начало

Ново тълкувателно дело: Колко е давността на вземането за корекция на сметката за ток и от кога тече Ново тълкувателно дело: Колко е давността на вземането за корекция на сметката за ток и от кога тече

Лична карта

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Лична карта

Мнениеот simeon_hristov » 11 Ное 2013, 19:01

Здравейте, искам да Ви попитам дали знаете каква е процедурата за преиздаване на лична карта. Днес посетих паспортна служба и от ми заявиха, че първо трябва да намеря полицай да ми напише акт (че ми е леко разлепена по ъглите личната карта, а ще пътувам в чужбина) и след това с акта отивам и си пускам нова. Поразгледах се в законите но не мога да намеря това което търся. Нещо ме кара да мисля, че не е единствения начин да си сменя личната карта като спра полицай и го помоля да ми напише акт, колкото и абсурдно да звучи така ме посъветва служителката зад малкото прозорче.А акта доколкото разбрах е 50 лв.
Започвам да си мисля някакви неща от рода на - да залепя леко ъгълчетата и да отида и да кажа, че съм сигурен че след няколко дена ще се развали и за това искам да си я сменя.
Благодаря предварително
simeon_hristov
Младши потребител

Re: Лична карта

Мнениеот REVOLUTION » 11 Ное 2013, 21:03

Ами това е някаква криворазбрана логика , че може да искате да подмените л.к , преди да е изтекъл срока й на валидност , ако е повредена.Та затова да "намерите" полицай да ви състави акт :shock: и после :arrow: заявление за издаване на л.к. :lol: :lol:
Няма такова нещо , никакви актове не е необходимо да Ви се съставят.Ако деловдителката счита , че картата Ви е повредена , то да направи тя необходимото да Ви се състави акт.
Иначе се позовете на чл.31 ал.(3) от ЗБЛД По искане на лицето нова лична карта може да се издаде и преди изтичане срока й на валидност.

Няма основание да не ви приемат заявлението , ако госпожата упорства , задължително искайте писмен отказ или директно пишете жалба до началника на РПУ-то.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот simeon_hristov » 11 Ное 2013, 21:55

Сега като разгледах ЗБЛД чл.8 ал.2 се натъкнах на няколко пъти да пише нещо в смисъл, че "до три дни от загуба, кражба или повреда трябва да декларира това в най-близкото структурно звено на Министерството на вътрешните работи или в дипломатическите или консулските представителства на Република България в чужбина, а в случаите по чл. 39а - в Министерството на отбраната или в дипломатическите и консулските представителства на Република България в чужбина."

след това в чл.31 ал.2 В случаите, когато личната карта е с изтекъл срок, повредена, унищожена, изгубена или открадната, лицето е длъжно в срок до 30 дни да подаде заявление за издаване на нова лична карта.

Това не е ли точно това което ми трябва на мен...ако го тълкувам правилно?

(тоест никакви актове и така нататък, само не знам какво се има предвид под това, че трябва да се декларира в най-близкото структурно звено на МВР?)

Благодаря предварително
simeon_hristov
Младши потребител

Мнениеот simeon_hristov » 11 Ное 2013, 22:45

http://www.starazagora.mvr.bg/Service/d ... ga+1-9.htm
какво ли произлиза от тази декларация...глоба може би или не? :)
благодаря ви предварително
simeon_hristov
Младши потребител

Мнениеот centur » 11 Ное 2013, 23:33

Разглеждайте та чааак до чл.81.Пък може и нещо да ви светне
centur
Младши потребител

Мнениеот simeon_hristov » 12 Ное 2013, 00:05

Имах предвид дали ако в срок от три дни подадеш следната декларация по чл.17.ал.1 от ЗБЛД и в срок от 30 дни си пуснеш заявление за нова лична карта...дали това е начина за нова и дали по този начин ще имаш глоба...а ако имаш кой и как ще те глоби?

Ако някой знае ще му бъда много благодарен
simeon_hristov
Младши потребител

Мнениеот TheOldMan » 12 Ное 2013, 00:26

Отиваш и дигаш един скандал че картата не може да издържи 10 години и се е разлепила - явно поради лошо качество на материалите или изработката. Освен ако по нея няма следи от кучешки зъби или перфорация с бормашина - все пак личната карта е задължителна за носене, не можеш да я пазиш в къщи в рамка, така че би трябвало да издържи 10 години "нормална" употреба. Не е редно да те глобяват че си носиш ЛК постоянно и тя се е "амортизирала" преждевременно.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот liberd » 12 Ное 2013, 01:11

simeon_hristov написа: чл.31 ал.2 В случаите, когато личната карта е с изтекъл срок, повредена, унищожена, изгубена или открадната, лицето е длъжно в срок до 30 дни да подаде заявление за издаване на нова лична карта.
REVOLUTION вече Ви даде изчерпателен отговор, а и според мен сам сте намерил нужния/удобния Ви член, т.е. при тези обстоятелства, законът сам Ви задължава да заявите нова такава.
Бих Ви посъветвал да се придържате към(цитирайте при нужда) въпросния член, при случай, че срещнете отказ и/или, ако насреща Ви е дебелокожа, слабо запозната с работата си стара лелка(пишеща с една ръка изречение от пет думи за около 1 мин.) на тази длъжност от време оно....
liberd
Нов потребител

Мнениеот simeon_hristov » 12 Ное 2013, 14:50

Днес категорично след нападение от 4 жени на над средна възраст и явно служителки в паспортна от доста време не ми позволиха да си пусна Декларация на основание чл. 17 от правилника за издаване на български документи за самоличност, където ясно е посочено
ПИБДС
Чл. 17. (1) В случаите на изгубване, кражба, повреждане или унищожаване на български личен документ лицето е длъжно да подаде в срок до 3 дни писмена декларация по образец съгласно приложение № 6 относно тези обстоятелства в най-близкото РУ на МВР, СДВР/ОДМВР, ДБДС - МВР, ДМ - МВР, или в звената "Миграция" при СДВР/ОДМВР.

както и
ЗАКОН ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ЛИЧНИ ДОКУМЕНТИ

Чл. 8. (1) (Изм. - ДВ, бр. 82 от 2009 г.) Българските лични документи се съхраняват от:
1. лицата, на чието име са издадени;
2. родителите или настойниците на малолетни лица, за които те отговарят;
3. законните представители на поставените под пълно запрещение лица;
4. длъжностните лица, упълномощени със закон.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 88 от 2008 г., изм. - ДВ, бр. 82 от 2009 г.) При изгубване, кражба, повреждане или унищожаване на български личен документ лицето е длъжно в срок до три дни да декларира това в най-близкото структурно звено на Министерството на вътрешните работи или в дипломатическите или консулските представителства на Република България в чужбина, а в случаите по чл. 39а - в Министерството на отбраната или в дипломатическите и консулските представителства на Република България в чужбина.

Дори в този закон на края пише за глобите при които:

Чл. 81. (Изм. - ДВ, бр. 82 от 2009 г.) (1) Наказва се с глоба от 20 до 150 лв. лице, което:
3. не подаде заявление за издаване на лична карта в срок до 30 дни, след като е заявил, че тя е повредена, унищожена, изгубена или открадната; /първо се пуска декларация до три дни а след това до 30 дни трябва да се пусне заявление/
(2) Наказва се с глоба от 30 до 200 лв. лице, което:
3. не е декларирало в тридневен срок изгубване, кражба, повреждане или унищожаване на български личен документ;

Излиза, че те нарочно не ми дават да си пусна декларацията за да ме глобят...хммм
simeon_hristov
Младши потребител

Мнениеот doc03 » 12 Ное 2013, 19:24

Това е повреден документ за самоличност. Вие сте го повредил. А той НЕ Е ВАША СОБСТВЕНОСТ :!:
Що четете избирателно тия закони, м ?
ЗБЛД
Чл. 2. (Изм. - ДВ, бр. 82 от 2009 г.) Българските лични документи са собственост на държавата.
Чл. 7. (1) (Изм. - ДВ, бр. 82 от 2009 г.) Гражданите, притежатели на български лични документи, са длъжни да ги пазят от повреждане, унищожаване или загубване.

Служителката е дала лесен начин. Другият е - на гишето ви взимат документа, който е повреден, тоест - невалиден, и висите и чакате да дойде някой ПИ да напише акта.

Заяждате се, както и един друг елемент, дето си мисли, че където и да иде - все нЕкой му е длъжен.

П.П. Ако си повредиш СОБСТВЕНИЯ (личен, частен, свой) нотариален акт за апартаментеца, ще ходиш, ще висиш и ще плащаш кат ПОП за издаване на друг. Ама нали ... права имаме всякакви ...
А е най-смешно със СУМПС ... егати карикатурите ... "Ама аз тъкмо бях тръгнал да я сменявам, и ме спряхте..."
Артисти ...

Абе що и аз се ядосвам, като знам, че сме "У Бугарско" ?
Или трябва някой да ви го сдъвче и изплюе ? Щото мързелът и безхаберието, са характерна черта на нацията, м ?
Книжлето струва 2.90 .... и може (който иска) да си го купи, да разлистки, да намери, да си подчертае, да откъсне листчето, и да си го сложи на ревера, та белким го запомни, че да не пише простотия след простотия в мнения из форуми ...
ЗБЛД Чл.81 ал.2, т.2
(2) Наказва се с глоба от 30 до 200 лв. лице, което:
2. изгуби, повреди или унищожи български личен документ;

Даже и когато някой ви казва как да ви е по-лесно, пак недоволни ...
Какво и на кого не е ясно ?
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот simeon_hristov » 12 Ное 2013, 20:53

В такива моменти започвам да изпитвам негативни емоции спрямо други граждани на родината си. Срам ме е от това, че Ви дадох поле за изява на иначе така обърканата Ви емоционалност. Чудя се изобщо защо ме занимаваш с такива "простосмъртни" неща. Това, че ваше превъзходителство не е разбрало целта или поне смисъла на питането ми не Ви дава право да правите собствени и не обособени и крайно не обективни изводи. Никой не говори за избягване на плащане, не знам дори и как сте стигнали то тази информация където се споменават такси, пари или т.н. От друга страна ако не дай си Боже поради една или друга причина се случи нещо с мой нотариален акт и реша вместо да дам 2.90лв. да попитам тук /каквато е и част от целта на сайта/ Ви моля от сега да не си правите труда дори и да отваряте и/или пишете каквото и да е..../гледам да избягвам никому не нужна, излишна и невярна информация/.

Мислех да обяснявам подробно в тематичен вид смисъла и целта на темата...но желанието ми претърпя обрат и ще ви цитирам само първото изречение на първия ми коментар в първата ми тема - "Здравейте, искам да Ви попитам дали знаете каква е процедурата за преиздаване на лична карта."

Искрено съжалявам, че по независещи от мен причини станахте част от живота ми. Надявам се да ни е било за урок и един вид нещо градивно.
Благодаря на всички, който се отзоваха.

Твое право е да ме ругаеш, мое право е да не те слушам./ Аристип /
simeon_hristov
Младши потребител

Мнениеот liberd » 14 Ное 2013, 16:09

Съжалявам за закъснелия пост, но преди малко видях заядливия и не на място(според мен) коментар на doc03, зачетох се в закона и видях какво гласи чл 31, ал. 3 от ЗБЛД:
Чл. 31. (Изм. - ДВ, бр. 82 от 2009 г.) (1) Личните карти се издават и подменят от органите на Министерството на вътрешните работи по постоянния адрес на лицето след представяне на заявление и документи по гражданско състояние, издадени от местната администрация по ред, установен с акт на Министерския съвет.
(2) В случаите, когато личната карта е с изтекъл срок, повредена, унищожена, изгубена или открадната, лицето е длъжно в срок до 30 дни да подаде заявление за издаване на нова лична карта.
(3) По искане на лицето нова лична карта може да се издаде и преди изтичане срока й на валидност
Това е! За да не четем "избирателно" законите, а просто подробно..... :lol:
Успех, simeon_hristov!
liberd
Нов потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 14 Ное 2013, 18:43

Като сме започнали да четем законите, нека четем и правилниците им, където ще установим в кои хипотези се прилага ал.3. :) ( конкретизирам, за да не се губи време- чл. 20).
Каквото и да го убеждавате човека, в конкретната хипотеза, няма да се размине с АУАН и НП, едва след което пак ще мине по реда, който сочите.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 14 Ное 2013, 18:54

bird_of_paradise написа:Като сме започнали да четем законите, нека четем и правилниците им, където ще установим в кои хипотези се прилага ал.3. :) ( конкретизирам, за да не се губи време- чл. 20).
Каквото и да го убеждавате човека, в конкретната хипотеза, няма да се размине с АУАН и НП, едва след което пак ще мине по реда, който сочите.

Тъй ли и какво пише в правилника, в кои хипотези се прилага ал.3? :shock:
Само при промяна на пола ли? :lol:

П.П
А иначе картата ако е повредена -разбира се глоба.
Ама :lol: иди намери някой полицай да те глоби и ела да подадеш заявление меко казано те кара да онемееш.
Просто случката ще кърти.Добър ден Г-н Полицай, може ли да ми врътнете набързо едно актче , да си подам заявлението.А полицая , не не мога , зает съм , потърси друг колега.Пишман милителя пак , ама моооляяя Г-н Полицай , ще почерпя , аз ще го попълня акта , дайте дето се вика , само подпишете... :lol:
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот portokal » 14 Ное 2013, 20:14

Лекото разлепване повреда ли е? То така никой няма да остане с неповредена лична карта.

Впрочем останалата администрация почти се научи, че не е нейна работа да не позволява подаването на каквито и да било документи, адресирани до нея (т.е. да отказва да ги входира 8)), само в МВР явно не са.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот doc03 » 14 Ное 2013, 20:47

liberd написа:...

Нищо не е заядливо. Просто факти. От действителността.
Да, може да се издаде по искане на лицето, преди изтичане на срока, но искането трябва да е мотивирано. Нищо повече, и нищо сложно, но мотивирано. Въпросният АУАН върши именно тази работа.
Та, liberd, не е номерът просто да четеш книжките и да си мислиш, че си меродавен. За хората е важно какво се случва в реалния живот, а той, животът, тълкува нормите всякак. И си спести квалификациите, защото самото питане на питащия, от моята гледна точка, е заядливо и не на място - хем си е повредил документа, (с което е нарушил Закон), хем хленчи. Но, това разбира се, от повечето писали тук не се вижда, щото има един фактор, наречен "предубеденост", и щото там за едни цаки стана въпрос в една тема ...

REVOLUTION написа:...

Доста норми с дупки и неуредици бавят, изнервят, и губят времето на гражданите. По тази причина си има създадени утъпкани пътечки, за това как на гражданите да им е по-лесно. Това с акта е една от тях. Постовият пред РУП може да напише акта, и много често го прави. Всеки полицай, оправомощен за това, ще го направи, стига в момента да има време и да има бланки в себе си.
Това че теб някои неща те карат да онемяваш ... кофти. И нищо не кърти, REVOLUTION. Такива са нещата от живота, но ти си далеч от тях, което е разбираемо.
Да де, нека питащия напише жалба, после още една, и трета - до омбудсмана ... та белким му напишат акта в помещението на паспортната служба. Така ще е доволен, ще са минали 2-3 месеца, а и адвокат ще му потрябва, евентуално - нали ?

portokal написа:...

Останалата администрация си има точни и ясни разпоредби, по които работи. Що не се опитате да подадете в съда жалба, написана на лист, на който лист му липсват части, или който е бил изпран и някои неща по него не се четат ? Опитайте, и тогава пишете дали и какво администрацията позволява. Същото е и с ЛК.
На служителката от паспортното, при прилагане на повредения документ, ще й се търси сметка къде е акта, но това са ... неважни подробности, естествено.

simeon_hristov написа:...Здравейте, искам да Ви попитам дали знаете каква е процедурата за преиздаване на лична карта. Днес посетих паспортна служба и от ми заявиха, че първо трябва да намеря полицай да ми напише акт (че ми е леко разлепена по ъглите личната карта, а ще пътувам в чужбина) и след това с акта отивам и си пускам нова...

Ето това е написано. Тоест - в предния си пост лъжете. Дали са ви начина не за преиздаване, а за издаване на нова (друга) лична карта - бързо и просто. Ама не ...
И там, в чужбината, си пазете документите. Не навсякъде са толкова либерални.
И четете. Така ще разберете, коя част от постовете е адресирана до вас, и коя не е.
....................................................................................................................

Ходили ли сте да си вадите удостоверение за наследници ? Плащате 2.50 за обикновена услуга. Бързата за 3 дни е 5, а за "веднага" струва 10 лева. Служителката разпечатва удостоверението на момента, докато проверява декларацията, обръща се, оставя го зад гърба си в една кошничка и казва (с усмивка): "Елате да си го вземете другата седмица, щото сте платил обикновена услуга"
Та ей такива неща на никого не правят впечатление. Ама, нали, щото тук недоволството има нещо общо с МВР-то, та всеки оплакал се е прав, по презумпция.

Без значение. Аз проблем с документа си за самоличност нямам. И да проимам - все едно нямам. Който има - да се оправя.
Айде със здраве.

П.П. Къде ги завирате тия лични карти, че се разлепват ?
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот jasta13 » 14 Ное 2013, 21:53

Ами аз лично си я носех в джоба, за да е винаги с мен и за да не ми я откраднат разни джебчии. Беше заприличала на бурно море по ширина и на на стар пергамент по дължина. Не ме глобиха за повреждането на държавната собственост, но и това явно защото съм закостеняла и не пътувам в чужбина, та си извадих новата, непосредствено преди да изтече, срока на старото... нещо.
Но драги патолог, още и Хорейшо Кейн, съгласете се, че е абсурдно да караш една овца да ходи доброволно на заколение. Доклото разбирам, питащият няма нищо против да заплати санкцията, но е ненормално някой да го кара, да съдейства за налагането ѝ. Ако си загубя нот. акт, никой, няма да ме кара да пресичам Дунава, да воювам с татари, да съборя и построя наново бялата ми спретната къщурка, за да ми издаде нов такъв. Това че в министерството ви нямате съответната организация, не е повод да отказвате изъвршването на административна услуга.
alea jasta est
jasta13
Младши потребител

Мнениеот liberd » 15 Ное 2013, 03:10

Първо да отбележа, че авторът вече приключи по темата и затова всеки следващ пост се явява само полемика, но както и да е... и аз с мнението си.

doc03, виждам, че този раздел се нарича: Взаимопомощ, а не Триене на сол + избирателно цитиране на там му членове няк'ви си. Цитираш му ги така, все едно си е съдрал картата съвсем умишлено и безхаберно... Освен това, изказвания от рода на "Аз проблем с документа си за самоличност нямам....... Който има - да се оправя...." или някое от по-горните ти не ми се струват да са от помощ, по скоро на изнервен човек от системата ми мязаш, та затова примири се с квалификациите, не бих спестил такива за никого/нищо, което не е в помощ :wink: И така написано "повредил документа" на мен ми звучи като вменяване на вина, а човекът явно е съвестен, притеснил се е от възможни проблеми с леко разлепената си ЛК извън Бг и запитването му не бих определил като хленчене, никак даже, съвсем на място си беше.
И... doc03, тез "книжки" са за да се четат, пази Боже някои да започнат да ги тълкуват както им изнася!
Че колко от нас са си заглеждали личните док. след 3-4 г. използване, е, какво излиза - всички сме ги повредили умишлено, така ли?! :shock: Ами че, бившата тъща е съвестна жена, но каква баница и е ЛК, нямам думи..... И не мога, и няма да повярвам, че изработката, материалите за нея и времето за износването им са добре преценени и/или удачни, у Бугарско сме, сам го каза... Ще дам пример с канадски док. за самоличност - чичо ми ги е разкарвал неговите 7-8 г. по света и все ги мота къде ли не, но още светят като нови. Сещам се също и за канадските $ - десетки години в употреба и пак изглеждат като току-що пуснати в обръщение, а опитай същия номер и с левчетата... материали и изработка, драги!

bird_of_paradise, след като се размотаваме през закона, наминахме и покрай правилника, е, па нека погледнем не само към 20-я му член, а и към 18 такъв, ал.1(за да не се губи време, те са аналогични). Къде всъщност пише, че трябва да имаш задължително съставен акт или къде в приложенията се изисква N на акт, за да ти бъдат издадени нови документи?! 20-ят, ал. 1 гласи в края си: "... и удостоверителен документ за тези обстоятелства, ако има издаден такъв документ от компетентните органи", ами ако няма, к'о праим с'я, без док. ли да стоим?! :shock:

Та какво излиза, съвестен си, притесняваш се, искаш да си платиш, Но!... Не!... Няма начин!... Трябва да те глобим!... Такъв е законът, барабар с правилниците към него!!!
Всъщност, що ли го мисля, то може да се е притеснявал излишно, ако ел.данните са четливи или не е съвсем скъсана, защо ли му е нова...

Със здраве и по полека..... :wink:
liberd
Нов потребител

Мнениеот simeon_hristov » 15 Ное 2013, 13:12

Нямам много време, така че набързо ще Ви споделя каква е процедурата ако решите доброволно преиздаване на лична карта, СУМПС или Паспорт.
След като установите повредата отивате и подавате декларация по чл.17 ал.1 по образец от ПИБЛД, в полето където трябва да изложите обстоятелствата пишете нещо в смисъл ...вчера си извадих личната карта от портмонето и видях, че е повредена. Служителките с половин уста ще кажат нещо и ще поискат да Ви напишат акт по чл.7 ал.1 от ЗБЛД. Като дойде време за подписване...пишете, че имате възражение и толкова. След това си пускате Заявление за нова лична карта, вземате си входящ номер, плащате си таксата за издаване на документа и си тръгвате. Отивате и пускате възражение на акт-а, тъй като:
Разпоредбата на чл.42 от ЗАНН съдържа общо 10 точки, които регламентират какво трябва да съдържа актът за установяване на административното нарушение. Съгласно чл.42, т. 3 от ЗАНН в акта следва да бъдат посочени датата и мястото на извършване на нарушението + т.4 4. описание на нарушението и обстоятелствата, при които е било извършено. Аналогична разпоредба ЗАНН съдържа и по отношение на съдържанието на наказателното постановление – чл.57, ал.1, т.5 от ЗАНН - описание на нарушението, датата и мястото, където е извършено, обстоятелствата, при които е извършено, както и на доказателствата, които го потвърждават. Мястото на извършване на нарушението пък е важно да се отбележи, както в АУАН така и в НП и с оглед разпоредбата на чл.59, ал.1 от ЗАНН, която регламентира, че „Наказателното постановление и електронният фиш подлежат на обжалване пред районния съд, в района на който е извършено или довършено нарушението, а за нарушенията, извършени в чужбина - пред Софийския районен съд.”.
Нарушаването на правото на защита във всички случаи води до порочност на издаденото НП, тъй като представлява съществено процесуално нарушение.
След това обжалвате ако се е стигнало до там и НП излиза като незаконосъобразно.

ПП Не бих се занимавал ако всичко беше изпипано както трябва и/или ако не бях отишъл доброволно да я сменя. След като по собствена воля като добросъвестен гражданин подбуден само и единствено от собствено желание отивам да си я сменя и да си платя всички такси и т.н. не виждам логика защо трябва и да бъда глобен...особено и като е незаконосъобразно. А да Ви кажа на служителките им е ясно, че глобяват незаконно но явно е по задължение. Много по лесно ще е видните професионалисти от МВР да инициират така закъснялата и нужна на обществото ни промяна на законче по законче, правилник по правилник и т.н.

Ами това е от мен ;)
simeon_hristov
Младши потребител

Мнениеот portokal » 15 Ное 2013, 14:43

На служителката от паспортното, при прилагане на повредения документ, ще й се търси сметка къде е акта, но това са ... неважни подробности, естествено.

Като казвам "администрация", разбира се, нямам предвид единствено служителките в деловодството. Говоря включително и за точно това, което си написал - толкова по-зле, че тези над служителката изискват от нея да приема само определени, каквито на тях им е удобно, документи, а всичко останало да отбива, без да остава следа, че е било донасяно.
Недоокомплектована молба не се връща още от деловодството, без да се заведе, а и се отговаря по съответния начин, оставя се без движение, без уважение и така нататък според случая. В съда е така, пробвай. ;)

Странно е, че в закона го има цитирания от Революцията текст (чл. 31, ал. 2) и отделно на други места е отбелязано, че се л.к. се сменя при промяна на данните от нея (име, пост. адрес, пол и пр.) или повреда, докато правилникът наистина като да възприема чл. 31, ал. 2 само като обобщение на случаите на промени на данни/повреда, без да дава възможност личната карта да се смени по желание на лицето. Примерно защото заминава в някой далечен район на света за дълъг период и не иска срокът на личната му карта да изтече, докато е там.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Следваща

Назад към Взаимопомощ