начало

Ново тълкувателно дело: Колко е давността на вземането за корекция на сметката за ток и от кога тече Ново тълкувателно дело: Колко е давността на вземането за корекция на сметката за ток и от кога тече

Казус свързан с наследство - въпрос?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Казус свързан с наследство - въпрос?

Мнениеот alexandar25 » 11 Ное 2013, 12:27

Здравейте, тъй като никога до сега не съм се занимавал със семейно и наследствено право ми е нужен съвет. Казуса е следният:

1. жена с втори брак, на която мъжът е починал преди повече от 5- 6 г. Семейни са били 20 г.
2.Сега е починала и свекървата / на мъжа майката/, и искам да попитам дали тази жена има право на част от откритото наследство?
Лично аз смятам, че няма, а такава част имат децата му от първия брак, но все пак искам помощ от колега с повече опит ;)

Успешна седмица!
Аватар
alexandar25
Потребител

Re: Казус свързан с наследство - въпрос?

Мнениеот sunrise » 11 Ное 2013, 12:51

Няма естествено. Децата ще наследят бабата. Тя няма как да наследи свекърва си.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот alexandar25 » 11 Ное 2013, 13:40

Благодаря !!!
Аватар
alexandar25
Потребител

Мнениеот alexandar25 » 13 Ное 2013, 12:22

Снощи обаче, един съдия ми каза,че жената наследявала заедно с дъщерите от предния брак.По равно. :roll:
Аватар
alexandar25
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 13 Ное 2013, 12:31

alexandar25 написа:Снощи обаче, един съдия ми каза,че жената наследявала заедно с дъщерите от предния брак.По равно. :roll:

Съдията да не е бил по наказателни дела. :D Шегувка , щеше да е прав , ако бабата беше починала 1-ва.Тогава бащата щеше да я е наследил и след неговата смърт, съпругата щеше да наследи с децата.
Обаче след като първо е починал съпруга , а след това бабата , знаем какво казва закона в чл.10 ЗН.Съпругата не може да замести мъжа си , а само децата му.Тук децата се явяват наследници на баба си като заместват баща си.Съпругата обаче не може да наследи бабата , тъй като няма такова право.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот alexandar25 » 13 Ное 2013, 12:48

Благодаря отново Революция.
Съдията е младши всъщност, но може и да не се задълбочи толкова в отговора 8)
Хубав ден !!
Аватар
alexandar25
Потребител

Назад към Взаимопомощ