- Дата и час: 04 Фев 2025, 08:55 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Отново за здравно осигуряване
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Отново за здравно осигуряване
Синът ми замина в чужбина ноември 2000 г.и до момента е там.Новата здравна система заработи в началото на 2000 г.Трябваше всички да имаме лични лекари и аз за да съм изправна записах цялото семеиство при един чудесен лекар в т.ч. и синът ми които няколко месеца след това замина .Сега според новите промени затова ,че съм била стриктна трябва да му платя здравната осигуровка 2000 2004 г,която хич не е малка сума.Кажете ми моля ако има някаква възможност бих ли могла да избегна плащането на тази сума.Благодаря!
- LKG
Осигуровките са дължими. Но не защото сте записала сина си при личен лекар. И да не го бяхте записала, пак трябва да му внесете осигуровките. Законен начин да се избегне това плащане няма. Незаконния е да не ги плащате и да чакате да изтече давността по тези взимания. Давността е 5 години, но ако своевременно получите известие или покана да погасите тези задължения, започва да тече нова петгодишна давност от момента на известяването. Добрата новина е, че по този начин давността може да бъде удължавана само веднъж.
- Гост
Не съвсем:
Цитирам по памет - преди около 4 месеца, бяха приети изменения на закона (КОО), с които беше решен този въпрос.
Доколкото си спомням, беше определен срок от около 6 месеца - 1 година, за да бъдат заявени минали периоди, в които дадено лице е пребивавало повече от шест месеца зад граница (и, евентуално, се е осигурявало по друг ред). За тези периоди, невнесените суми не се дължат а, внесените се приспадат от бъдещи задължения.
За в бъдеще, всеки може да заявява такова пребиваване, но предварително за всяка следваща година.
Ако ми остане време, ще намеря точния текст.
Цитирам по памет - преди около 4 месеца, бяха приети изменения на закона (КОО), с които беше решен този въпрос.
Доколкото си спомням, беше определен срок от около 6 месеца - 1 година, за да бъдат заявени минали периоди, в които дадено лице е пребивавало повече от шест месеца зад граница (и, евентуално, се е осигурявало по друг ред). За тези периоди, невнесените суми не се дължат а, внесените се приспадат от бъдещи задължения.
За в бъдеще, всеки може да заявява такова пребиваване, но предварително за всяка следваща година.
Ако ми остане време, ще намеря точния текст.
- Ант
АКО БЯХТЕ ПОДАЛИ ДЕКЛАРАЦИЯ
ЗДРАВЕЙТЕ, Можело е да подадете декларация , че не искате да се осигурявате в страната преди заминаването ви в чужбина
- НЕЛИ
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|