начало

ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС

Конкурс за първоначално назначаване на магистрати 2013

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Re: Конкурс за първоначално назначаване на магистрати 2013

Мнениеот joro5017 » 08 Юли 2013, 21:27

Някой има ли информация кога ще обнародват решението на ВСС в ДВ ?
joro5017
Младши потребител

Мнениеот chandra » 09 Юли 2013, 11:15

Нормално отнема около 2 седмици от обявяване на конкурса до публикуване в ДВ...
chandra
Потребител

Мнениеот svrahdoznatel » 09 Юли 2013, 14:16

Най-вероятно, другата седмица.
svrahdoznatel
Младши потребител

Мнениеот mariposarosa » 09 Юли 2013, 14:24

bodymaker написа:Колеги някой знае ли до кога е срока за подаване на документи ? Обявен ли е вече конкурса, че аз нищо не видях в сайта на ВСС, а тази заповед която е качена е от април месец ...

Конкурсът все още не е обявен, това е само решението на ВСС. Като гледам датата за писмения е през Октомври - може и да не се обяви скоро. След като се обяви в ДВ, едва след това започва да тече срокът за подаване на документи.

Затова всички, които се чудят дали да участват, ще имат цяло лято да си помислят :D
mariposarosa
Младши потребител

Мнениеот amarinova » 09 Юли 2013, 16:32

Колеги, ще следим Държавен вестник и ще видим какъв ще бъде срока за подаване на документи, но искам да попитам за прокурори къде мога да видя конспекта по който трябва да се готвим?! :)
amarinova
Младши потребител

Мнениеот mariposarosa » 09 Юли 2013, 20:11

amarinova написа:Колеги, ще следим Държавен вестник и ще видим какъв ще бъде срока за подаване на документи, но искам да попитам за прокурори къде мога да видя конспекта по който трябва да се готвим?! :)

http://www.justice.bg/bg/aktove/konsp-2 ... vo-nak.pdf
mariposarosa
Младши потребител

Мнениеот govedo » 10 Юли 2013, 15:46

Няма ли във форума колеги, които участват в момента протичащите конкурси за първоначално назначаване на върховно ниво и за специализираните наказателен съд и прокуратура? Днес трябва да е бил първият казус за една от позициите за върховно ниво.
govedo
Младши потребител

Мнениеот contralegem » 12 Юли 2013, 09:51

А видяхте ли казуса за ТК? Чудя се защо са квалифицирали иска за пропуснати ползи по чл. 79, ал. 1 ЗЗД, във вр. с чл. 82 ЗЗД и чл. 230 ЗЗД, при положение, че договорът за наем е развален? Според мен правилната квалификация е чл. 87, ал. 1 ЗЗД във вр. с чл. 88, ал. 1, изр. 2 ЗЗД.
contralegem
Потребител

Мнениеот adelina_vn » 12 Юли 2013, 10:41

Защото предявяването на иска за задатъка го тълкуват като отказ от договора и, че ищецът е предпочел този вариант - задатък пред обезщетение за вреди, така са го обяснили.....
adelina_vn
Младши потребител

Мнениеот contralegem » 12 Юли 2013, 12:07

Нещо не съм съгласна с тях. Щом едната страна не изпълнява, първият избор, който трябва да направи другата, е дали да запази договора или да го развали. Ако избере да го запази, тогава следващият й избор е дали да търси задатъка ("да се откаже" от договора) или обезщетение за неизпълнеие по чл. 79, ал. 1 ЗЗД. Не може първо да развали договора, а после и да се откаже от него, при положение, че възможността за отказ и търсене на задатък, който пак е форма на договорна отговорност, всъщност произтича от самия развален договор. Щом договорът е развален, няма основание за договорна отговорност, може да има чл. 45 и сл.,чл. 55, и сл., чл. 88 ЗЗД, като последният предвижда обезщетяване на негативния кредиторов интерес - вредите (вкл. пропуснатите ползи), които са следствие от развалянето на договора. Значи неоснователен е искът за задатък, а не този за пропуснати ползи.
contralegem
Потребител

Мнениеот n_ikito » 12 Юли 2013, 13:55

contralegem написа:Нещо не съм съгласна с тях. Щом едната страна не изпълнява, първият избор, който трябва да направи другата, е дали да запази договора или да го развали. Ако избере да го запази, тогава следващият й избор е дали да търси задатъка ("да се откаже" от договора) или обезщетение за неизпълнеие по чл. 79, ал. 1 ЗЗД. Не може първо да развали договора, а после и да се откаже от него, при положение, че възможността за отказ и търсене на задатък, който пак е форма на договорна отговорност, всъщност произтича от самия развален договор. Щом договорът е развален, няма основание за договорна отговорност, може да има чл. 45 и сл.,чл. 55, и сл., чл. 88 ЗЗД, като последният предвижда обезщетяване на негативния кредиторов интерес - вредите (вкл. пропуснатите ползи), които са следствие от развалянето на договора. Значи неоснователен е искът за задатък, а не този за пропуснати ползи.

Да. Има една такава работа, но 'грешното' решение е влязло в сила. Във 'висящото' производство приемат, че с 'грешното' решение, наемателя се е отказал от договора и са му присъдили капарото, поради което не може да разваля договора и да търси вреди по чл.88 ЗЗД....
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот vaniaoz » 12 Юли 2013, 15:39

Здравей,

Моето мнение по казуса пък се припокрива на 100 % с решението му.
Предявени са 2 иска:
1.По чл.93 /за размера на задатъка/- този иск е недопустим и в тази част правилно решението е обезсилено , а делото прекратено.
2.По чл.79 ............., който е неоснователен.Договорът изобщо не е породил правното си действие.Няма основание да се търси никакво обезщетение, щом като веднъж наемателя е избрал да се откаже от него и да получи заради отказа си размера на задатъка. Макър и поради грешни мотиви на съда / приел е ,че иска е неоснователен , защото договора е нищожен/, крайният му извод е правилен/иска е неосновотелен/, затова решението по този иск трябва да остане в сила.

Казуса е толкова лошо подреден и написан, че е трудно да се навърже цялата фактология + стрес от самия изпит без проблеми може да провали всеки кандидат.Но аз лично благородно им завиждам, че поне имат стажа и правото да се явяват и на тези изпити.Успех на кандидатите.
vaniaoz
Потребител

Мнениеот chandra » 12 Юли 2013, 17:37

Колеги, къде гледате въпросния казус?!
chandra
Потребител

Мнениеот sunnyset » 12 Юли 2013, 17:47

Сайта на ВСС - Конкурси - Конкурс за първоначално назначаване - Решение на казус :)
sunnyset
Потребител

Мнениеот contralegem » 12 Юли 2013, 20:21

n_ikito написа:Да. Има една такава работа, но 'грешното' решение е влязло в сила. Във 'висящото' производство приемат, че с 'грешното' решение, наемателя се е отказал от договора и са му присъдили капарото, поради което не може да разваля договора и да търси вреди по чл.88 ЗЗД....

Значи щом първото решение е неправилно и второто трябва да е неправилно, защото първото е влязло в сила, така ли?
А разваляне на договора изобщо не споменават в решението, нито чл. 88 ЗЗД. Мен това ме учуди.
contralegem
Потребител

Мнениеот vaniaoz » 12 Юли 2013, 21:24

"Значи щом първото решение е неправилно и второто трябва да е неправилно, защото първото е влязло в сила, така ли?"

В известна степен, защото е породило сила на присъдено нещо и се явява като пречка да се предяви същия иск , между същите страни, а съответно съдилищата са длъжни да се съобразят с него , дори да е грешно те трябва да приемат, че истината е ,такава каквато е вписана в диспозитива на решението.Процесуална пречка е да разгледат същия спор на същото основание, съответно да приемат друга истина.

"А разваляне на договора изобщо не споменават в решението, нито чл. 88 ЗЗД. Мен това ме учуди."

Не е нужно разваляне на договора, защото наемателят се е съгласил, че се отказва от договора / правата и задълженията по него /приемайки задатъка.С това си действие договорът се прекратява автоматично , според мен.

Чл. 93. Задатъкът служи за доказателство, че е сключен договорът и обезпечава неговото изпълнение.

Ако страната, която е дала задатъка, не изпълни задължението си, другата страна може да се откаже от договора и да задържи задатъка. Ако задължението не е изпълнено от страната, която е получила задатъка, другата страна при отказ от договора може да иска задатъка в двоен размер.
Ако изправната страна предпочита да иска изпълнение на договора, обезщетението за вредите се определя по общите правила.
vaniaoz
Потребител

Мнениеот contralegem » 12 Юли 2013, 21:48

Аз разбрах, че наемателят е развалил договора преди да предяви първия иск за задатък в двоен размер (този, по който има ВСР).
Ако този първи иск не е бил предявен като частичен, тогава втори такъв иск е недопустим - както са приели в решението. Но ако е бил предявен като частичен, тогава втори иск за остатъка от уговорения в троен размер задатък е допустим, но според мен неоснователен.
contralegem
Потребител

Мнениеот vaniaoz » 12 Юли 2013, 22:30

Казуса е отвратително написан и е трудно разбираема хронологията.
А защо да е неоснователен иска за задатъка, ако е бил частично предявен?
Аз се запитах друг въпрос, извън посочените.Щеше ли да бъде договора нищожен , на посоченото основание чл.20 от Правилника.............., ако въпросното условие не е посочено като клауза от договора/възражението на ответника основателно ли ще е според вас/?Според мен не, но не съм напълно сигурна.
vaniaoz
Потребител

Мнениеот igito » 13 Юли 2013, 16:21

На мен ми стана чудно, че кандидатите за ВКС наказателна колегия са получили такива оценки на казуса. Не е бил особено сложен, но явно никой не минава на устен.Аз ще се явявам за следователи на 19-ти. Дано да имам късмет с казуса. Стискайте палци, колеги и късмет на предстоящите конкурси.
igito
Младши потребител

Мнениеот n_ikito » 14 Юли 2013, 17:16

contralegem написа:Аз разбрах, че наемателят е развалил договора преди да предяви първия иск за задатък в двоен размер (този, по който има ВСР).

И аз така. 'ИМ съдържа обстоятелствена част, че ищецът е развалил договора на ...(дата)...поради неизпълнение и ..петитума е да се осъди Агенцията да върне задатъка"
n_ikito
Активен потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити