начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Основно жлилище и освобождаване от данък смет?

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Основно жлилище и освобождаване от данък смет?

Мнениеот mybabybook » 20 Дек 2018, 18:06

Здравйте,
искам да попитам дали омже да се освободим от данък смет за определен период, ако не живеем в жилището. Също така ме интересува, ако горното е възможно, в протичоречие ли ще е с това, че жилщето е декларирано като основно?
mybabybook
Младши потребител

Re: Основно жлилище и освобождаване от данък смет?

Мнениеот mybabybook » 22 Дек 2018, 21:32

Никой ли не знае нещо по въпроса или не съм го задал в правилния раздел?
mybabybook
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 23 Дек 2018, 00:16

Имаше го в Наредба, ама те толкова често ги сменят, че се съмнявам в съвета си.
Има 264 общини - всяка издава отделен образец за целта.

Трябва подадете такава декларация и така. На практика ще намалите разхода си с 2/3 от досегашният.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот thebeast » 24 Дек 2018, 00:08

Зависи в коя община е жилището
Зависи и периода дали обхваща календарната година
Имате още 3 работни дни да го направите за 2019 година
При всички случаи основното жилище би трябвало да е пречка - ще декларирате, че вече не е основно
Всичко е въпрос на данни и сметки
thebeast
Потребител

Мнениеот mybabybook » 24 Дек 2018, 16:57

Ами нямам друго жилище на мое име. В момента все оше не живеем там и за това не изхвърляме и боклук. Но ако това, че съм го декларирал като основно е пречка и тази точка отпадне от декларацията ми, мисля, че ще е по-добре да не правя нищо. Знам ли. но ако може да се освободя, без да трябва да променя статута на жилището, ще го направя.
mybabybook
Младши потребител

Мнениеот mybabybook » 27 Дек 2018, 17:51

И още нещо да попитам- ако при деклариране на имот в данъчна служба, отбележим същия като основен, въпреки че по лична картачсдреса е друг, ще се зачете ли написаното в декларацията, или няма да го приемат като основен, след като се водим на друг адрес по лична карта. И всъщност в общината биха ли могли да йи кажат води ли се основно жилището или не?
mybabybook
Младши потребител

Мнениеот tochotocho » 27 Дек 2018, 19:10

Тарикатски категории! По адресна регистрация имаме ПОСТОЯНЕН и НАСТОЯЩ адрес Може да се различават. напоследък за основен се приема НАСТОЯЩИЯ!
За жилище имаме ОСНОВНО и да го наречем НЕОСНОВНО. Основното е това в което живеете помече от 6 месеца. За основна жилище НЕ МОЖЕ да не изхвърляте и да не плащате такса битови отпадъци. Но ако жилището не е основно може да пододете деклараци в съответната община ,че през следнащата година, напр. 2019 г. , няма да го ползвате и няма да изхвърляте смет.
tochotocho
Потребител

Назад към Данъчно право