Пускам темата след дълги колебания с риск да бъда напсуван:) Не съм архитект, но се консултирах с двама, които не бяха виждали такова чудо досега:
![Изображение](http://s13.postimage.org/g5vm64ler/image.jpg)
Доколкото разбрах след изчитане на ЗУТ и наредби 7 и 8 на МРРБ линиите на застрояване трябва да са или пунктирани, ако са ограничителни, или плътни, ако са задължителни. Собственикът е разделил парцелът на 3 парчета (приблизителните граници са в зелено) и явно гл.арх. "услужливо" му е нанесъл максималния брой сгради, които могат да се поберат върху тях (игнорирайки инструкциите в приложение 2 към Наредба 8 чл.69). Аз искам да взема 472 и 473. След странен разговор с архитекта на района ми възникнаха следните въпроси, на които не успявам да намеря отговор все още:
1) Има ли буква в закона, според която главният архитект да откаже виза за проектиране, която да описва ограничителните линии на застрояване, за да разполагам в тях къща и гаражи както намеря за добре?
2) Има ли буква в закона, според която може да нанесе на визата задължителни вместо ограничителни линии? Не успях да намеря обяснение в какви случаи се появяват задължителни линии на застрояване.
3) Парцелът в момента е ъглов, заради наличието на обслужваща улица минаваща от южната страна на 474. По тази причина ограничителната линия в дъното е на 3 метра от границата на парцела. Доколкото разбирам след покупката 472/473 ще изгуби статута си на ъглов парцел по очевидни причини и ограничителната линия ще мине на 5м спрямо дъното. Има ли начин да се избегне това неприятно обстоятелство? Дъното на парцела е едва 17м, а според чл.26 ал.1 т.3 от ЗУТ линията на застрояване спрямо лицето трябва да е на 3м (даже за 5 се опитваше да ми говори гл.арх.), което оставя едва 9 използваеми метра.
4) Има ли буква в закона, която да ме задължава да обединя 472 и 473 в едно УПИ?
5) Ако не обединя 472 и 473 в едно УПИ линиите на застрояване на двете парчета могат ли да се обединят във визата за проектиране? Не виждам логика да имам 3 метра отстояние на юг в 472 и на север в 473 при положение, че и двете парчета са мои.
Ето и по-изчистена картинка с регулационна карта:
http://ims.gis-sofia.bg:8080/JisofMap/j ... &Options=1