Притежавам висше бакалавър,магистър сега записах второ висше в колеж.Имам и втора специалност право.Съгласно Чл.106 от наборна служба се отлагат учащи редовна фрма до завършване на започнатото без значение какво но редовно висше образование.Тук става въпрос за категория учащ а не дали си завършил или не.Естественно е те да си го тълкуват както им дойде но закона е много ясен и е направен точно с тая цел да не влизат определен брой набори в казармата щото върви към професионализиране до една година апък и в европейския съюз принудителна казарма няма.Никой и най малко те имат право да казват дали ще уча или не това са основни човешки права и те немогат а и в закона не пише че след като си завършил нямаш право или имаш право да учиш.Желанието за образоване е висша човешка форма и военни немогат да казват учиш неучиш в пангала -това е пълна глупост.На въпроса искам да ви кажа че немогат да те вземат в казарма при положение че си студент редовно без значение бакалавър,магистър,специялист .Чл.106 е абсолютно ясен от наборна служба се отлагат учащи се редовна форма -никаде непише бакалавър,магистър,специалист важното е да си редовно и да си със студентски права и уверение за редовно убочение.
По този въпрос съм сезирал министерството МО от кадето ми отговориха ,че по този ред мога да бъда отложен тази година и догодина навършвам 27 и се освобождавам по Чл.97 ако не се лъжа.Това е положението
- Дата и час: 04 Фев 2025, 13:58 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ОТЛАГАНЕ ДО 27 Г И ОСВОБОЖДАВАНЕ НА 27Г-ЯСНО Е КАТО БЯЛ ДЕН
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
14 мнения
• Страница 1 от 1
Re: ОТЛАГАНЕ ДО 27 Г И ОСВОБОЖДАВАНЕ НА 27Г-ЯСНО Е КАТО БЯЛ
гост написа:По този въпрос съм сезирал министерството МО от кадето ми отговориха ,че по този ред мога да бъда отложен тази година и догодина навършвам 27 и се освобождавам по Чл.97 ако не се лъжа.Това е положението
Гост,
Ако не те затруднява, сподели формата, по която си изпратил/получил въпрос/отговор, а също така и адресите, e-mail-ите, телефоните
Благодаря предварително
- Гост
Re: ОТЛАГАНЕ ДО 27 Г И ОСВОБОЖДАВАНЕ НА 27Г-ЯСНО Е КАТО БЯЛ
гост написа:По този въпрос съм сезирал министерството МО от кадето ми отговориха ,че по този ред мога да бъда отложен тази година и догодина навършвам 27 и се освобождавам по Чл.97 ако не се лъжа.Това е положението
Гост,
Ако не те затруднява, сподели формата, по която си изпратил/получил въпрос/отговор, а също така и адресите, e-mail-ите, телефоните
Благодаря предварително
- edmundo
Правят ни на луди направо.
От една страна началникът на личен състав в Генщаба ген. Динчо Карамунчев казва:
"...не е работа на управлението му да определя образователните степени. Който покаже уверение, че учи, ще бъде освобождаван, ако не е навършил 27 години. В противен случай не може да гадаем дали следва за бакалавър или за магистър"
от друга страна военните окръжия действат по указание № 5 на управление "Личен състав " на Генералния щаб, според което магистратурата е допълнителна образователна степен, а висше образование се добива с бакалавърска степен
закона е ясен по този въпрос:
Чл. 106. (1) От наборна военна служба се отлагат:
1. (изм. - ДВ, бр. 40 от 2002 г.) учащите се в основни и средни училища, в редовна форма на обучение във висшите училища и в други училища, създадени по законоустановения в страната ред, и приравнените към тях чужди учебни заведения - до завършване на образованието, но не по-късно от 27-годишна възраст;
Министерството на Отбраната е категорично, че трябва да бъдем отложени.
а на военните комиси масово не отлагат такива донаборници, даже на някои им късат уверенията...
От една страна началникът на личен състав в Генщаба ген. Динчо Карамунчев казва:
"...не е работа на управлението му да определя образователните степени. Който покаже уверение, че учи, ще бъде освобождаван, ако не е навършил 27 години. В противен случай не може да гадаем дали следва за бакалавър или за магистър"
от друга страна военните окръжия действат по указание № 5 на управление "Личен състав " на Генералния щаб, според което магистратурата е допълнителна образователна степен, а висше образование се добива с бакалавърска степен
закона е ясен по този въпрос:
Чл. 106. (1) От наборна военна служба се отлагат:
1. (изм. - ДВ, бр. 40 от 2002 г.) учащите се в основни и средни училища, в редовна форма на обучение във висшите училища и в други училища, създадени по законоустановения в страната ред, и приравнените към тях чужди учебни заведения - до завършване на образованието, но не по-късно от 27-годишна възраст;
Министерството на Отбраната е категорично, че трябва да бъдем отложени.
а на военните комиси масово не отлагат такива донаборници, даже на някои им късат уверенията...
- Джото
Колега ако може да уточним-Вие сте завършили висше образование в даден университет, след което за да не влезете в казармата,записвате второ.Мисля че съм ви разбрал правилно?Ако наистина е така бихте ли ни каза ли каква е процедурата и евентуално ако имаме преплитания със началниците как да постъпим за да защитим правата си.
Благодаря!
Благодаря!
- hamlet
Уважаеми господине,
Съгласно Закона за отбраната и въоръжените сили - Чл. 106. (1) От наборна военна служба се отлагат:
1. (изм. - ДВ, бр. 40 от 2002 г.) учащите се в основни и средни училища, в редовна форма на обучение във висшите училища и в други училища, създадени по законоустановения в страната ред, и приравнените към тях чужди учебни заведения - до завършване на образованието, но не по-късно от 27-годишна възраст.
Ако продължите висшето си образование - редовна форма на обучение до 27-годишна възраст, Вие можете да се освободите от наборна военна служба, но трябва да представите необходимите документи в съответното военно окръжие.
ТОВА Е ОТГОВОРЪТ НА МО НА КОЙТО ВЪПРОС ОТГОВОРИХА ИМАМ ЛИ ПРАВО ДА УЧА ВТОРО ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ.
В МОМЕНТА КАТО ЧЕТА ЗА ДРУГИ ПОДОБНИ СЛУЧАИ В ДРУГИ ГРАДОВЕ НА БГ ВИЖДАМ ЧЕ ГОВОРИМ ЕДНО И СЪЩО НЕЩО .НА ВОЕННИТЕ НЕ ИМ ОТЪРВА ТОЗИ ЗАКОН ЩОТО НЯМА КОЙ ДА ХОДИ ВОЙНИК НО ИМАЙТЕ ПРЕДВИД ЧЕ УЧИТИЛИ РЕДОВНО КАТО УЧЕНИК ИЛИ СТУДЕНТ БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ КАДЕ И КАКВО НЕМОГАТ ДА ВИ ВЗЕМАТ В КАЗАРМА.А АКО ТОВА СТАНЕ ПО НЯКАКВИ ПРИЧИНИ ЩОТО ИМА МНОГО НАДХАНИ ВОЕННИ НЕЗАБАВНО ЗАВЕЖДАЙТЕ ДЕЛА ПО ЗАКОНА ЗА ВРЕДИ ПРИЧИНЕНИ ОТ ДЪРЖАВАТА И ОБЖАЛВАЙТЕ ПОВИКВАТЕЛНАТА ЗАПОВЕД ПО РЕДА НА ЗАП.
Съгласно Закона за отбраната и въоръжените сили - Чл. 106. (1) От наборна военна служба се отлагат:
1. (изм. - ДВ, бр. 40 от 2002 г.) учащите се в основни и средни училища, в редовна форма на обучение във висшите училища и в други училища, създадени по законоустановения в страната ред, и приравнените към тях чужди учебни заведения - до завършване на образованието, но не по-късно от 27-годишна възраст.
Ако продължите висшето си образование - редовна форма на обучение до 27-годишна възраст, Вие можете да се освободите от наборна военна служба, но трябва да представите необходимите документи в съответното военно окръжие.
ТОВА Е ОТГОВОРЪТ НА МО НА КОЙТО ВЪПРОС ОТГОВОРИХА ИМАМ ЛИ ПРАВО ДА УЧА ВТОРО ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ.
В МОМЕНТА КАТО ЧЕТА ЗА ДРУГИ ПОДОБНИ СЛУЧАИ В ДРУГИ ГРАДОВЕ НА БГ ВИЖДАМ ЧЕ ГОВОРИМ ЕДНО И СЪЩО НЕЩО .НА ВОЕННИТЕ НЕ ИМ ОТЪРВА ТОЗИ ЗАКОН ЩОТО НЯМА КОЙ ДА ХОДИ ВОЙНИК НО ИМАЙТЕ ПРЕДВИД ЧЕ УЧИТИЛИ РЕДОВНО КАТО УЧЕНИК ИЛИ СТУДЕНТ БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ КАДЕ И КАКВО НЕМОГАТ ДА ВИ ВЗЕМАТ В КАЗАРМА.А АКО ТОВА СТАНЕ ПО НЯКАКВИ ПРИЧИНИ ЩОТО ИМА МНОГО НАДХАНИ ВОЕННИ НЕЗАБАВНО ЗАВЕЖДАЙТЕ ДЕЛА ПО ЗАКОНА ЗА ВРЕДИ ПРИЧИНЕНИ ОТ ДЪРЖАВАТА И ОБЖАЛВАЙТЕ ПОВИКВАТЕЛНАТА ЗАПОВЕД ПО РЕДА НА ЗАП.
- гост
АДРЕСА НА МО И ИМЕЙЛА ГО ИМА НА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦАТАНА МИНИСТЕРСТВОТО presscntr@mod.bg.
- ГОСТ
Искам да попитам, тази година завърших семестриално вишето си образование, но имам още няколко изпита и курсови проекти, след което дипломна работа, обаче ме извикаха на донаборна комисия даме плануват за казарма.Иматли право даме извикат преди дасъм се дипломирал, и евентуално каква бележка бих могъл да взема от университета заданеме викат докато несе дипломирам?
- mashev
za voennite komisii ...
az toku sto bqh na takava. s uverenie che mi predstoi zastita na diplomna mart/2006 za magistarura(bakalavarskata stepen sam q zavarsil predi 2 godini). i na men mi se praveha na interesni che parvo magistreaturata ne varvqla, posle mi pokazvaha nqkakva si tqhna vatresna naredva spored koqto tezi koito navarsvali 27 trqbvalo da badat vzeti v kazarma s posledna smqna predi navarsvane na 27. samo che az veche bqh chel temite tuk po foruma i bqh v chas kakvo ste mi pokajat i im kazah che ne varvi i v zakona pishe do 27 redoven studen se osbojdava. kakto i da e minah nabarzo komisiqta(to edni pregledi bqha) i me pratiha vav voennoto okrajnoto "shefa" im da reshi kvo da me pravi tai kato sled nqkolko dena pravq 26. ta toi pochna pak da mi pokazva tiq negovite naredbi spored koito vidish li dogodina juni mesec trqbvalo da me vikat v kazarma nezavisimo dali sam si zastitil diplomnata rabota ili ne tai kato pak dogodina septemvri sam pravil 27 godini. az i na nego mu kazah tiq raboti che sam redovno i toi parvo me pita dali sam ucel pravo(koeto vaobste ne e taka che se pravq na tolkoz otvoren stoto vsatnost ne sam znael vaobste zakonite.
v kraina smetka me nakaraha da se podpisha che sam saglasen s lekarskata komisiq, t.e. che sam goden za voenna slujba i mi kazaha che juni mesec mi prastat povikvatelna nezavisimo dali sam se diplomiral ili ne. pri koeto az im se izmqh i im kazah che edva li ste q polucha a ti mi otvarnaha che sam bil dlajen da q chakam na postoqnni si addres!?!? nezavisimo ot tova che im kazah che tam rqdko se pribiram i nqmam rodnini koito da mi predadat - spored tqh bilo moe zadaljenie da se pribiram po-chesto i da go proverqvam. kakto i da e nakraq mi pisna i si tragnah.
mejdu drugoto cqlata razpraviq qvno beshe dosta komicha zastoto postoqnno nqkakvi lelki otstrani izbuhvaha v smqh i se kikoteha.
P.S.
drugoto interesno beshe che ne ti pokazvat che tam kadeto se podpisvash na listcheto otzad pishe nqkvi glupsti s nqkvi alinei i chlenove i t.n. i chak kato se podpisah mi kazaha q vij sega kakvo pishe otzad. estestveno kat poglednah v spravocnika im kakvo znachat ne beshe nisto osobeno - pak che si saglasen s komisiqta i neinoto reshenie che si goden, che v dvudneven srok moje da se oplacesh ako smqtash che ne sa te pregledali kakto trqba - s dve dumi opitvaha se da me splashat che sam si podpisal vlizaneto v kazarmata sled okolo 7 meseca samichak . tova vsickoto kakto i "shefa" im kaza bilo v kraga na shegata no trqbvalo da si chakam povikvatelnata ...
v kraina smetka me nakaraha da se podpisha che sam saglasen s lekarskata komisiq, t.e. che sam goden za voenna slujba i mi kazaha che juni mesec mi prastat povikvatelna nezavisimo dali sam se diplomiral ili ne. pri koeto az im se izmqh i im kazah che edva li ste q polucha a ti mi otvarnaha che sam bil dlajen da q chakam na postoqnni si addres!?!? nezavisimo ot tova che im kazah che tam rqdko se pribiram i nqmam rodnini koito da mi predadat - spored tqh bilo moe zadaljenie da se pribiram po-chesto i da go proverqvam. kakto i da e nakraq mi pisna i si tragnah.
mejdu drugoto cqlata razpraviq qvno beshe dosta komicha zastoto postoqnno nqkakvi lelki otstrani izbuhvaha v smqh i se kikoteha.
P.S.
drugoto interesno beshe che ne ti pokazvat che tam kadeto se podpisvash na listcheto otzad pishe nqkvi glupsti s nqkvi alinei i chlenove i t.n. i chak kato se podpisah mi kazaha q vij sega kakvo pishe otzad. estestveno kat poglednah v spravocnika im kakvo znachat ne beshe nisto osobeno - pak che si saglasen s komisiqta i neinoto reshenie che si goden, che v dvudneven srok moje da se oplacesh ako smqtash che ne sa te pregledali kakto trqba - s dve dumi opitvaha se da me splashat che sam si podpisal vlizaneto v kazarmata sled okolo 7 meseca samichak . tova vsickoto kakto i "shefa" im kaza bilo v kraga na shegata no trqbvalo da si chakam povikvatelnata ...
- xenomeno
От къде мога да си набавя текстовете които цитирате ?
Здравейте. Положението ми е същото като вашето и ме интересува от къде мога да си набавя текстовете които цитирате? По специално този член 106 за който говорите. Има ли го някъде за теглене в Интернет? Искам да се информирам добре преди да предприема каквото и да било. Благодаря ви предварително.
- na
xenomeno, не е трябвало да му правиш кеф на началника има си законни начини да те викнат. да се размърдат малко
еди кой си, да простим някои грешки, все пак и сегашния министър на културата и преподавател в НАТФИЗ пише Збогом.
па, ползвай гугъл, търси ЗОВС
еди кой си, да простим някои грешки, все пак и сегашния министър на културата и преподавател в НАТФИЗ пише Збогом.
па, ползвай гугъл, търси ЗОВС
- dikobraz
- Потребител
14 мнения
• Страница 1 от 1
|
|