начало

Започва търсенето на нов градски прокурор на София Започва търсенето на нов градски прокурор на София

ВИВАКОМ; Договор от разстояние

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ВИВАКОМ; Договор от разстояние

Мнениеот vaboman » 22 Ное 2011, 20:33

Здравейте. Извинявам се ако темата е вече била дискутирана във форума, но не можах да открия нищо с търсачката. Въпросът ми е, как може да бъде прекратен "Договор от разстояние", сключен по телефона от ВИВАКОМ с нищо неподозираща 76 годишна пенсионерка. До сега ВИВАКОМ са получили 3-кратен отказ на всичките им оферти (пак по телефона) за изгодни планове, безплатни минути, телефони и най-вече срочен договор, но на 11.11.2011 са попаднали на въпросната пенсионерка (тя е титуляр на телефона) и са изтръгнали заветното "ДА". При това пенсионерката въобще не е разбрала, че сключва договор, че текат срокове за отказ и съответно не е казала на никой. Разбрала е само, че ще дойде, някой от някъде и ще и донесе безплатен телефонен апарат. На 21.11.2011 на домашния ми адрес чрез куриер пристигна писмо от ВИВАКОМ с което ме уведомяват, че на 11.11.2011 с тях е сключен "Договор от разстояние", по силата на който аз нямам право през следващите 2 години да се отказвам от тях, ако не искам да плащам неустойки. Съобщават ми още, че мога да прекратя договора в срок от 7 работни дни считано от 11.11.2011 год., обаждайки се на тел.123. Обаждам се на тел.123 за да откажа договора, но от там ми обясняват, че срокът е изтекъл и че нищо не може да се направи, това е, аз съм техен в следващите 2 години :evil: :evil: :evil: Въпросът ми е към хора запознати със Закона за защита на потребителите (ЗЗП). От кога започва да тече 7-дневния срок за отказ. Дали, както твърди ВИВАКОМ, от датата на приемане на сделката по телефона (11.11.2011 в случая) или, както пише в чл.55, ал.1, т.2 от ЗЗП, от датата на която са изпълнени задълженията на ВИВАКОМ по чл.54 (т.е това е датата на получаване на писменото известие за сключен договор - 21.11.2011). Във втория случай още имам време да се оттърва от ВИВАКОМ. :evil: :evil:
vaboman
Нов потребител

Re: ВИВАКОМ; Договор от разстояние

Мнениеот nk7702n » 23 Ное 2011, 01:07

Странна практика на сключване на договори, неприемлива, според мен. Как могат да бъдат сигурни, че говорят точно с дадения човек, пък и данни трябва да имат, за да се изготви договорът. Иначе, според общите правила на ЗЗД договорът се счита сключен в момента, в който жената е казала " да", щом не е в писмен вид. Все пак, хубаво би било да погледнете текста на този " договор от разстояние". Тоест, 7 - дневният срок за отказ от този измислен договор би следвало да тече от тази дата на приемане по телефона.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот vaboman » 23 Ное 2011, 05:25

Благодаря за отговора. При това положение съм изпуснал срока за отказ, тъй като аз разбрах за договора на 8-мия работен ден от сключването му (телефонния разговор). Сега ми хрумна друга идея. Според чл.52 от ЗЗП,цитирам:
Чл. 52. (1) Доставчикът е длъжен преди сключването на договора да предостави своевременно на потребителя следната информация:
1. името и адреса на доставчика;
2. основните характеристики на стоките или услугите;
3. цената на стоките или услугите с включени всички данъци и такси;
4. стойността на пощенските или транспортните разходи, невключени в цената на стоките или услугите, свързани с тяхната доставка;
5. стойността на използване на средството за комуникация от разстояние, когато тя се изчислява по начин, различен от посочения в основната тарифа;
6. начина на плащане, доставка и изпълнение на договора;
7. правото на потребителя да се откаже от договора и условията, при които стоката може да бъде върната или услугата да бъде отказана, с изключение на случаите по чл. 55, ал. 2;
8. периода, за който направеното предложение или цена остават в сила;
9. минималната продължителност на договора - при договори за постоянна или периодична доставка на стоки или услуги.
(2) Информацията по ал. 1 трябва да бъде предоставена по ясен и разбираем начин в зависимост от вида на използваното средство за комуникация, да подчертава търговския характер на предложението и да бъде в съответствие с принципа на добросъвестност при търговските сделки и добрата търговска практика.
(3) При телефонни съобщения доставчикът е длъжен да уведоми потребителя в началото на разговора за своята самоличност и търговската цел на обаждането.
Ако при телефония разговор не е изпълнена дори и една точка или алинея от чл.52, това основание ли е да се твърди, че сключения договор е невалиден?
vaboman
Нов потребител

Мнениеот stanimira_86 » 23 Ное 2011, 22:36

Здравейте,

Свекърва ми е вързана с Виваком, точно по същия начин. Оказва се, че разговорът се записва и дори само веднъж да кажеш "да" след това те могат да си го интерпретират като съгласие : напр.: "разбрахте ли условията" , отговаряш "да" и си в кюпа. Много некоректна политика на Виваком за сключване на договори, никъде другаде няма такава.
stanimira_86
Младши потребител

Мнениеот agent087 » 25 Ное 2011, 18:18

Здравейте,
Казусът по случая е наистина интересен и заслужаващ внимание, както всеки друг. Практиката за сключване на договори дистанционно по телефона се прилага от все повече компании.
Бихте ли изпратили повече подробности и конкретна информация на pr@vivacom.bg, за да бъде проверен. Ще получите изчерпателна обратна връзка с отговори на поставените въпроси.
Благодарим ви предварително.
agent087
Нов потребител

Мнениеот chicki » 11 Дек 2011, 17:04

Извинявам се на колегата,че използвам неговата тема,но и при мен има сходни неща като при него.И отново се отнася до "гаврата" с възрастните хора и по-точно с баба ми.
За какво иде реч искам да разкажа.
Баба ми е на 88 ще прави 89 години да ми е жива и здрава.Та майка ми й зе карта към Глобул,която я ползва вече няколко години,аз пък й дадох 1 старо телефонче,което като се има предвид че е на няколко години спряло да работи миналата седмица.
Баба ми рещила да си отдели 20лв от 70-80 лв пенсия и да отиде да си купи някакъв телефон.
Но за жалост влиза не каде да е а във ВИВАКОМ.И представете си вместо само с телефон излиза и с карта и договор за по 20 лв на месец.
Та въпроса ми е няма ли някъде някакъв закон за това скланяне,подвеждане,изнудване или както искате го наречете на тези лещояди върху хората които обичаме и хората коите са на такава преклонна и крехка възраст!
Тази вечер ще идва на гости и ми е любопитно утре като майка ми отиде с нея в някой от софийските офиси тази на фирма дали има някакво законовo основание да прекрати договора,който ако не се лъжа са сключили миналата седмица по някое време.
Благодаря Предварително!
chicki
Нов потребител

Мнениеот fbr65 » 07 Апр 2012, 21:37

Има ли някакво развитие по тези "договори от разстояние" Мой близък е попаднал в същата ситуация, макар и да не е получил нито договора, нито подаръка, а се оказало, че е с двугодишен договор.
fbr65
Потребител

Мнениеот fbr65 » 11 Апр 2012, 16:33

ЗАКОН ЗА ЕЛЕКТРОННИТЕ СЪОБЩЕНИЯ
Чл. 229а. (Нов - ДВ, бр. 105 от 2011 г., в сила от 29.12.2011 г.) (1) Срочен договор може да бъде продължен само при изрично писмено съгласие на абоната относно условията за продължаване. При липса на такова съгласие след изтичане срока на договора той се преобразува в безсрочен при същите условия. Абонатът има право да прекрати безсрочния договор с едномесечно предизвестие, без да дължи неустойки за това.

(2) Нищожни са всички уговорки, които противоречат на ал. 1.

и още....

Становище на КРС (комисия за регулиране на съобщенията) относно автоматичното подновяване на договори
06 Март 2012

С оглед на законосъобразното и последователно тълкуване, и прилагане на чл. 229а, във връзка с § 212 от ПЗР на ЗЕС, Комисията изразява следната позиция:

Автоматично подновените преди влизане в сила на ЗИД на ЗЕС (в сила от 29.12.2011 г.) договори на абонатите, които са подновени за нов срок без изричното им писмено съгласие, регламентирано в чл. 229а от ЗЕС, се считат за безсрочни по силата на закона и могат да бъдат прекратени от абоната с едномесечно предизвестие и без да се дължат неустойки. Сключените към деня на влизане в сила на ЗИД на ЗЕС (в сила от 29.12.2011 г.) срочни договори с първоначален срок на действие (които не са били автоматично подновявани), могат да бъдат продължени за нов срок само при изрично писмено съгласие на абоната относно условията за продължаване. При липса на такова съгласие след изтичане на срока на посочените в предходното изречение договорите се преобразуват в безсрочни и могат да бъдат прекратени от абонатите с едномесечно предизвестие, без да се дължат неустойки за това.
fbr65
Потребител

Re: ВИВАКОМ - Договор от разстояние

Мнениеот etere_ » 22 Сеп 2012, 20:09

Човекът починал, те сключили 'договор' с него в отвъдното :shock:
Оказва се, че дори смъртта не ти гарантира, че Виваком няма да те въвлекат в т.нар. "сделка от разстояние", ако си имал общо с тях приживе...
Какво остава за жив титуляр...

Решение по Наказателно дело 5706/2010г.
etere_
Младши потребител

Мнениеот radoslav_stoyanov » 02 Окт 2012, 14:05

КЗП излезе с решение за тези договори: цък тук.
radoslav_stoyanov
Младши потребител

Мнениеот kleines » 02 Окт 2012, 14:14

Нищожност поради липса на съгласие може да се релевира безсрочно. Алтернативно унищожаване на договора поради измама (гражданскоправна).
kleines
Потребител

Мнениеот alexdb » 06 Ное 2012, 20:48

Мда БТкайците връткат такива номерца :D И лъжат хората, че срока им за отказ почва да тече от "ДА-то", а реално не е така (арг. чл. 55 от ЗЗП).
И на мен ми врътнаха подобно номерче преди години. Обажда ми се няква кака и ми предлага някакви нещица. Беше ми все тая и приех, но преди това изрично я попитах - има ли разлика със сегадействащия ми договор по отношение на тарифи, допълнителни задължения и т.н. Категорично ми обясни, че няма единствената разлика е, че просто новия договор е двугодишен, всички други клаузи са като по стария.
След месец и кусур ми пращат някакъв подарък барабар с уведомление за условията по новия договор :lol: Гледам аз тия ми орязали и без това малкото права дет имам и ми натресли един куп нови задължения вкл. и нов начин на тарифиране. Вдигам телефончето и им звънвам, а там няква девойка убедително ми твърди както са я инструктирали колко не съм прав и колко съм в грешка и как договора им е влязал в сила седем дни след като съм се съгласил и вече няма как да го прекратя :lol: и още някакви подобни глупости все едно аз съм от Министерство на земледелието и си нямам грам хабер от право, кому ли от този вид :lol: Ядосаха ме и им джирнах всичко както си му е реда писмено. Получих и писмен отговор на глупотевините дет каката по телефона ми рецитираше и ми обясниха, че стария договор е прекратен от тях и от 1 число имам нов, който твърдяха, че е влязал в сила :lol: На това им джирнах едно писъмце, че аз не мисля така и в срока по чл. 55 от ЗЗП се отказвам от новия договор, а тъй като те едностранно са ми прекратили стария считам, че нямам повече договорни отношения с тях. Любезно ги помолих да ми изпратят писмено уведомление за евентуалните задължения които имам към тях до прекратяването на стария договор и ако нямам такива да ми възстановят предплатената такса при сключване на договора.
От тях хабер така или иначе не получих повече. Държаха ми телефона включен още три месеца и чинно ми трупаха фактури. Даже и некви там техни партньори ми писаха писъмце как трябва веднага да хукна през глава и да им плащам, щото щяло да стане ама много лошо за мен. Сега гледам, че още си виси някаква натрупана сметчица по електронното ми банкиране, която вече е погасена и по давност. Така че явно в тая компания много обичат да си гонят клиентите :lol:
alexdb
Потребител

Мнениеот neutralen » 06 Ное 2012, 23:13

Просто не те виждам какво ще правиш, ако прехвърлят вземането на някоя фирма за събиране на вземания - трябва да си търсиш адвокат.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот etere_ » 07 Ное 2012, 00:10

Ако откажеш да получиш безплатния телефон от куриера, Виваком как ще докажат, че изобщо съществува такъв "договор"?
И да се записва разговорът, какво от това - те не могат и да докажат, че са разговаряли точно с теб, а не с някой друг... Твоята дума срещу тяхната...
Записите не се признават като доказателство от съда.
etere_
Младши потребител

Мнениеот fbr65 » 07 Ное 2012, 11:02

etere_ написа: Виваком как ще докажат, че изобщо съществува такъв "договор"?
.

Нищо не се и опитват да докажат. Просто продават "вземането", накуп със всякакви други вземания и пей сърце.
fbr65
Потребител

Мнениеот fbr65 » 07 Ное 2012, 12:24

Пишат в поле "Други корекции" на фактурата, сумата която претендират и толкова. Поне за Виваком е така.
fbr65
Потребител

Мнениеот alexdb » 07 Ное 2012, 15:40

neutralen написа:Просто не те виждам какво ще правиш, ако прехвърлят вземането на някоя фирма за събиране на вземания - трябва да си търсиш адвокат.

Неутрален пак не ти схванах импродукционалната мисъл :lol: :lol: :lol:
Явно съм тъп и не разбирам, но каква е разликата между принудително събиране от БТК демек Виваком и между фирмата за събиране на вземания, та ако е при първите минаваш без адвокат, а във втория случай това е задължително :lol: :lol: :lol:
Пък и на първата фаза ако се отиде на Заповедно производство не знам защо му трябва адвокат? Хората ти пращат бланка, пращат ти подробни указания - пишеш там едно нямам такова задължение и го джиркаш в съда - ония да водят искове и да си доказват :lol: :lol: :lol: В Заповедното единственото важно нещо е да не си проспиш срока за отговор. Щото тогава става МНОГО ЛОШО :lol: Благодарение на гърбавата практика влязло в сила съдебно решение имаш начин да отмениш, ама влязла в сила съдебна заповед ъ-къ :lol:
alexdb
Потребител

Мнениеот alexdb » 07 Ное 2012, 15:48

poli_g написа:Не съвсем по темата, но представлява интерес за мен- мобилните оператори като как си доказват обема на услугите, за които претендират плащане?
Благодаря на отговорилите.

За свойте т.е. в услугите от техен абонат към техен абонат по разпечатки от билинг системите. Не съм участвал в такъв спор, но при необходимост може да назначат експерт, който да установи трафичните данни и рутирането на трафика. При услугите от техен абонат към абонат на друга мрежа могат да ползват освен техните разпечатки и разпечатките по договорите за интерканект с оператора на другата мрежа. Там скрито-покрито няма как да има :lol: Опцията за експерт също остава. В интерес на истината данните им от билинга може да се манипулират, но трафичните данни е много, много сложна история. За сметка под 100 бона едва ли ще го направят :lol:
alexdb
Потребител

Мнениеот alexdb » 07 Ное 2012, 19:55

poli_g написа:Питах за евентуални въпроси по допусната експертиза, защото " други корекции" е .... твърде неопределено. Какви корекции, какво коригират ( това ме интересува), защо се е наложила такава корекция- все в този ред.
Как си доказват, в съдебно дело, вида и размера на доставените услуги, защото едната фактура не ми доказва нищо. Този частен документ е с предвидима съдба в процеса.
.

Съдбата на този частен документ, наречен фактура, е ама с много непредвидима, особено пък ако си пропуснала да го оспориш, пък и да си го оспорила :lol: Огромната част от съдийте го приемат за счетоводен документ, какъвто е всъщност, и го подвеждат под вписване в счетоводните книги по чл. 182 от ГПК. Ако дружеството го гарнира с една проста съдебно-счетоводна експертиза по хартии, пък ако са достатъчно умни да поискат и от зловещото лице и заключение, че са си водили добре и редовно тия книги, си те осъждат като стой та гледай. 8)
alexdb
Потребител

Мнениеот yassend » 12 Ное 2012, 15:05

Здравейте!
Исках да ви попитам относно договорите от разстояние. Подозирам, че подобно нещо се е случило и на моята баба. Някой й се е обадил по телефона, уж по повод статистическо проучване относно качеството на услугите им и като участник в това проучване спечелила телефон. Седмица след това вкъщи пристигна договор за 2 години с Виваком.
Бих искал да ви попитам - след като няма подписи от наша страна, счита ли се договора за валиден? Не сме приели и телефона, само знаем че са й го обещали.
yassend
Нов потребител

Следваща

Назад към Взаимопомощ