Здравейте, искам да попитам, с кой да бъде сключен договора за СМР? Става въпрос за фирма, която да извърши тези СМР-та, на ОБЩИ ЧАСТИ в сграда с учредена етажна собственост? С всеки от собствениците на апартамени или с ЕС?
Ако един ден се достигне до съд, ЕС с какво имущество би удоволетворила претенцийте на дружеството изпълнител?
- Дата и час: 11 Мар 2025, 20:38 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
С кой да сключим договора?
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Re: С кой да сключим договора?
1. Taзи сграда имат ли си редовно назначен управител на ЕС, касиер, контрольор и т.н. и
2. етажната собственост регистрирана ли е в съответните административни регистри в Общината?
3. Има ли валидно взето решение от Общо събрание на ЕС за извършване на ремонта, в което решение да е определено какво ще се прави и за какви пари (както и евентуално кой ще го прави?)?
Редно е ЕС в решението да упълномощи управителя си да сключи договор с посочена фирма за изпълнение на описани СМР.
Договорът ви според мен трябва да е с ЕС, така си гарантирате интересите най-добре, но ако всичко от горните предпоставки е налице.
2. етажната собственост регистрирана ли е в съответните административни регистри в Общината?
3. Има ли валидно взето решение от Общо събрание на ЕС за извършване на ремонта, в което решение да е определено какво ще се прави и за какви пари (както и евентуално кой ще го прави?)?
Редно е ЕС в решението да упълномощи управителя си да сключи договор с посочена фирма за изпълнение на описани СМР.
Договорът ви според мен трябва да е с ЕС, така си гарантирате интересите най-добре, но ако всичко от горните предпоставки е налице.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
borovinka написа:1. Taзи сграда имат ли си редовно назначен управител на ЕС, касиер, контрольор и т.н. и
Отговора и на трите въпроса е ДА.Даже в протокола /т.3/ е посочена и фирмата, която да изпълни.
Никога не съм се занимавал с ЕС и нямам представа, ако бъде осъдена, как ще плати? Едва ли с вноските, които се правят от собствениците?
-
alexandar25 - Потребител
alexandar25 написа:Едва ли с вноските, които се правят от собствениците?
А според вас от къде акумулират средставата си Етажните собствености, ако не от членовете си?

Затова ви питам редовно ли им е всичко, взето ли е решение за ремонта и посочено ли е в него каква сума ще трябва да е плати. Оттам насетне си е проблем на ЕС да си съберат парите от съкооператорите, а на строителната фирма й е достатъчно, че има валиден договор с ЕС, по силата на който може да търси плащане, вкл. и по съдебен път. Няма нищо по-особено.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител

Дали няма да е по добре, освен договора с ЕС, собствениците на апартаментите да са страна по него - солидарно?
-
alexandar25 - Потребител
Сумата наистина е голяма. По някаква програма ли е ремонтът?
Питам, защото ако е по програма, ет. собственост може да се регистрира като юридическо лице (това е редът за усвояване на средства по програми) и тогава с договора си ще имате пълни гаранции.
Не пречи в договора изрично да се уговори солидарна отговорност на всички съкооператори в ЕС, съгласно взето решение на същата ЕС за това.
Няма как според мен да сключите Х на брой договори с всеки собственик поотделно, а и няма как иначе, освен чрез изрична уговорка, да ангажирате солидарната им отговорност.
Питам, защото ако е по програма, ет. собственост може да се регистрира като юридическо лице (това е редът за усвояване на средства по програми) и тогава с договора си ще имате пълни гаранции.
Не пречи в договора изрично да се уговори солидарна отговорност на всички съкооператори в ЕС, съгласно взето решение на същата ЕС за това.
Няма как според мен да сключите Х на брой договори с всеки собственик поотделно, а и няма как иначе, освен чрез изрична уговорка, да ангажирате солидарната им отговорност.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
Не, не е по програма ремонта.
Това щях да го пропусна.Благодаря. Оставам на варианта, фирмата която ще прави ремонта да сключи договор с Ес, а съкооператорите солидарно да гарантират изплащането на дължимите от Ес суми.
borovinka написа: съгласно взето решение на същата ЕС за това.
Това щях да го пропусна.Благодаря. Оставам на варианта, фирмата която ще прави ремонта да сключи договор с Ес, а съкооператорите солидарно да гарантират изплащането на дължимите от Ес суми.
-
alexandar25 - Потребител
Според мен няма как да се сключи договор за изработка с ЕС, тъй като ЕС не е правен субект.При сключването на договора съсобствениците на общи части могат да се представляват от управителя на ЕС след като има решение и е упълномощен , но това не означава , че договора се сключва с ЕС , защото просто такъв правен субект няма.Насрещната страна по договора са съсобствениците на общите части.
Разбира се горното е вярно ако ЕС не се управлява като сдружение.
Разбира се горното е вярно ако ЕС не се управлява като сдружение.
- REVOLUTION
- Активен потребител
За това изобщо не бях мислил, но така погледнато сте напълно прав, Революция.
Какво предлагате, Решение на ОС на Ес по горните въпроси и с което съкооператорите упълномощават да кажем, домоуправителя да ги представлява и подпише договора с фирмата изпълнител?
Тогава страни по договора ще са всичките собственици на апартаменти в сградата, представлявани от домоуправителя и дружеството?
Евентуално при един иск срещу тях солидарно, като физически лица ли ще отговарят?
п.п. все пак мисля, че са регистрирани в общината като Ес.
Какво предлагате, Решение на ОС на Ес по горните въпроси и с което съкооператорите упълномощават да кажем, домоуправителя да ги представлява и подпише договора с фирмата изпълнител?
Тогава страни по договора ще са всичките собственици на апартаменти в сградата, представлявани от домоуправителя и дружеството?
Евентуално при един иск срещу тях солидарно, като физически лица ли ще отговарят?

-
alexandar25 - Потребител
alexandar25 написа:За това изобщо не бях мислил, но така погледнато сте напълно прав, Революция.
Това че са регистрирани в общината не им придава правосубектност.Това може да стори само закона.
Страни по договора са всички собственици в ЕС.
Няма да отговарят солидарно , освен ако няма изрична договорка в договора, която не вярвам да бъде приета, а съобразно дела си в общите части.
- REVOLUTION
- Активен потребител
Благодаря Ви.
Страни по договора ще са всички съсобственици.
Даже, това ни устройва повече.
Успешен ден!
Страни по договора ще са всички съсобственици.
Даже, това ни устройва повече.
Успешен ден!
-
alexandar25 - Потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|