. Симеон Тасев Почина проф. Симеон Тасев

НЯКОЙ ОСЪДИЛ ЛИ Е ВОЕННИТЕ В ТОЗИ ФОРУМ ?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

gost

Мнениеот Slugil » 12 Окт 2005, 12:19

Bravo, po to4no opiswanie na kazarmenija givot do sega ne bijax vigdal!
Vsi4ko koeto kazva6 Garabet e 100% istina.
Az sa6to slugix i sam otvraten ot tova koeto vidijax za6toto tam ima6e i droga i kakvo li ne prosto mi se povra6ta kato se setija.
Slugil

Мнениеот Гост » 12 Окт 2005, 13:17

Абе като чета всичко това, ми напират изотвътре следните въпроси:
военните не трябва ли да се Осъждат, вместо Усъждат?
И защо да се Усъждат във форума, а не в съда?
И престанете да ревете с тая служба. Който може - да се отървава, но не хленчете - ето, аз съм служил година и половина, пък съм жив - само имам дископатия за спомен от службата :D
Гост

Мнениеот Garabet » 12 Окт 2005, 21:15

Blagodaria Slugil. To ne e koi znae kakva filosofia da se kajat tezi neshta - vseki vtori slujil (kato teb) shte moje da gi vuzproizvede.
A na gost shte mu kaja samo: choveche, ne moga da te razbera - imash diskopatia za spomen ot kazarmata i vupreki vsichko zvuchish dosta optimistichen. Shte te pitam kato minesh 60 godini na kakvo mnenie shte si za kazarmata. V rodata mi ima 3ma lekari i ot tiah znam, che diskopatiata (kakto i vsiako hronichno zaboliavane) se obostria s napredvane na vuzrastta.
Az ne hlencha :) Prosto pisha faktite.
Za da bude osuden voenen, triabva da se mine prez voenen sud i prokuratura. Nali se seshtate, che tam voennite sa kato dupe i gashti i si paziat edin drug i gurba i ..... i vsichko...
Garabet

Мнениеот Garabet » 12 Окт 2005, 21:39

Otnovo za Gosta s diskopatia.
G-ne, sujaliavam iskreno za vashite stradania. Ne znam dali sa vi izdali suotveten dokument ot voenna bolnica ili neshto podobno, no na vashe miasto bih se pointeresuval kakvo obezshtetenie dulji Bulgarskata Amria za prichinenoto Vi vizichesko, psihichesko stradanie, kakto i medicinski razhodi (razbira se samo tezi, koito sa izvursheni sled otslujvaneto). Ne znam dali shte mojete da dokajete nepozvoleno uvrejdane, no si mislia, che si struva - stava vupros za zdraveto vi, a ne za godina i polovina zagubeno vreme. Kato se zamislia kolko momcheta se samoubivat, poluchavat psihicheski razstroistva, bezsunie, i t.n., kakto razbira se i fizicheski naraniavania, da se chudi chovek dokoga shte produljava tova bezumie bez nikoi nishto da kazva. Vseki, koito e minal kazarmata, prosto si trae i se radva, che neshtata pri nego sa se razminali bezproblemno i ne mu dreme za niakoi ne tolkova izdrujlivi (i psihicheski, i fizicheski) negovi nabori...
Garabet

Мнениеот млада булка » 13 Окт 2005, 11:19

Garabet написа:E, tova e.

Shte triabva da otgovariam na 1 mlada bulka i 1 armeec.

Armeec - armiata e shkola, po-skoro triabva da bude shkola, no za suotvetnite hora, a imenno profesionalni voinici. Znaete li na kolko strelbi hodiat donabornicite v momenta? Az shte vi kaja - na 2, do 3. Znaete li kakvo ucelvat bolshinstvoto ot tiah - nishtoto, vuzduha. A na niakoi mesta dori se preskacha uprajnenieto "hvurliane na ruchni granati", poradi opasnostta ot zlopoluki. Nali se seshtash kolko podgotveni izlizat momchetata? Kakva rabota ima 1 visshist tam, osven ako ne e ot visshe voenno uchilishte? - NIKAKVA. i kakva polza shte ima durjavata ot grupa nedoucheni, nedisciplinirani i neboesposobni studentcheta?
Na g-jata ili g-jicata shte kaja da si stoi pri tengerite i da ne se burka kudeto ne i e rabota. Ako tolkova durji za armeiskoto obuchenie - veche priemat i jeni-profesionalni voinici - molia, zapishete se. Kakuv profesionalizum na horata v kazarmata, ia slezte na zemiata! Samo kato se zamislia prodovostvenite ni chasti kak deistvat pri edna voina - dokato razgurnat fasulia i suharite, i uspeiat da dostaviat hranata na prednite pozicii i polvinata ni boesposobna voiska shte e izpukala ot glad.
"6 meseca bilo, ne bilo cial jivot" - az kazah veche, koito iska da hodi, da hodi, koito ne iska obache, da se skatava. Brat mi beshe tam, otide, izkara si kazarmata, vurna se, nishto mu niama. Niamashe problemi, vsichko si beshe nared. Samo deto kato go pitam dali se chuvstva sposoben da izpulniava zadachite, koito eventualno shte mu se nalogi da izpulniava, toi se zaliva ot smiah. Kvi zadachi mi vika - tam postoianno sa piani, igraiat poker i belot, zalagat kato smahnati, a v ostanaloto vreme vurshat bezpoleznite zanimania, koito samo voenen bolen mozuk moje da proizvede, kato chistene, miene, prane i tichane v neravna mestnost...
Ako naistina razbirate zashto studentite ne shtat da hodiat v kazarmata v tozi i vid i na tozi i hal, togava kakvo pliampate, izviniavate mnogo. Vse edno az da kaja na niakoia bremenna: "spoko be, goliama rabota, shte rajdash i shte te boli zverski, shte izturpish deto se kazva. nali za dobro e..." Po-sushtata izvratena komunisticheska logika se govori, che "muj koito ne bil hodil v kazarma, ne bil muj". Znachi vsichki, koito po zdravoslovni prichini ne sa vzeti v kazarmata, ne sa muje?!? Az se seshtam za 1 universalen nachin za dokazvane na mujestvoto, i toi e chisto i prosto prirodno daden. Ne vijdam kak tochno v kazarmata moje da se podobri mujestvoto! Che to poveche obratni na edno miasto ot kazarmata ima samo po zatvorite. Za kakva mujestvenost govorim. On top of this, obiknoveno v hranata na slujeshtite se slaga ne drugo a brom, celta e vremenno da se namali potentnostta na mladejite, za da niama iznenadani v banite po vreme na grupovoto kupane. V amerika mu vikat "Soft Peter" na kovarnoto veshtestvo. NE znam g-jata/g-jicata dali e osvedomena, obache v kazarmata bastunite se luskat ejechasovo poradi lipsa na jenski individi. Tova e normalna prirodna reakcia u muja, predpolagam.
Poneje vse pak znam za kakvo vuzmujavane govori g-jata, shte i kaja, che ako 1 mlad chovek e vuzpitan da bude murzeliv i lentiai, s 1 duma leke, nikakva kazarma ne moje da go ochovechi. Toi shte si ostane plujek i nedorasul liglio. Dobroto vuzpitanie se dava v semeistvoto i otchasti v uchilishteto. Mnogo e kusno da se vuzdeistva sled 18 godishna vuzrast, osobeno puk s metodite i sredata v kazarmata.
A v otgovor na prizivite za spazvane na konstitucionnata norma za dulg kum otechestvoto - az dulgut kum otechestvoto si go izpulniavam. Plashtam danaci, pochten grajdanin sum, rabotia i jivea v Bulgaria (vse oshte). No profesiata voenen ne mi se nravi. Po tazi prichina podkrepiam NATO i nasheto chlenstvo v nego i se nadiavam na skoroshna pulna profesionalizacia v armiata.

Хей, ти ме развесели човече.Обещавам да си стоя стриктно при тенджерите вече. Ела и ти да ми помагаш. Това сигурно няма да ти е страшно или загуба на време. В смисъл, далеч по лесно е от армия, която ти сравняваш с раждане, пък то, съм чувала, си боли доста повече. Пък и продължава повече време бременността от казармата. Да не дава Господ и това да изпитате мъжете. Щом за далеч по-малко се лигавите неистово.По въпроса защо голяма част от мъжките индивиди в наше време станаха женски, май е излишно да дискутираме. За армията ще ти кажа, че съм запозната много много добре, по ред причини.Има и верни неща, в това, което говориш, но далеч не всичко. Времето е недостатъчно, за да станеш професионален боец, или поне такъв на прилично ниво, условията -също. Има нужда от професионална армия. Обаче за шест месеца все ще се научиш поне от коя страна се държи пушката или как да окажеш първа помощ при необходимост.Така-за обща култура. Животът поднася много изненади, и съвсем не всичките-приятни.Бях много много малка, когато се случи Чернобил. Хората не са знаели какво точно се случва, нито какви медикаменти да приемат / защото може поне частично да се предпазиш/, нито какви храни да не приемат, за да намалят риска.Чернобил, без да е военна ситуация си взе жертвите- с рак, заболявания на щитовидната жлеза , деца с малформации. Много поколения. В моя блок има старо бомбоубежище. би следвало то да е снабдено с необходимия запас за кризисна ситуация.Вместо това е отдадено под наем от общината на фирма за склад. Представяме си /само си представяме!/, че случаен американец съвсем приятелски /както често се случва, защото и в Ирак най-много жертви взе приятелския огън/ бе се объркал малко като им дадохме въздушен коридор за Сърбия. Представяме си, че се случва голяма производствева авария /"Кремиковци"-жив пример от преди година-две/ с много обгазени и пострадали.Представяме си, че ти си там. Как би помогнал на себе си или на друг? Пак си представяме тежко пътно-транспортно произшествие. Трябва да окажеш първа помощ. Ама не можеш.Тия шест месеца в живота ти биха ти дали поне елементарни познания за това.Не биха отнели много от време, предназначено за образованието ти, макар, че, съдейки по правописа на някои думи, което е невъзможно да е техн.грешка, и при теб има какво да се желае.А, и съдейки по изказванията ти, в казармата не следвало да ходят висшистите.ОК.Обаче. Има и други. На които животът не само поради умствения им багаж не е дал възможността да кандидатстват или просто да запишат висше образование, като си плащат за това. Моят собствен баща е сирак. Записал се в армията, за да може да започне да учи и да се храни едновременно с това. Завършил е три висши образования-висше военно артилерийско училище, физика, математика, международни икономически отношения. В последната област и работеше. И е работил непрестанно, докато е учил. Първоначално е бил дълго време и в армията.А, завършил е и военната академия. По желание. Преди да умре - вследствие Чернобил, много години след това, и вследствие последствия от изпитания на военна техника, които е провеждал в чужбина, го питах съжалява ли. Каза :"Не, защото нямаше да съм това, което съм". Вас, нещастни донаборници, не ви грози такава опасност, защото заниманията ви са далеч по кратковременни, леки, и не свързани с конкретни опасности. Ама в живота има и такива.Затова не се чудете защо "младите булки" като мен, освен, тенджерите, разбира се, търсят и мъже. Мъжеството, казваш, било в панталоните и възпитанието. Объркал си се силно. Когато преди години ме нападна мутра на улицата, защото изглеждам добре, един добре възпитан господин, така се напишка от страх, че възпитано му отвори вратата на колата, където искаше да ме завлече. Наложи се да се справя сама, и то успешно. Но не съвсем сама- минаваше войниче от провинцията, с една опърпана униформа, което отнесе много бой, но ме отърва, с общите ни усилия. Каза ми, впоследствие, че много искал да учи -като мен, но бил кръгъл сирак от дом за деца, нямал никакви близки, затова работел каквото попадне и го взели в казармата. Слава богу, беше се понаучил там да се защитава, така ми каза. Та, поантата е, че не всеки може да стане висшист, поради ред причини. И не ползва привилегии. Поради тези причини. Обаче, ако заради шест месеца ограничения, в които и ще понаучиш някои неща, си склонен за "забравиш, като повечето си познати къде е БГ" си бая смешен, братко. Затова младите булки търсят мъже, пък други, ще ме извиниш за израза- неподходящ за дама, но той си е твой "лъскат бастуна".Без реални обекти.Връщам се при тенджерите. ще те чакам за съвет. това поне няма да е страшно.Успехи и занапред.
млада булка

Мнениеот млада булка » 13 Окт 2005, 11:55

*три висши, извън военното.
млада булка

Мнениеот Optimus Maximus » 13 Окт 2005, 14:46

Интересното е, че темата засяга на 100% населението на страната...
Дядовците и бабите ни..че са прeживяли истинска война/макар и като деца/,
но ако ги попитате всички до един ще ви кажат да си изпълните дълга, защото
народ, който не си "храни" собствената войска храни чужда...
Бащите ни, че те са изкарали една истинска /минимум 2 г. казарма/...
можете да се поинтересувате как са искали хора със здравословни проблеми
да отидат наистина там и да си изпълнят дълга!!!
Майките ни, че са се страхували и в същото време са се гордяли, че са родили достойни
синове.../да НЕ ГОВОРИМ ЗА ТОВА, ЧЕ ИМА И ПО-ДОСТОЙНИ ЖЕНИ ОТ НЯКОИ мъже/...и определено
в тази дискусия се намират и от едните и от другите...
Чудесно е, че се е намерила жена която да защити военните..
За съжаление е ВЯРНО, че армията ни не е това което е била...
Виждам го и сега....в момента..
Но е вярно, че БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ не е губила битка...а е губила само на масата на
преговорите..от тези ДЕТО МНОГО СА УЧИЛИ...АМА ЯВНО ВСЕ НЕ ДОСТАТЪЧНО.
Интересното е, че точно в тази тема никой не си слага никнейм..а всеки кара като гост/с малки
изключения/...това е защото никой не може ей така да каже можем без армия...
Също е вярно и това,че армията ни е в това положение пак заради недоучилите..
или май са учили прекалено много и са разбрали как да ограбят народа безнаказано..
Ако някой си каже тоя ако не е военен пък на..няма да сгреши..изобщо не го и крия!!!
Военен летец-пилот по Военно образование...магистър по радиоелектроника и педагог по
гражданско...
Нямам представа, колко от отговорите са на юристи..ама все ми се струва, че историята
е основен предмет/може и да греша/ за правото...
Никой ли не е чел Ботев...
На всеки по отделно няма да правя анализ не ми е работа, ама това че условията са мизерни
и на някой му носили чаршафи е смешно...как не е имал срам този да го сподели...на война
майка ти ли да ти носи пушката...
Вярно е ,че се стреля рядко..защото политиците ни карат бмт-та и мерцедеси!
Че храната е лоша..защото някой икономист и взел и за него си половината..
Съгласен съм, че в съвременната ни държава трябва да има професионална армия..такива като мен
И нямам нищо против някой да скатае военната служба и да учи..ама не как
да открие как да намали заплатите и пенсиите...медицинското обслужване..а как да ги направи
така , че всички да са доволни...
Ще се намери и някой да каже, че военните се чудят какво да правят и бездействат и пишат
по форуми..
Не се имам за бездействащ...но съм тук, защото търся отговор на неща който друг не иска да
свърши ..неща който са му задължения...
Ако всеки си изпълни задълженията и дълга/по военно му казано/ нямаше да е това което е...
Ама винаги има скатавки...
Гордея се с дамата, която така достойно защити българския войник...
Дали обаче всеки българин заслужава да е войник е друг въпрос..
Така, че за този дето се опитва да скатае службата успех ако е с добри намерения..
ако не други да го съдят!
Optimus Maximus

Мнениеот млада булка » 13 Окт 2005, 16:11

Optimus Maximus написа:Интересното е, че темата засяга на 100% населението на страната...
Дядовците и бабите ни..че са прeживяли истинска война/макар и като деца/,
но ако ги попитате всички до един ще ви кажат да си изпълните дълга, защото
народ, който не си "храни" собствената войска храни чужда...
Бащите ни, че те са изкарали една истинска /минимум 2 г. казарма/...
можете да се поинтересувате как са искали хора със здравословни проблеми
да отидат наистина там и да си изпълнят дълга!!!
Майките ни, че са се страхували и в същото време са се гордяли, че са родили достойни
синове.../да НЕ ГОВОРИМ ЗА ТОВА, ЧЕ ИМА И ПО-ДОСТОЙНИ ЖЕНИ ОТ НЯКОИ мъже/...и определено
в тази дискусия се намират и от едните и от другите...
Чудесно е, че се е намерила жена която да защити военните..
За съжаление е ВЯРНО, че армията ни не е това което е била...
Виждам го и сега....в момента..
Но е вярно, че БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ не е губила битка...а е губила само на масата на
преговорите..от тези ДЕТО МНОГО СА УЧИЛИ...АМА ЯВНО ВСЕ НЕ ДОСТАТЪЧНО.
Интересното е, че точно в тази тема никой не си слага никнейм..а всеки кара като гост/с малки
изключения/...това е защото никой не може ей така да каже можем без армия...
Също е вярно и това,че армията ни е в това положение пак заради недоучилите..
или май са учили прекалено много и са разбрали как да ограбят народа безнаказано..
Ако някой си каже тоя ако не е военен пък на..няма да сгреши..изобщо не го и крия!!!
Военен летец-пилот по Военно образование...магистър по радиоелектроника и педагог по
гражданско...
Нямам представа, колко от отговорите са на юристи..ама все ми се струва, че историята
е основен предмет/може и да греша/ за правото...
Никой ли не е чел Ботев...
На всеки по отделно няма да правя анализ не ми е работа, ама това че условията са мизерни
и на някой му носили чаршафи е смешно...как не е имал срам този да го сподели...на война
майка ти ли да ти носи пушката...
Вярно е ,че се стреля рядко..защото политиците ни карат бмт-та и мерцедеси!
Че храната е лоша..защото някой икономист и взел и за него си половината..
Съгласен съм, че в съвременната ни държава трябва да има професионална армия..такива като мен
И нямам нищо против някой да скатае военната служба и да учи..ама не как
да открие как да намали заплатите и пенсиите...медицинското обслужване..а как да ги направи
така , че всички да са доволни...
Ще се намери и някой да каже, че военните се чудят какво да правят и бездействат и пишат
по форуми..
Не се имам за бездействащ...но съм тук, защото търся отговор на неща който друг не иска да
свърши ..неща който са му задължения...
Ако всеки си изпълни задълженията и дълга/по военно му казано/ нямаше да е това което е...
Ама винаги има скатавки...
Гордея се с дамата, която така достойно защити българския войник...
Дали обаче всеки българин заслужава да е войник е друг въпрос..
Така, че за този дето се опитва да скатае службата успех ако е с добри намерения..
ако не други да го съдят!

Благодаря ти, приятелю.Малко прекалено много си учил, за да се опитваш да дискутираш с "висшистите" по темата. Както и аз.Дано не са прависти, че мен ще ме е срам. Аз имам основания да кажа това, което казах.Имам и по-голям брат, който бе приет на първо място в четири елитни университета- и у нас, и в чужбина. За ужас, може би, на дискутиращите изведнъж избра артилерийското училище в Шумен.Върна се дисциплиниран и твърд истински мъж, с който много се гордея. Поради ужасната съдба, сполетяла армията ни заради управляващите, се принуди да се уволни на 33 г.възраст.Сега навсякъде е повече от добре приет. Защото е изключителен специалист. Мога да кажа на женчовците във форума, че армията, макар и косвено, разбира се, в живота ми ми даде пример за дисциплина, ред и много други неща, които едва ли ще проумеят.Затова станах следовател и съм виждала повече кръв, отколкото смешника, дето се оплаква от чаршафите, някога ще види. Гордея се с професията си, срамувам се заради това, което сега правят с нея. Преди и с армията стана така. Че не ни остана достойнство и лице е факт. Но не очаквах, че и мъжете са свършили.Съдейки по теб, и някои други в този форум, не е така. Което ме утешава.Пишещите тук са далеч от това, което се опитваш да им обясниш. Те не питат защо е така, какви са причините. Те бягат. Ами, да хващат тенджерите редом с жените си. Ако си намерят такива.
млада булка

Мнениеот Обикновен наблюдател » 13 Окт 2005, 16:47

Колеги,
Прочетох внимателно всички мнения и си мисля следното:
Завърших право с отличен успех, поработих малко като млад юрист и пасле....ВЛЯЗОХ В КАЗАРМАТА. Там бях най-интелигентния от всички момчета - те не бяха с висше образование, но повечето от тях ги уважавам и до сега. Имах късмет да служа със схватливи и интелигентни момчета, макар и без образование. В казармата научих някои неща, които са ми от полза и сега, но не мога да си затворя очити и за това, което видях в казармата. Видях неподготвеност, безхаберие и откровено казано се отвратих от доста неща. Затова смятам, че времето на наборните армии и отминало и не бива да съществува наборната военна служба.
Успех на донаборниците!!! Пожеланието като се влиза в казармата е..........дупе да ви е яко.
Обикновен наблюдател

донаборник

Мнениеот донаборник » 13 Окт 2005, 22:18

Уважаеми господа военни!
Нека бъдем разумни и четем закона преди да изказваме мнения! Нека не си позволяваме да правим коментари и изземваме функциите на Конституционния съд на Република България! А що се отнася до конкретния казус: в ЗОВС ясно и категорично е казано (и то от 2002г.):

Чл. 106. (1) От наборна военна служба се отлагат:
1. (изм., ДВ, бр. 40 от 2002 г.) учащите се в основни и средни училища, в редовна форма на обучение във висшите училища и в други училища, създадени по законоустановения в страната ред, и приравнените към тях чужди учебни заведения - до завършване на образованието, но не по-късно от 27-годишна възраст;

Както и да прочетете този текст, не бихте могли да повикате на наборна военна служба донаборник, учащ редовна форма, който е на 26 години 11 месеца и 30 дни! Т.е. до навършването на 27 години! Противното е закононарушение!

Така е решил законодателя в лицето на българското народно събрание и всеки е длъжен да се съобразява с това!

Уважаеми господа военни, призоваваме Ви да спазвате и зачитате правата на всички български граждани с което да защитите името на Българската армия като институция!
Призоваваме ви да не потъпквате закона!

Ако все пак този наш призив остане без справедлив отзвук, уверяваме Ви, че ние учащите младежи на РБ ще отстояваме правата си пред съответните държавни, а ако се наложи и международни институции!

Искрено се надяваме, че до подoбни стъпки няма да се наложи да стигаме! Убедени сме, че това не е в интерес на Българската армия, като институция, за нашата родина Република България, като кандидат за пълноправен партньор в европейските и северноатлантически структури! Уверяваме Ви че ние не се стремим да накърним ничии интереси, а да защитим нашите собствени конституционни права!

С надежда за справедливо и безконфликтно решение на този социален проблем, уважаеми военни, към вас се обръщат учащите младежи на Република България!
донаборник

донаборник

Мнениеот донаборник » 13 Окт 2005, 22:20

Това е отворено писмо от името на студентите донаборници в Р. България. Моля, който от вас се чувства съпричастен с проблемите изложени по-долу, да изпрати това писмо на пощата на Министерство на отбраната - presscntr@mod.bg и на които други институции счете за необходимо.

Уважаеми дами и господа,

Искаме да обърнем вниманието Ви върху един проблем, който в началото оставаше незабелязан, но в последно време получи развитие и смятаме, че тъй като все повече хора са засегнати от него, той заслужава гласност. Става въпрос за следното. От няколко месеца наблюдаваме обезпокоителна тенденция от събития, свързани с младежи, подлежащи на наборна военна служба, които учат за бакалавърска или магистърска степен във висши учебни заведения. Ние и наши колеги се сблъскваме с проблеми, свързани с отлагането ни от наборна военна служба като студенти. Проблемите са свързани със служители към военните окръжия и могат да бъдат систематизирани по следния начин:
1. На завършили бакалаври, които заявяват пред служители на военните окръжия, че имат намерение да продължат да учат за магистърска степен, бива заявявано от същите тези служители, че те нямат такова право и следва след завършването на бакалавърска степен да отбият военната си служба. Аргументи, базирани на законови текстове, не са представени.
2. На учащи магистри, които не са завършили, полагайки успешно държавен изпит или защитавайки дипломна работа, е заявявано, че нямат право да се отлагат и ще бъдат призовани да отбият наборната си служба. Аргументи, базирани на законови текстове, не са представени.
Обезпокоителна тенденция в случая е, това, че въпреки, че студентите са представили валидни уверения, издадени от висши учебни заведения, те биват информирани, че това не е основание за отлагане. Има случаи на отказ за приемане на такива уверения, като в някои случаи това е съпроводено с грубо и безцеремонно отношение към студентите от страна на служителите към съответните окръжия, изразяващо се в късане на уверения, отправяне на обиди и пълен отказ за диалог при опит на студента да се позове на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България. Ние категорично се противопоставяме на това и заявяваме, че се чувстваме обидени от това отношение на представители на държавна институция към нас като граждани. Искаме също така да напомним какво гласи следната част от ЗОВС:

Чл. 106. (1) От наборна военна служба се отлагат:
1. (изм. - ДВ, бр. 40 от 2002 г.) учащите се в основни и средни училища, в редовна форма на обучение във висшите училища и в други училища, създадени по законоустановения в страната ред, и приравнените към тях чужди учебни заведения - до завършване на образованието, но не по-късно от 27-годишна възраст.

Смятаме, че интерес във връзка с горепосочените проблеми ще представляват някои допълнителни факти, затова прилагаме откъси от статията на г-н Панайот Ангарев публикувана във вестник „Дневник” на 03.08.2005, 20:34 ч.

„От ведомството на Николай Свинаров потвърдиха, че има проблем с донаборниците висшисти и получаваните жалби били потвърждение за това. Според тях търсенето на донаборници се е увеличило след приетите през март тази година промени в Закона за отбраната, с които пределната възраст за влизане в армията беше намалена на 27 години. С измененията около 20 хил. донаборници получиха амнистия заради навършена възраст. Военните предпочитали в казармата да влизат висшисти, които много по-лесно се командвали от момчетата без образование.”
...
„По неофициална информация военните окръжия действат по указание № 5 на управление "Личен състав " на Генералния щаб, според което магистратурата е допълнителна образователна степен, а висше образование се добива с бакалавърска степен. В Закона за отбраната обаче е записано, че висше образование се придобива с една от двете степени, без изрично да е посочена една от тях. Именно тези вратички използват военните, за да сплашат младежите, които не си знаят правата и да ги вкарат в казармата.”
...
Той (началникът на „Личен състав” в Генщаба ген. Динчо Карамунчев – б.а.) добави, че не е работа на управлението му да определя образователните степени. "Който покаже уверение, че учи, ще бъде освобождаван, ако не е навършил 27 години.”

В светлината на изложените по-горе факти и твърдения, се очертават няколко основни момента в настоящия проблем. А те са:

1. Има ясно формулиран текст в ЗОВС, който определя при какви обстоятелства се отлагат от военна служба учащи във ВУЗ.
2. В същото време има свидетелства за множество случаи, в които във военните окръжия длъжностни лица отказват да приемат уверения издадени от университетите, които уверения представляват официален документ. На основата на тези легални уверения би следвало според текста в ЗОВС съответният донаборник да бъде отложен на основание, че учи за бакалавър или магистър и не е завършил с дипломна работа или държавен изпит. С отказа си да приемат този официален документ, държавните служители във военните окръжия дефакто нарушават закона, който в това отношение е категоричен.
3. Има неофициална информация за наредба в управление "Личен състав" на Генералния щаб за тълкуване на закона, по начин, който противоречи на оригиналния законов текст.
В същото време началникът на "Личен състав" прави изказване, което дефакто потвърждава становището на ЗОВС по отношение на отлагането на учащи от наборна служба. Това изказване влиза в противоречие с действията на подчинените му и на практика е индиректно потвърждение, че техните действия, като неприемането на уверение и отказ за отлагането на донаборник на това основание, са неправомерни действия.

Гореизложените факти ни водят към следните заключения:
1. Служителите на военните окръжия действат в противоречие със закона и нарушават правата на учащите висше образование. Нещо повече – те заблуждават донаборниците относно съдържанието на ЗОВС и съответно относно техните права, уредени с него. Действията им са следствие или от незнание на закона или от съзнателен мотив за нарушението му. И при двата случая това е недопустимо. Недопустимо е и е грозно една държавна институция в лицето на своите служители да погазва грубо закон, с който се регулира дейността и и който е официално приет от Народното Събрание.
2. Информацията за неофициалното действие на "Наредба номер 5" в отдел "Личен състав" и мотивите за издаването и, е твърде обезпокоителна, защото ако е вярна показва, че държавна институция или определени нейни служители, самостоятелно могат да решават по свое усмотрение да действат в разрез със закона, което може да бъде квалифицирано само и единствено като правонарушение.

Ние като студенти и граждани на Република България сме изключително възмутени и дълбоко обезпокоени от отношението на една държавна институция в лицето на нейните служители към нас. Смятаме, че освен, че едно такова отношение е унизително, с това поведение се нарушават нашите права и по неправомерен начин се оказва неофициален натиск върху нас, което е недопустимо в една демократична държава. Апелираме за спазване на закона и недопускане на такива явни закононарушения от страна на отговорните длъжностни лица, тъй като смятаме, че освен, че спазването на законите на страната е тяхно задължение, те носят висока морална отговорност за това чрез примера, който дават. Заявяваме, че ако нарушаването на нашите права указани със ЗОВС продължи, ние ще ги потърсим по съдебен път.
Ако институциите откажат да поемат своята отговорност по случая и да дадат пример за спазване на закона, ние заявяваме, че тази отговорност ще бъде поета от нас и ще бъдем тези, които ще дадат този пример как трябва да бъдат спазвани официалните закони в една претендираща да бъде съвременна демократична европейска държава. Апелираме към държавните институции да не оставят това на нас, защото така биха доказали, че самите те са неспособни да се справят с отговорностите си. Ние вярваме, че това не е така. Призоваваме ги да оправдаят доверието ни.

С уважение: студентите донаборници на Република България
донаборник

Kakvo da pravim!!

Мнениеот donabornik na 26g » 13 Окт 2005, 23:00

МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА НЯМА КОМПЕТЕНТНОСТ ЗА ПРИНУДИТЕЛНО СПИРАНЕ НА ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ И НАМЕСАТА НА МИНИСТЕРСТВОТО В КАЧЕСТВОТО СИ НА ОРГАН НА ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ В АКАДЕМИЧНАТА АВТОНОМНОСТ Е АСОЛЮТНО НЕДОПОСТИМО.
В ЗАКОНА ЗА ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ ЯСНО Е КАЗАНО ПРИ КАКВИ ХИПОТЕЗИ СЕ СПИРА ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ ЧЛ.74 АЛ.1,2.
ТАКА КАКТО Е ФОРМОЛИРАН ЗАКОНА "НЕ ПО-КЪСНО ОТ 27Г" ОЗНАЧАВА ЧЕ ИМАШ ПРАВО ДА НАВЪРШИШ 27Г А СНАВЪРШВАНЕТО ИМ ПРИКЛЮЧВАШ С ВОЕННИТЕ -ТЕ ЗАТОВА СЕГА ВДИГАТ ТОЛКОЗ ШУМ ЩОТО СЕ ИЗПЛЪЗВАТ ХОРА ПО-ТОЗИ НАЧИН НО ТОВА Е ЗАКОН НИКОЙ НЕМОЖЕ ДА УМУВА ПО НЕГО МАКАР И ВОЕННИТЕ ДА ТЪРСЯТ ПОД ВОЛА ТЕЛЕ ЩЕ СЕ НАЛАГА ДА ОСВОБОДЯТ ТЕЗИ КОИТО НАВЪРШВАТ 27Г КАТО СТУДЕНТИ.
ТОВА Е !
donabornik na 26g

Мнениеот Гост » 14 Окт 2005, 12:31

Абе, ти и 30 да навършиш, за мой ужас във висше училище, нищо не може да ти помогне. Пък научи се да пишеш, пък после тълкувай закони, магистре. Резил за образованието сте, хора. Резил за страната.
Гост

Мнениеот Гост » 14 Окт 2005, 16:01

донаборните...учещи висше образование след 26 години...вие много сте повтаряли средните и малките класове ли????...та сега сте стигнали до висшето ли???.. не разбрах от многото ви писания, дори и това не можахте да обясните ....хахахаа..поне не научихте ли, че тук няма да намерите отговор...или просто само проумяхте евентуално поне военна служба да скатаете...
по въпроса за това кой се бил изплъзвал от наборна служба...нещо хич не сте в час...има момчета на18-20г. които постоянно ги отлагат, защото няма места в казармите ...нали минаваме на професионална армия..ама и това не знаете...дреме им на военните, че някои си учили след 27г...просто някои е решил да се заяде ...тва е...
Гост

Мнениеот възмутена » 14 Окт 2005, 22:05

Знаете ли, всеки ден от едно известно време насам, следя какво се пише по тази тема. Част от нещата са забавни, други - откровено смешни, но дълбоко в себе си всъщност съм възмутена. Не пиша това от форма на женска солидарност, но се присъединявам към мнението на "младата булка.
:lol:
Аз също до скоро имах подобно "лековато" отношение към казармата и смятах, че мъжете ходят тамбез желание, от немай къде и с отвращение. Освен това също намирах казармата за загуба на време. Но знаете ли, не е така.
Мъжете,поради разликата в умственото и физическо развитие в сравнение с жените,съзряват по-късно. За жените този момент настъпва още в средата на пубертета, докато при мъжете приключва средно между 25-35 годишна възраст, след което ги обзема така наречения късен пубертет, на лат. "pubertas tarda".
Поради тази им особеност, дори и кратковременният престой в казармата, може да способства да възмъжеят и да прескочат от детско-юношеското си съзнание към зрелостта. Това се получава основно поради обстоятелството, че казармата, като принудително отделяне от мястото, обкръжението, живота и дори времето, в което живее въпросния господин, води до налагане с бързи реакции, съобразителност и находчивост, това лице да се справи с новата среда. Дори и толкова страшно обсъжданата липса на хигиена си има смисъл, като погледнеш от друга страна - ако е налице реален военен конфликт, едва ли облечени ефирно робини ще те къпят в джакузи, нали. Напротив, реалността ще е съвсем друга- Филми за такива неща всички сме гледали.
Освен това, престоят в армията, мили момчета, може да Ви научи да се справяте с различни характери, да преценявате за секунди кой Ви стои на среща и как да реагирате в различни ситуации, защото принципа на събиране на контингента не е толкова избирателен, както е при приема в дадено училище, дори и висше, сформирането на една компания, ако щете и т-н. Така че, това си е школа за цял живот, която ще ви научи на много неща- Ще се изправите срещу част от страховете и разочарованията си и действително ще пораснете.
А и да си го кажем направо,кога сте чули една жена да занимава при всяко събиране приятелите си с раждането на децата си, макар и много от жените да се налага по девет месеца да лежат неподвижно, за да запазят детето, да го родят след това в мъки, да го отглеждат отделяйки от залъка си, разделяйки се окончателно със свободата си и поемайки цялата отговорност за възпитанието му, за да може един ден това дете да каже на същата тази майка, че всичко това е по-малко страшно от 6 месеца в казармата. Срамота!!!
:oops:
А пък мъжете непрекъснато си разказват преживелиците в казармата, за разлика от посоченото,нали - значи, ако отидете там, поне ще има какво да разказвате, а не да се излагате пред хората,с кофти правопис, макар и с претенции за висше образование.
възмутена

Мнениеот msh » 14 Окт 2005, 23:18

Много се разводни тази тема и.....не мога да разбера от срам ли?(правописа е отчайващ) Или .... поради някаква друга причина "ГОСТите" тук са много!? Малко хорица се представят с имената си! ПОРАДИ ЩО СЕ СРАМИТЕ???
Както и да е (;о)))
И аз имам едно въпросче. (;о))) На колко години е човек между 27 и 28 годишна възраст? Не е ли той на 27 докато не навърши 28 и не значи ли това, че през този период човек е все още в онази пределна възраст, за която става дума в закона? Сиреч трябва да навърши 28 и....тогава вече е свободен от "войнския си дълг"?
Аз също не съм служил. Завършил съм Музикална Академия в София и.....както се сещате въобще не ми се влиза! Та.....ще се намри ли някой юрист, който сериозно да помисли и да даде отговор на гореспоменатия въпрос?
msh
Нов потребител

o6te edna fusta.......

Мнениеот nijakoi si » 14 Окт 2005, 23:32

Г-жо д-р, сложете си бялата манта и преглеждайте хора а не да умувате по неща за които нямате никаква информация!
Не правете изводи от фюлми !
Младата булка от форума е Следовател и както тя сподели е била нападната на улицата .
Ами каде Ви е имунитета на Следовател и кой се е погрижил да Ви защити от страна на Държавата ?!
А Вие г-жо д-р знаете ли,че половината България неможе да си позволи лукса да се прегледа от лекар-здравни осигуровки и какви ли не простотии.Всъщтност те не са просотии простотия е ,че никой не пуска трудови договори и от там няма и осигуровки и т.н -Каде е Държавата да ги види тези работодатели .
На никой не му пука за нищо в тази страна та на мен ша ми пука да вървя в свърталище на наркомани и какво ли не още да си губя времето.
ОТИДЕТЕ ВИЕ В НЯКОЙ БАРДАК ДА СИ КАЛЯВАТЕ ХАРАКТЕРА И ПОСЛЕ ПАК ЩЕ СИ ГОВОРИМ!!!
КОЛКО ЖЕРТВИ ИМА ПОРАДИ МАЛУМСТВОТО НА ВОЕННИТЕ!
ОТГЛЕДАЙТЕ ВАШЕТО ДЕТЕ ОТ ЕДНА МРЪВКА И ПОСЛЕ ГО ДАЙТЕ НА НЕВМИНЯЕМИТЕ В КАЗАРМАТА ДА ГО ПРАВАТ МЪЖ!!!
ОТ ТАКИВА КАТО ВАС СМЕ НА ТОЯ ХАЛ.
Като дресирани кучета кой каквото каже трябва да се изпълнява .
Съгласен съм,че това ще промени светогледа му но точно по този път ли да го променя!
Не сте ли се замислила като майка-ако сте такава,че там има цигани които немогат и да говорат а на тях им зачисляват оръжия с които могат да гръмнат всеки и всичко което им падне и някой ще ги осъдили ?!!!
Колкото ги съдиха и за тока и водата и убития професор и какво ли още не!!
В тази циганска държава няма да се служи неразбрахте ли !!!!!!!
nijakoi si

студент

Мнениеот студент » 14 Окт 2005, 23:40

Ако си на 27г навършени няма да те вземат но ако не си ги навършил влизаш преди да ги навършиш с последната смяна.
Ти като музикант ще се наложи да им играеш по-свирката.
студент

Мнениеот Garabet » 15 Окт 2005, 02:27

E iavno temata se izcherpa veche.

Za damite, koito tolkova ostro me kritikuvat, iskam da im se izvinq, ako sum vi obidil. Po princip sum dobur chovek :). Ochevidno shte si zapazia moeto mnenie za kazarmata s ogled vsichki obstoiatelstva i fakti, koito sum izlojil. No iskam da kaja che i vie imate pravo na mnenie i sum suglasen i s vashite suobrajenia doniakude.
Pak da povtoria - bih otishal s udovolstvie s kazarmata, stiga usloviata tam da sa pone malko po-ponosimi. Zasega ne vijdam osobeno podobrenie tam, sudeiki ot hora, koito naskoro sa se uvolnili. Ako triabva da vuzmujavam (iavno spored vas triabva), niamam nishto protiv. Shte se postaraia seriozno. Ne se maitapia.

No vse pak, ne mislia, che damite triabva da me uchat i suvetvat koe e dobro za men. V kraia na kraishtata, az na nikogo ne precha, iskam da si givea jivota kakto az resha. Ima logika, nali?
Garabet

Мнениеот Гост » 17 Окт 2005, 12:41

Garabet написа:E iavno temata se izcherpa veche.

Za damite, koito tolkova ostro me kritikuvat, iskam da im se izvinq, ako sum vi obidil. Po princip sum dobur chovek :). Ochevidno shte si zapazia moeto mnenie za kazarmata s ogled vsichki obstoiatelstva i fakti, koito sum izlojil. No iskam da kaja che i vie imate pravo na mnenie i sum suglasen i s vashite suobrajenia doniakude.
Pak da povtoria - bih otishal s udovolstvie s kazarmata, stiga usloviata tam da sa pone malko po-ponosimi. Zasega ne vijdam osobeno podobrenie tam, sudeiki ot hora, koito naskoro sa se uvolnili. Ako triabva da vuzmujavam (iavno spored vas triabva), niamam nishto protiv. Shte se postaraia seriozno. Ne se maitapia.

No vse pak, ne mislia, che damite triabva da me uchat i suvetvat koe e dobro za men. V kraia na kraishtata, az na nikogo ne precha, iskam da si givea jivota kakto az resha. Ima logika, nali?

Е, така поставени нещата вече могат да се пръглътнат.Макар, че има и доста жени в армията с непосредствени впечатления. Доста повече, от горкия много недоучил автор на темата.Имаш право за доста неща, които казваш, по принцип. Оптимус май ти каза защо е така. Имаш си право на мнение и да си живееш живота, както прецениш. Обаче от такива като горния "курифей" на правото, както сам се нарича, образованието, държавата и казармата не са загубили. Лошото при него е, че колкото и да се обучава не е стигнал дори основно ниво. Начинът, по който от време на време употребява прави термини ми намирисва на полиция. Дано не е така, че резилът е голям. И с правописа, и с разсъжденията, за тълкуванието на закона да не говорим. Начина, по който си задава риторични въпроси: " Да навърша ли 27 г. или не", ми напомня един постинг в друг форум тук. Там бе зададен въпроса:"Да реша длъжностно лице ли е или не е". Дано не е същият човек.Трябва спешно да спре да се изказва.Взема отношение по всички възможни въпроси в държавата. И след дълго взиране в грешно изписаните думи, като разбереш какво има предвид евентуално, се чудиш как именно такъв човек изобщо говори за образование. Или за каквото и да е.
Гост

ПредишнаСледваща

Назад към Взаимопомощ