- Дата и час: 11 Мар 2025, 21:20 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
липса на адвокатска етика
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
липса на адвокатска етика
Здравейте! Подведох се по реномето на известен столичен адвокат и го потърсих за разрешаване на имотни въпроси. С охота се съгласи и подписахме договор като ми поиска и значителна сума. Дадох му парите, но в продължение на няколко месеца господинът не направи нищо по казуса ми. По неясни причини започна да се крие и да не отговоря на обажданията ми. По всяка вероятност съм загубила парите, но мога ли да го принудя да развали договора без да се налага да вися денонощно пред кантората му? И има ли етичен орган към който мога да отнеса въпроса?
- maria52
- Нов потребител
Re: липса на адвокатска етика
Разполагате ли с екземпляр от договора и разписка за заплатената сума?
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
Едва ли се казва всичко, може да е нерешим казуса поради неоказване съдействие от страна на клиента.
Не всичко опира до пари, ами ако делото е в отдалечен район, трябват много разноски. Впрочем мен са ме карали да поемам случаи без пари за сметка на постъпления от други клиенти, въобще идеална работа.
Не всичко опира до пари, ами ако делото е в отдалечен район, трябват много разноски. Впрочем мен са ме карали да поемам случаи без пари за сметка на постъпления от други клиенти, въобще идеална работа.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Сумата бе преведена по банков път и може да се докаже както с копия от платежни, така и с извлечения. Договора се наложи да пратя по пощата и нямам подписано копие.
- maria52
- Нов потребител
До ivan - казусът е решим и имаше пълно съдействие, но адвокатът се оказа приятел на човек помагащ на отсрещната страна. Малко късно го разбрах...
- maria52
- Нов потребител
Е, това е за бой, наистина. Това означава предателство спрямо клиент, но етиката се разтегна до положение да няма никаква етика. Да върне парите, плюс-минус и така, направо да върне парите.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Директно жалба до адвокатската колегия + покана с разваляне на договора за правна помощ + дело за платената сума като вреди.
Това разбира се е пътят за защита на Вашите интереси на прима виста. Трябва да се види все пак какво е договорено, какво е свършено, какво не е свършено, кога е трябвало да бъде свършено, защо не е свършено и т.н.
Това разбира се е пътят за защита на Вашите интереси на прима виста. Трябва да се види все пак какво е договорено, какво е свършено, какво не е свършено, кога е трябвало да бъде свършено, защо не е свършено и т.н.
- kleines
- Потребител
Ей, много лесно давате "акъл"... лично аз не знам каква е гледната точка на колегата, а в един спор - винаги има две гледни точки! Не мога да се съглася, че някой няма да си свърши работата защото е приятел с адвоката на врага. Ми и аз имам много колеги приятели, ама от това никой от клиентите ни не е пострадал. Всеки си върши съвестно работата, може и малко да си повишим в зала тон и да сме "на въпреки", но това не пречи на приятелството ни, нито пък на клиентите ни вреди!
Да не говорим колко клиенти крият от нас факти и обстоятелства, и после сме като в небрано лозе при получаване на отговора на исковата молба или в съдебно заседание...
Да не говорим колко клиенти крият от нас факти и обстоятелства, и после сме като в небрано лозе при получаване на отговора на исковата молба или в съдебно заседание...
- chandra
- Потребител
Благодаря за съпричастността и за съветите - ще се вслушам в тях. Колкото до тези сред Вас, които обвиняват клиентите - не забравяйте, че както може да има "лоши" клиенти, така има и възможност за "лоши" юристи - нищо човешко не е чуждо на хората.
- maria52
- Нов потребител
maria52 написа:....но в продължение на няколко месеца господинът не направи нищо по казуса ми..
Справки, проверки в регистри, снабдяване с документи и информация, запознаване със съдебна практика, плануване на стратегия и тактика на действие не е "нищо", но, съдейки по условието на "задачата" - или адвокатът е мошеник, или клиентът е недоволен. (Понякога не осъзнаваме, че има и невъзможни неща, независимо от купчината платени пари ..., а от "аз искам" + пари ... не навсякъде резултатът е както във фризьорския салон и ресторанта)
Тук почти преписвам едно свое мнение, в една друга тема ...
Манталитетът е водещ, в повечето случаи. А булгаристанският е всемирно известен.
Още преди 20 години го усетих, върху себе си ...
Във всяка професия има нещо неоценимо, нещо което не можеш да пипнеш и видиш, и което не може да се остойности и заплати. Това българският гражданин (клиент, пациент, родител, пострадал от престъпление, данъкоплатец и всичко каквото се сетите), скоро няма да се научи да го вижда.
Знам приказката за стадото и мършата, но ще дам един пример. За кой ли път...
Тогава щяха да ме уволнят дисциплинарно, ама минах метър

Та ... един ... ром

"Един циганин намушка баща ми с нож в сърцето. Професор Чирков го взе да го оперира по спешност, и го умори..."
Отнесе един шамар, аз отнесох наказание, няма значение ...

Та напоследък, що се отнася до работата на юристи (всякакви), съзирам доста идентични "тъжители", като този, от разказаното по-горе ...
Във всяко дело, каквото и да е то, има най-малко две страни. Изключително рядко се случва и двете да са доволни

А както виждам, дори и адвокати, четейки общи приказки, без грам фактология, рЕзнаха на колегата си главата, ама и го бийнаха уставно преди това

ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb
Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
-
doc03 - Активен потребител
maria52 написа:Здравейте! Подведох се по реномето на известен столичен адвокат и го потърсих за разрешаване на имотни въпроси. С охота се съгласи и подписахме договор като ми поиска и значителна сума. Дадох му парите, но в продължение на няколко месеца господинът не направи нищо по казуса ми. По неясни причини започна да се крие и да не отговоря на обажданията ми. По всяка вероятност съм загубила парите, но мога ли да го принудя да развали договора без да се налага да вися денонощно пред кантората му? И има ли етичен орган към който мога да отнеса въпроса?
Относно очакваната етика от адвоката има изготвен Етичен кодекс. Етиката като понятие, включително професионалната етика на адвоката към клиента и към колегите има много по - широк обхват и тълкуване в сравнение с това значение, което Ви е и придавате в поста. Освен това, няма как да знаете дали е свършил или не нещо по казуса Ви, без да сте го попитала. Ако очаквате произнасяне на съд или друг орган, трябва да сте наясно, че някои срокове са инструктивни, така че адвокатът няма как да Ви гарантира бързо произнасяне. Ако не сте информирала какви точно действия е предприел, следва да посетите кантората му и да го попитате лично. Ако се чувствате недоволна от липсата на резултат, нищо не пречи да оттеглите пълномощното и да упълномощите друг колега. Лошото е, че доста хора говорят наизуст, а като ги попиташ дали са разговаряли със защитника си, се оказва, че дори не са си направили труда да опитат да звъннат по телефона или да си уговорят среща. Научете се да цените всяко усилие, насока, съвет, справка. За да се постигне един резултат по какъвто и да е казус, се изискват много усилия, време и интелектуален труд. Професията на адвоката не е като професията на магазинера или на бояджията - да му кажеш , че искаш да свърши работата си в еди - какъв си срок и да ти гарантира, че ще постигне точно определен резултат, тъй като нито е решаващият орган, нито е единственият участник в процеса. / ако става дума за образувано дело/.
- nk7702n
- Старши потребител
maria52 написа:Сумата бе преведена по банков път и може да се докаже както с копия от платежни, така и с извлечения. Договора се наложи да пратя по пощата и нямам подписано копие.
Това, че имате доказателства за плащане на определена сума не е достатъчно- какво е основанието за транзакцията вписана в него?
По отношение договора- е, как да ви се даде разумен и полезен съвет, като никой не може да (до)каже, какво сте възложила на колегата? Всъщност как смятате да докажете точно предмета и обема на поръчката, респективно, че това плащане е свързано с предполагаемия договор?
Не пишете до АК за сега ( противно на съвета даден тук), докато не изясните нещата за себе си, респективно не се снабдите с нужните доказателства и решите какво да предприемете, за да не пищите след време, че тоягата имала два края и сте се запознал(а)с втория.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
12 мнения
• Страница 1 от 1
|
|