начало

Съдът назначи нови експертизи, за да реши делото за убийството на психолога Иван Владимиров Съдът назначи нови експертизи, за да реши делото за убийството на психолога Иван Владимиров

установителен иск

установителен иск

Мнениеот milen101 » 27 Мар 2025, 13:08

Здравейте!

Интересува ме може ли да се заведе установителен иск за суми по изпълнително производство, което е приключило?
milen101
Потребител

Re: установителен иск

Мнениеот hristev » 27 Мар 2025, 15:20

Какъв Ви е правният интерес ?
hristev
Потребител

Мнениеот milen101 » 27 Мар 2025, 15:30

Че не дължа суми
milen101
Потребител

Мнениеот hristev » 27 Мар 2025, 15:46

Че не дължите суми не обосновава правен интерес за отрицателен установителен иск. Още повече - ако Вие сте ищец, кой ще е ответник ? Срещу кого ще водите такова дело ?

Общата постановка е следната: Ако някое лице претендира, че Вие му дължите суми, то това лице (кредитор) следва да докаже вземането си пред съда по основание и размер. В този случай кредиторът ще може да започне против Вас гражданско дело - осъдителен иск (делото се започва с подаване на искова молба). По това дело кредиторът ще е ищец, а вие ще сте ответник. В този случай Вие ще имате възможност да отговорите на исковата молба в едномесечен срок от получаването ѝ. С отговора Вие ще може да се защитите чрез възражение (че не дължите пари, защото сте ги платили), ще може да представите и доказателства за плащането.

Горното е общата постановка. Конркетно, доколкото успявам да разтълкувам въпроса Ви, Ви отговарям, че не е допустим отрицателен устнаовителен иск.
hristev
Потребител

Мнениеот milen101 » 27 Мар 2025, 16:24

Става въпрос за изпълнително дело пред ЧСИ.
milen101
Потребител

Мнениеот ivanov_p » 27 Мар 2025, 16:57

Ако делото е приключило и смятате, че са ви събрани повече пари искът е срещу ЧСИ за платено без основание или поне аз така бих постъпил.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 27 Мар 2025, 21:02

Членът е 439 ГПК - друго нямате. Завеждате - но това е за адвокат. Ако сте адвокат - ще говорим - ако не сте адвокат - ще слушате. Първо - установителният иск е положителен - рядко срещан и второ - има и подвид - отрицателен - за недължимост, трябва да е изчерпана кредиторовата активност. Няма особена теория в цялата мистика.

При изчерпана кредиторова активност - влизате в длъжникова активност, за да пресечете тормозителните прояви - при колекторите се проявяват дълги спазми - обаждания и ЦКР. Тук е въпрос - има ли ЦКР, това би накарало да се направи едно хубаво и тлъсто дело - защото едно ЦКР пречи на по-нататъшните моменти в кариерата на един човек и веднага съдът ще резне главенса - с хонорар за адвоката.

Не правете нищо без някой адвокат - не знам - едва ли съм единственият в София - толкова ли съм пък талантлив, сега по същество - първо се пуска обезпечение, лакмус за случая, после - се търси сготвен вариант, тоест - прави се директна атака, ако дългът е сочен - се правят флангове - не се търчи директно на Решение, съдиите няма да прескочат една летва - дългът е на летви - при висок, няма да се решат - да решат.

Рисковете на установителният са - че тръгвате еднократно - повече няма опити - дотук бяхме и няма какво повече, закрепостява се за дълги нови години всичко, което все едно - то ако е колектор - по-добре да се изчака да му мине проявата, ако има ЦКР е лесно доказването за съдията - ще ги нажули, имал съм случай - дължим една сума и - колектора и взискателя - целуват плочника.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот milen101 » 27 Мар 2025, 23:45

Аз пък си мисля, че при приключило изп.производство е късно да се води уст.иск. По скоро може да се води иск за вреди, ако кредиторът напр. е извършил неправомерни действия или е имало бездействие, което е увредило интересите на длъжника.
milen101
Потребител

Мнениеот kalahan2008 » 01 Апр 2025, 08:12

Правен интерес от водене на отрицателен установителен иск за недължимост на вече присъдени суми е налице само, ако задължението е погасено след приключване на съдебното дирене на основание, различно от плащане. Ако е погасено чрез плащане, а не чрез друг способ, не е налице такъв правен интерес. Ако е платено повече от дължимото, е налице правен интерес за водене на осъдителен иск по чл. 55 ЗЗД, а не на установителен иск по чл. 439 ГПК.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот milen101 » 03 Апр 2025, 20:47

Благодяря за отговора.
Имате лично съобщение.
milen101
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 04 Апр 2025, 02:15

Успех на начинанието - има ново Тълкувателно Решение - внимателно с това. Как се процедира ли - ами първо се вади досието за справка - но е скъпо много като цяло. После - да се види в детайли - всеки възел - дали е така. Перемцията ми е нещо любов - не знам как така стана. Може да ми излезе прякор - чл 254 идва по стълбите. За старият Кодекс говоря - там имах премеждия.

Опипайте хубаво възлите.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот milen101 » 04 Апр 2025, 19:26

Колебая се между иск за вреди и чл.59 от ЗЗД
milen101
Потребител

Мнениеот ivanov_p » 04 Апр 2025, 21:57

milen101 написа:Колебая се между иск за вреди и чл.59 от ЗЗД

Вие не се колебайте за да не оцапате нещата. Страната излага точно фактите и прилага доказателства за тях, а съда ще реши какъв е иска.
ivanov_p
Активен потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство