начало

Ново тълкувателно дело: Колко е давността на вземането за корекция на сметката за ток и от кога тече Ново тълкувателно дело: Колко е давността на вземането за корекция на сметката за ток и от кога тече

С кой да сключим договора?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

С кой да сключим договора?

Мнениеот alexandar25 » 06 Ное 2013, 16:01

Здравейте, искам да попитам, с кой да бъде сключен договора за СМР? Става въпрос за фирма, която да извърши тези СМР-та, на ОБЩИ ЧАСТИ в сграда с учредена етажна собственост? С всеки от собствениците на апартамени или с ЕС?
Ако един ден се достигне до съд, ЕС с какво имущество би удоволетворила претенцийте на дружеството изпълнител?
Аватар
alexandar25
Потребител

Re: С кой да сключим договора?

Мнениеот borovinka » 06 Ное 2013, 16:21

1. Taзи сграда имат ли си редовно назначен управител на ЕС, касиер, контрольор и т.н. и
2. етажната собственост регистрирана ли е в съответните административни регистри в Общината?
3. Има ли валидно взето решение от Общо събрание на ЕС за извършване на ремонта, в което решение да е определено какво ще се прави и за какви пари (както и евентуално кой ще го прави?)?

Редно е ЕС в решението да упълномощи управителя си да сключи договор с посочена фирма за изпълнение на описани СМР.

Договорът ви според мен трябва да е с ЕС, така си гарантирате интересите най-добре, но ако всичко от горните предпоставки е налице.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот alexandar25 » 06 Ное 2013, 16:25

borovinka написа:1. Taзи сграда имат ли си редовно назначен управител на ЕС, касиер, контрольор и т.н. и
2. етажната собственост регистрирана ли е в съответните административни регистри в Общината?
3. Има ли валидно взето решение от Общо събрание на ЕС за извършване на ремонта, в което решение да е определено какво ще се прави и за какви пари (както и евентуално кой ще го прави?)?

Редно е ЕС в решението да упълномощи управителя си да сключи договор с посочена фирма за изпълнение на описани СМР.

Договорът ви според мен трябва да е с ЕС, така си гарантирате интересите най-добре, но ако всичко от горните предпоставки е налице.

Отговора и на трите въпроса е ДА.Даже в протокола /т.3/ е посочена и фирмата, която да изпълни.
Никога не съм се занимавал с ЕС и нямам представа, ако бъде осъдена, как ще плати? Едва ли с вноските, които се правят от собствениците?
Аватар
alexandar25
Потребител

Мнениеот borovinka » 06 Ное 2013, 17:16

alexandar25 написа:Едва ли с вноските, които се правят от собствениците?

А според вас от къде акумулират средставата си Етажните собствености, ако не от членовете си? :mrgreen: Да не говорим, че вече имат частична правосубектност пред банки и могат и кредити да теглят като съвсем самостоятелни юридически лица (въпреки че не са точно такива).
Затова ви питам редовно ли им е всичко, взето ли е решение за ремонта и посочено ли е в него каква сума ще трябва да е плати. Оттам насетне си е проблем на ЕС да си съберат парите от съкооператорите, а на строителната фирма й е достатъчно, че има валиден договор с ЕС, по силата на който може да търси плащане, вкл. и по съдебен път. Няма нищо по-особено.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот alexandar25 » 06 Ное 2013, 17:33

:D Имах в предвид, че средствата, които ще им трябват ще са повече, около 150 000 лв. Проблема е на ЕС, но ако не плати, каква може да и е отговорността? Имам опит с т,нар. "кухи" дружества, и тези ЕС ми приличат на нещо такова ;)
Дали няма да е по добре, освен договора с ЕС, собствениците на апартаментите да са страна по него - солидарно?
Аватар
alexandar25
Потребител

Мнениеот borovinka » 06 Ное 2013, 18:25

Сумата наистина е голяма. По някаква програма ли е ремонтът?
Питам, защото ако е по програма, ет. собственост може да се регистрира като юридическо лице (това е редът за усвояване на средства по програми) и тогава с договора си ще имате пълни гаранции.
Не пречи в договора изрично да се уговори солидарна отговорност на всички съкооператори в ЕС, съгласно взето решение на същата ЕС за това.
Няма как според мен да сключите Х на брой договори с всеки собственик поотделно, а и няма как иначе, освен чрез изрична уговорка, да ангажирате солидарната им отговорност.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот alexandar25 » 07 Ное 2013, 10:59

Не, не е по програма ремонта.

borovinka написа: съгласно взето решение на същата ЕС за това.

Това щях да го пропусна.Благодаря. Оставам на варианта, фирмата която ще прави ремонта да сключи договор с Ес, а съкооператорите солидарно да гарантират изплащането на дължимите от Ес суми.
Аватар
alexandar25
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 07 Ное 2013, 11:13

Според мен няма как да се сключи договор за изработка с ЕС, тъй като ЕС не е правен субект.При сключването на договора съсобствениците на общи части могат да се представляват от управителя на ЕС след като има решение и е упълномощен , но това не означава , че договора се сключва с ЕС , защото просто такъв правен субект няма.Насрещната страна по договора са съсобствениците на общите части.
Разбира се горното е вярно ако ЕС не се управлява като сдружение.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот alexandar25 » 07 Ное 2013, 12:21

За това изобщо не бях мислил, но така погледнато сте напълно прав, Революция.
Какво предлагате, Решение на ОС на Ес по горните въпроси и с което съкооператорите упълномощават да кажем, домоуправителя да ги представлява и подпише договора с фирмата изпълнител?
Тогава страни по договора ще са всичките собственици на апартаменти в сградата, представлявани от домоуправителя и дружеството?
Евентуално при един иск срещу тях солидарно, като физически лица ли ще отговарят? :roll:

п.п. все пак мисля, че са регистрирани в общината като Ес.
Аватар
alexandar25
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 07 Ное 2013, 12:34

alexandar25 написа:За това изобщо не бях мислил, но така погледнато сте напълно прав, Революция.
Какво предлагате, Решение на ОС на Ес по горните въпроси и с което съкооператорите упълномощават да кажем, домоуправителя да ги представлява и подпише договора с фирмата изпълнител?
Тогава страни по договора ще са всичките собственици на апартаменти в сградата, представлявани от домоуправителя и дружеството?
Евентуално при един иск срещу тях солидарно, като физически лица ли ще отговарят? :roll:

п.п. все пак мисля, че са регистрирани в общината като Ес.

Това че са регистрирани в общината не им придава правосубектност.Това може да стори само закона.
Страни по договора са всички собственици в ЕС.
Няма да отговарят солидарно , освен ако няма изрична договорка в договора, която не вярвам да бъде приета, а съобразно дела си в общите части.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот alexandar25 » 07 Ное 2013, 13:57

Благодаря Ви.
Страни по договора ще са всички съсобственици.
Даже, това ни устройва повече.
Успешен ден!
Аватар
alexandar25
Потребител

Назад към Взаимопомощ