начало

ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС

Конкурс за младши съдии и младши прокурори 2014

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Re: Конкурс за младши съдии и младши прокурори 2013, vol. 3

Мнениеот tiesto » 03 Фев 2014, 14:50

jivko1 написа:Чудили сме се за едно и също нещо :D . Скоро с един познат коментирахме това, но според него не е възможно да се разработят и двата казуса (имаше предвид не просто да нахвърлиш отговорите, а да се аргументираш добре), и за това няма как да разберем как комисията ще реагира. На миналия конкурс толкова писах по първите въпроси,че едва смогнах да си напиша отговорите на последните два. И това при положение, че пиша директно върху белова.

Не мога да се съглася с теб. Миналата година, мой колега реши и двата казуса и на двата имаше съответно за прокурори - 5.80 и за съдия - 5.90 и на устните също изкара над 5.50 и той самичък реши дали да иска съдия или прокурор - това е официалната версия, която е и споделена с мен, неофициалната за помощ от вътре.. няма как да изказа подходящо мнение.
Дори да приемем, че това е изключение от общото - ако направим кратка справка със списъците с оценките от миналата година, се вижда, че присъстват и други хора с оценки над 5.00, че дори и над 5.50 и на двата казуса, така че не е прецедент..
Similia similibus curantur.
Аватар
tiesto
Потребител

Мнениеот jivko1 » 03 Фев 2014, 15:09

Май говорим за различни неща. Аз имам предвид ако някой реши и двата казуса на съдийския. Нали се теглят два казуса: граждански и наказателен и решаваш по кой да пишеш.
jivko1
Потребител

Мнениеот tiesto » 03 Фев 2014, 15:24

jivko1 написа:Май говорим за различни неща. Аз имам предвид ако някой реши и двата казуса на съдийския. Нали се теглят два казуса: граждански и наказателен и решаваш по кой да пишеш.

Бавно, но славно... Ще те дисквалифицират, изрично в устните упътванията, които се дават по време на изпита от председателят на комисията, посочва, че нямаш право да пишеш и по двата казуса. Изрично посочваш, за кой казус ще полагаш екзистенциален научен труд :lol: - Естественото и упътванията си остават в субективното небитие... никой не посочва, а директно започва да отговаря.
Аватар
tiesto
Потребител

Мнениеот jivko1 » 03 Фев 2014, 16:17

Предполагам, че и в правилата за конкурса пише, че избираме един от казусите, но темата да върви...
jivko1
Потребител

Мнениеот queen88 » 03 Фев 2014, 16:25

Ако подадем два комплекта документи, за съдии и прокурори, дали втория комплект трябва да е също оригинал, или може да е ксерокопие, или нотариално заверено копие на оригиналния комплект? Как стои този въпрос?
queen88
Младши потребител

Мнениеот bludniq_sin » 03 Фев 2014, 17:04

Queen мин. година приемаха и копия (не нотариално заверени), но не мога да потвърдя. Най-добре някой да запита във ВСС щото така или иначе за повечето от нас това ще са пари хвърлени на вятъра и явяване на олимпийския принцип така, че ще е хубаво ако можем да спестим някой и друг лев. Мин. година изскочи въпросът относно медицинското - дали трябва да е че "не се води на учет (не знаех че така се пише)" (10 лв) или трябва да е онова от 30 (документ за психично здраве май се казва) дето уж те преглеждат (егати проформа прегледа).
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот queen88 » 03 Фев 2014, 17:12

Медицинското е от 30 лв., защото изрично пише, че трябва да вклюва преглед. Не е, че просто не се водиш на учет. По този въпрос съм категорична. Иначе да, може тази година да са променили правилата, когато се обяви оофициално конкурса ще трябва да звъннем и да питаме. И аз си мисля, че щом има един оригинал втория не би трябвало да е нотариално заверен....
queen88
Младши потребител

Мнениеот chandra » 03 Фев 2014, 17:37

Като Ви чета, направо ме обзема колективния дух и желанието за участие на Олимпийски признак... и Ади тука ме подкокоросва по тел. и сега пак ме хвърли в размисъл да си причиня ли едно явяване или не :)
Все пак без 1 ред четене, при липса на НК и НПК в мен (Ади беше услужлива), на Районните изкарах 4.38 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
chandra
Потребител

Мнениеот ozzo_123 » 03 Фев 2014, 20:01

queen88 написа:Ако подадем два комплекта документи, за съдии и прокурори, дали втория комплект трябва да е също оригинал, или може да е ксерокопие, или нотариално заверено копие на оригиналния комплект? Как стои този въпрос?

Правите си един комплект оригинал - нотариално заверени диплома, удостоверение за юридическа правоспособност, трудова/служебна книжка, относно удостоверението за психологическа годност Ви трябва преглед от 30 лева, не е просто, че лицето не се води на учет, правите на тези документи едно копие и го прилагате към другия комплект. Не е нужно да правите две нотариални заверки и две удостоверения за психологическа годност. При подаване на документите тези, които ги приемат ги сверяват и няма проблеми. Въпреки, че за младши магистрат не се изисква трудов или служебен стаж, те искат нотариално заверени и трудова/служебна книжка. А това натоварва финансово. Но, който иска - стиска! :) Да не го пиша както е в оригинал! :)
ozzo_123
Младши потребител

Мнениеот kolegat » 03 Фев 2014, 23:18

chandra написа:Като Ви чета, направо ме обзема колективния дух и желанието за участие на Олимпийски признак... и Ади тука ме подкокоросва по тел. и сега пак ме хвърли в размисъл да си причиня ли едно явяване или не :)
Все пак без 1 ред четене, при липса на НК и НПК в мен (Ади беше услужлива), на Районните изкарах 4.38 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Браво, сега с четене ще изкараш 3,38 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
kolegat
Потребител

Мнениеот chandra » 03 Фев 2014, 23:45

Хахаха, да си призная колега, и аз си го помислих... :mrgreen:
Обаче е вярно, че наказателно не съм пипала от 13 години! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
chandra
Потребител

Мнениеот kolegat » 04 Фев 2014, 01:52

chandra написа:Хахаха, да си призная колега, и аз си го помислих... :mrgreen:
Обаче е вярно, че наказателно не съм пипала от 13 години! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Добре де, това го разбрахме вече всички. Ще те призная, ако с това нечетене от 13 години и без връзки издържиш успешно конкурса и спечелиш съдийско или прокурорско място. С туй 4,38 не вървиш... Дали е 4,38 или 2,00 все тая.
kolegat
Потребител

Мнениеот tiesto » 04 Фев 2014, 09:42

Разгледах обстойно ДВ Брой: 10, от дата 4.2.2014 г. и не виждам никъде да е обявен конкурса.
Както и първоначално предположих, най-вероятно ще бъде публично оповестен в ДВ Брой: 11, от дата 7.2.2014 г., та оттам започва завидният 14-дневен срок за подаване на предсмърните писма.
Аватар
tiesto
Потребител

Мнениеот chandra » 04 Фев 2014, 12:50

kolegat, Сега ще ме караш да се явявам, а? Не съм чела по наказателно нищо, нямам и намерение да го правя :)
Иначе за работата си чета, доста и ежедневно! Обаче е търговско :) и гражданско...
Не мисля да се явявам за младши, за мен това си е "понижение" от всякъде... Просто съм си навила, че искам и това да стане, но не на всяка цена, и не с почване от "младши".
Моето мнение е, че младши съдии не трябва да има! В следосвобожденска България студентите са били младши съдии/прокурори, така са трупали нужния практически опит. Още повече, че смятам, че младеж на 25 г. няма нужния житейски опит за да правораздава. Съвсем елементарен пример - няма деца, няма семейство, но ще решава колко струва издръжката на едно дете на месец?!
Всичко обаче на нас ни е объркано, а има доста добре функциониращи чужди модели, но никой няма интерес от ефективно правораздаване. Темата е дълга и злободневна, за съжаление и малко тъжна! Наистина Ви пожелавам успех, дано някои от Вас минат между "капките", но това рядко се случва!
Ако мога да помогна на някой с нещо, да пита :)
За връзките, сигурно ако се "напрегна малко" мога и да намеря такива, но едно от нещата, с които се гордея, че в работата си никога не съм използвала връзки, контакти и не съм си уреждала делата! Така смята, че трябва да постъпва всеки истински юрист. Лично за себе си не обичам да бъда зависима, а да ти помогнат, означава да станеш зависим! Тогава отпада елемента на вътрешно убеждение и по справедливост...
chandra
Потребител

Мнениеот trainoneznaesht » 04 Фев 2014, 12:54

Eee, стига де! Изкарахте го този конкурс някаква касапница! Не е лесно, но пък кой каза,че трябва да бъде?! Няма невъзможни неща, конкурсът по мои наблюдения е обективен. Считам, че с постоянство и търпение ще постигнете едни завидни резултати. Бариерата в този конкурс е на писмената му част. От там нататък сте вие, колкото можете, толкова! Ще бъдете оценени обективно, гарантирам! Ако покажете отлични знания, отлично ще бъдете и оценени, а това съвсем не е невъзможно! Пак казвам, по мои наблюдения.
По въпроса за документите, мисля, че правилата не са променени от миналата година, което означава, че ако ще участвате в двата конкурса, единият комлект нотариално заверен в оригинал, а другият просто копие на този комплект.
Пожелава успех на всички, които искат да заемат място сред победителите и да станат достойни съдии/прокурори, а на онези, които се явяват, за да пълнят бройката, съм изключително благодарна! Много ме мотивирате! :)
trainoneznaesht
Младши потребител

Мнениеот tiesto » 04 Фев 2014, 13:29

Темата за конкурса ли е... или се явява като морален коректор на цялата обстановка в/извън съдебната система?
Няма казуси...няма споделени коментари от изпитни комисии на устната част...
Явно ще сме на ала-бала във форума.. :|
Аватар
tiesto
Потребител

Мнениеот jivko1 » 04 Фев 2014, 13:52

Ами хайде де. Пускайте казуси и аз ще се включа.
jivko1
Потребител

Мнениеот bludniq_sin » 04 Фев 2014, 14:09

Всички искаме, но някои сме по-реалисти от други :) :twisted:
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот trainoneznaesht » 04 Фев 2014, 14:15

bludniq_sin написа:Всички искаме, но някои сме по-реалисти от други :) :twisted:

Мдам, познавайки себе си, всеки може да прецени дали да бъде реалист или оптимист. :wink:
trainoneznaesht
Младши потребител

Мнениеот bludniq_sin » 04 Фев 2014, 14:18

Знам си аз :) Както обикновено - минавам писмения, но с недостатъчно матр'ял да съм конкуренция на устните :) Но си е една добра проверка пък и кой знае ... мотивираните само да не се разочароват щото сигурно те ще са повече от обявения брой места ;)
bludniq_sin
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити