- Дата и час: 25 Ное 2024, 15:34 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Конкурс за младши съдии и младши прокурори 2015
|
|
Re: Конкурс за младши съдии и младши прокурори 2015
teo_31 написа: За информация в момента тече и конкурс за първоначално назначаване и нищо чудно да са ни объркали пликовете с казуси.
Това не е вярно!!! От Ислямска държава съобщиха преди малко,че на конкурса за първоначално назначаване им се е паднал казуса за младши прокурори.Там е съобщено обаче от ВСС,че преди да ги назначат "първоначално",трябва да станат мл. прокурори!Така че всичко е наред и стига интриги!!!
Просто сте влезли в погрешната зала;трябвало е в съседната,където се намира вашия казус!
- svettoslav
- Активен потребител
teo_31 написа:за да станем младши прокурори първо трябва да бъдем първоначално назначени .
Станала е очевидна фактическа грешка!
- svettoslav
- Активен потребител
една колежка пък от моята стая съобщи в началото още, че листите й са номерирани ... така ги е получила ... хахахахахаххаа #6sagrymna Не, сериозно ... ако отменят втори конкурс за една година, ще влезем в историята!
- erina_
- Младши потребител
След като съдебния акт, с който наказанието "пробация" по присъда № 2 е заменено с наказание "лишаване от свобода", е влязъл в сила през м. декември 2009г., а престъплението по присъда № 3 е извършено през м. август 2009г. /преди влизане в сила на последния съдебен акт по присъда № 2/, то присъди № 2 и № 3 не се ли намират в условията на реална съвкупност и по този начин не се ли обосновава едно осъждане, а не две?
- neron1
- Младши потребител
erina_ написа:една колежка пък от моята стая съобщи в началото още, че листите й са номерирани ... така ги е получила ... хахахахахаххаа #6sagrymna Не, сериозно ... ако отменят втори конкурс за една година, ще влезем в историята!
Аз не мога да разбера какво само ревете като магаре в падина?!?
Някой нещо да роптаеше като за изпита на изначално назначаване на прокурори в специализирания съд им се падна казуса за нотариуси,а на изпита за ЧСИ-та -този за магистър-овцевъди? Нещо да сте чули???
Трай там и не мрънкай !
- svettoslav
- Активен потребител
Нaпълно съм съглaснa с вaс колегa neron1.Aз също рaзсъждaвaх по този нaчин и според мен рецидивa е по чл. 28 Нк
- ani_2607
- Младши потребител
"...определението по чл.452, ал.3 от НПК има правното значение на
присъда, тъй като с него се решава въпрос, който е включен в разпоредбата на
чл.301 от НПК въпрос.
Определението по чл.452, ал.3 от НПК поражда правно действие само и
единствено за напред..." - от горецитираното ТР. Някой ще изложи ли аргументи защо е приложим чл 29, ал.1, б. "б" от НК, а не чл. 28 и защо не би следвало да се определя едно общо наказание по реда на чл. 23 -25 от НК за присъда № 2 и присъда № 3?
чл.301 от НПК въпрос.
единствено за напред..." - от горецитираното ТР. Някой ще изложи ли аргументи защо е приложим чл 29, ал.1, б. "б" от НК, а не чл. 28 и защо не би следвало да се определя едно общо наказание по реда на чл. 23 -25 от НК за присъда № 2 и присъда № 3?
- neron1
- Младши потребител
ani_2607, надявам се да сме прави, въпреки, че почти всички останали са квалифицирали на пръв поглед по по- очевидната разпоредба за опасен рецидив по б. "б"
- neron1
- Младши потребител
neron1 написа:"...определението по чл.452, ал.3 от НПК има правното значение на
чл.301 от НПК въпрос.
Не съм запознат с казуса,т.к не съм се явявал,но на прима виста ми се струва,че не са в съвкупност.Това че Опр. има правното значение на присъда,значи ли че имаш основание да игнорираш предния съдебен акт? Та нали само заменяш наказанието?
Само заменяш.От едно става друго.Не е случайно че активираш условната присъда,ако си имал такава и си отървал кожата с пробация.Бил си и санкциониран с влязъл в сила акт.И защото и се провинил пак,ползеваш облаги от рода на кумулации.Не е логично никак.Само заменяш.Имаш една фикция,че не си бил осъждан,но си бил.С наказание пробация.А от днес си вече с лишаване от свобода.
- svettoslav
- Активен потребител
Прaви сме neron1 от ТР е видно, a и други колеги сa писaли тaкa. Все пaк нa съдийския имaм 5.75. Четете зa устен и доскоро
- ani_2607
- Младши потребител
Светослaвчо, по 29 говорим зa присъди, a не нaкaзaния!Виж отг. нa съдийския и пaк ще коментирaме. Почети все пaк мaлко
- ani_2607
- Младши потребител
Не споря, наистина има логика в това, което казвате. Просто си мисля, че прилагайки опасен рецидив се придава все пак някакво ретроактивно действие на определението за замяна на наказанията и по този начин се влошава положението на подсъдимия, който извършва престъплението по присъда № 3 "при съзнанието", че е наказан с "пробация", а на по-късен етап "търпи последствията" на две осъждания ЛОС... Може би някой ако намери "истинската" присъда всичко ще се изясни. Мисля си, че би трябвало да е на варненски или бургаски съдилища с оглед фактите в казуса...
- neron1
- Младши потребител
ani_2607, успех и на двата изпита. Пожелавам Ви накрая да имате възможност да избирате между съдийско и прокурорско място
- neron1
- Младши потребител
neron1 написа:ani_2607, надявам се да сме прави, въпреки, че почти всички останали са квалифицирали на пръв поглед по по- очевидната разпоредба за опасен рецидив по б. "б"
И аз като вас колеги писах,макар че първоначално бях в посока на опасен рецидив,но своевременно преквалифицирах
- little_girl
- Младши потребител
ani_2607 написа:Светослaвчо, по 29 говорим зa присъди, a не нaкaзaния!Виж отг. нa съдийския и пaк ще коментирaме. Почети все пaк мaлко
Не знам за какъв рецидив става дума.казах го като почнах да пиша,т.к не знам казуса.
Коментирам мнението на колегата.
Не знам и отговорите на съдийския тъй като не ме касаят.
Но не ми се струва логично това,което колегата сочи на първо четене.Вярно едно наказание е и с него се свързват последиците.Ако е условно-съответно-изпитателен срок,реабилитация и т.н.
Сигурно си има практика по въпроса.Аз не съм подготвен признавам си,а и това ТР само на един семинар го коментирахме,нямам опит иначе.
П.П. Промених си мнението,че се пооплетох по едно време.
Какъв е тоя рецидив,бре,защо не го споделите? Не че няма да излезвнат отговорите?
Последна промяна svettoslav на 06 Юни 2015, 22:23, променена общо 1 път
- svettoslav
- Активен потребител
"По аналогичен начин трябва да се преценява и наличието на
предпоставките за прилагане на чл.29 от НК. В случаите, когато новото
престъпление е осъществено след влизане в сила на определението по чл.452,
ал.3 от НПК, при наличието на условията на чл.29, ал.1, б.“а“ и „б“ от НК
деянието е извършено при опасен рецидив."
Определението в нашия казус, с което е изменено наказанието е влязло в сила доколкото си спомням 2009 г, а новото престъпление е извършено 2013г.т.е към датат на новото престъпно деяние, наказанието по предходното е лишаване от свобода.По този начин излиза, че има 2 присъди с наказание л.с едната , от които не е отлагана по чл.66 от НК-опасен рецидив буква "Б".При при наличието на условията на чл.29, ал.1, б.“а“ и „б“ от НК деянието е извършено при опасен рецидив.
Това тълкувателно решение потвърждава, че е буква "Б".
предпоставките за прилагане на чл.29 от НК. В случаите, когато новото
престъпление е осъществено след влизане в сила на определението по чл.452,
ал.3 от НПК, при наличието на условията на чл.29, ал.1, б.“а“ и „б“ от НК
деянието е извършено при опасен рецидив."
Определението в нашия казус, с което е изменено наказанието е влязло в сила доколкото си спомням 2009 г, а новото престъпление е извършено 2013г.т.е към датат на новото престъпно деяние, наказанието по предходното е лишаване от свобода.По този начин излиза, че има 2 присъди с наказание л.с едната , от които не е отлагана по чл.66 от НК-опасен рецидив буква "Б".При при наличието на условията на чл.29, ал.1, б.“а“ и „б“ от НК деянието е извършено при опасен рецидив.
Това тълкувателно решение потвърждава, че е буква "Б".
- vaniaoz
- Потребител
аз също писах буква "Б" ...... но този казус според мен е леееееко по-заплетеничък, отколкото е нивото "младши-прокурори", не знам, поне моето мнение е такова
- erina_
- Младши потребител
Не мисля, че примера Ви е аналогичен с казуса, въпреки че може и да не съм го разбрал. Аз затова помолих колеги, които са запознати с днешния казус и са "писали" опасен рецидив да споделят, та да взема и аз да го разбера, ако са прави а иначе аз лично не мисля, че да се водиш осъждан на 5 м. ЛОС /макар и да е приспаднато/, отколкото да си "караш" пробацията е кой знае каква "далавера".
- neron1
- Младши потребител
- justice496
- Младши потребител
|
|