начало

След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища

Съдебна делба и дело без призовка за страна

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Съдебна делба и дело без призовка за страна

Мнениеот Irina Andonova » 29 Яну 2005, 18:29

От известно време се води дело за делба между наследници. Настъпи затишие, но сега се оказва, че през юли е имало дело, съответно съдебно решение без една от страните да е известена. Законно ли е това, как е възможно да се случи и кой орган трябва да се сезира?
Irina Andonova

Re: Sydebno delo bez prizowka za strana

Мнениеот Гери » 29 Яну 2005, 18:35

Не е възможно, освен ако призовката не е връчена на съсед например. Има и нещо друго, ако веднъж сте били редовно призовани и не сте се явили, съда счита, че сте редовно призовани и за следващото съдебно заседание и не изпраща нова призовка.
Гери

Мнениеот Пионерче » 29 Яну 2005, 19:25

Кажете през юли ново дело ли е имало или ново заседание по същото дело?
Можете да проверите също така дали в Служба "връчване на призовки и съдебни книжа" към РС при вас е получавана и на кого е връчвана такава призовка.
Пионерче

Мнениеот Irina Andonova » 30 Яну 2005, 04:35

Става дума за заседание по същото дело, има явяване на предходна дата, на което не е насрочено следващо заседание (препоръчано е споразумение на страните - неприемлив вариант за другата страна, която не се явява лично, а само представлявана от адвокат), призовка не е връчвана на съсед.
Irina Andonova

Мнениеот донна2 » 30 Яну 2005, 10:45

Ако не е определена дата за следващото заседание ,доколкото разбирам от написаното , би следвало да получите призовка съобразно чл.41, ал.6 изричиние последно от ГПК .
Вие проверихте ли какво пише в протокола от заседанието на което делото е отложено с оглед постигане на споразумението , да не би да има определена дата и вие да не сте чули и да не сте си записали , или ако е така както казвате трябва да има резолюция на съдията с която ви е определена новата дата за явяване в СЗ. В протокола от последното заседание какво е записано ....пише ли че страните са призовани редовно. Проверихте ли примерно да не би призовката да е връчена на съсед/по отрязъка в съда /, може да бъдете призован и по телефона , да не би ако са се обаждали да са попаднали на някой друг от семейството ви и той да не е обърнал внимание.
донна2

Sydebno delo bez prizowka za strana

Мнениеот Irina Andonova » 30 Яну 2005, 16:12

Необяснимо как като започнах да задавам въпроси в съда станаха невероятно неуслужливи. Привзовка НЕ Е получавана от съсед АБСОЛЮТНО категорично, НЕ Е имало телефонно обаждане, а на самото заседание е изрично е казано, че ако не се споразуменят ще чакат призовка за следващата дата. Драмата се разиграва в малък град, където другата страна е видна личност. Делото е между майка ми и нейния брат. На така наречената "споразумителна среща" са се явили майка ми, предтсвлявана от адвокат и адвокатът на другата страна. До споразумение не се е стигнало поради претенциите на другата страна. От там нататък е няма видимо движение по случая, докато майка ми не отива да си плати данъците и не се окаже, че е изискана данъчна преоценка на имота без нейно знание (техническа служба не е извършвала оглед!) и че има решение по същотото дело, което куриоз на куриозите е в нейна полза и сега другата страна обжалва.
Irina Andonova

Мнениеот donna » 30 Яну 2005, 16:20

ама вие не сте ли получили и съобщението че решението е изготвено ,да не би да не са ви открили на адрес............за да ви ги връчат.........
donna
Старши потребител

Sydebno delo bez prizowka za strana

Мнениеот Irina Andonova » 31 Яну 2005, 02:20

Въпросът ми се свежда до следното: "Как е възможно (даже в България) да се води дело без една от страните? Кой е отговорен за издаването и връчването на призовките? Как следва да се реагира на подобен фарс - наличие на съдебно решение, за което знае само другата страна?". Не вярвам законово да е превидено, че час по час ще висиш пред не-знам-кой-си кабинет за справка за хода на дело еди кое си. НИКАКВИ известия, призовки, решения или каквото и да е била съдебна плява НЕ Е достигала до майка ми. Имала съм допир до българската съдебна система и прекрасно знам, че ако изобщо искат да ти връчат призовка, ще те издирят.
Irina Andonova

Мнениеот Пионерче » 31 Яну 2005, 03:38

Наистина трябва да действате бързо в случай, че правата ви са засегнати. Обаче сигурна ли сте, че майка Ви отваря вратата, дворът Ви не е заключен с куче и др.под.
Хубаво е обаче да ни кажете между заседанието, с което е препоръчано споразумение, и вземането на решение, имало ли е друго заседание. В такъв случай вие не сте получили, както призовка, така и обявление, което прави два документа. Също тока не казвате какво е докладвал съда по време на това зъседание относно редовността на призоваването.
След като градът ви е малък, това означава ли, че има само 1 Служба "Връчване на призовки...", обща за окръжния и районния съд или е иначе?
В зависимост от това дали е извършено нарушение при (фиктивното) връчване на призовките, може да се отпочне наказателно производство. Или, щом има въззивно дело, трябва и вие да внесете жалба против решението на 1инст. съд.
Щом имате адвокат, запазнайте го със случая и го накарайте да действа.

[%sig%]
Пионерче

Мнениеот Irina Andonova » 31 Яну 2005, 17:29

Благодаря за съдействието - наистина е имало само две заседания - това с препоръчителното споразумение и заключителното, отчетено е, че страните са призовани редовно. До къщата има свободен достъп (все пак се отчитат ел. енергия и консумирана вода и до сега никоя от тези служби не се е оплаквала от затруднен достъп). За съжаление нямам предства как стои въпросът със Служба "Връчване на призовки" - майка ми живее в село до самия град и как се подхожда в конкретния случай не ми е ясно.
Irina Andonova

Назад към Съсобственост и делба