начало

След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища

Преобразуване на магазин в кафене

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Преобразуване на магазин в кафене

Мнениеот djidja83 » 29 Фев 2012, 13:43

Здравейте! Моя позната ще наема едно помещение, което преди години е било магазин. След това е преобразувано в кафене с някакво разрешително - не знам от къде. Не съм много наясно - това са обяснения на предишната наемателка на помещението. Та въпроса ми е - тъй като разрешителното е издадено на тяхната фирма, трябва ли моята позната да си вади ново такова? И ако не е необходимо, какво да направи, в случай, че предишните наематели си вземат документа, тъй като нещо въртели номера?
И още един въпрос - към кои институции трябва да се обърне, за да пусне заведението да работи - ХЕИ, пожарна и т.н.? Задължително ли е да има баня за персонала? И последен въпрос - проблем ли е, ако подовата настилка е балатум, тъй като в момента са едни талашитени плоскости, които са в ужасно състояние?
Благодаря предварително!
djidja83
Младши потребител

Re: Преобразуване на магазин в кафене

Мнениеот emilgrigorov » 29 Фев 2012, 14:18

Разрешителното, което Ви интересува, се нарича "Разрешение за ползване" или "Удостоверение за въвеждане в експлоатация" и се издава на името на Собственика на обекта. Наричат го още "Ат 16", но не за магазина, а за кафето, различен е от този на сградата.
Ако няма такъв документ, ще бъдете на течение :D
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот djidja83 » 29 Фев 2012, 21:47

Значи по първия проблем не бива да се притеснява. Благодаря! А за останалите въпроси - някой да се включи?
djidja83
Младши потребител

Мнениеот TheOldMan » 01 Мар 2012, 00:23

Разрешението за ползване е издадено за обекта, не за собственика. В паките в общината този обект се води кафене и не ги интересува особено кой точно продава вътре. Хубаво е все пак собственика да има копие от този документ.
За баня - не, баня не се изисква, трябва да има санитарен възел все пак.
Настилката... мисля че балатум няма да се хареса много на ХЕИ. А и е първо нетраен, второ много труден за поддръжка.
Мисля че една консултация с архитект няма да ви е излишна - там можете да зададете и въпросите към кой точно да се обърнете за "пускане в експлоатация" на заведението. По принцип за да се издаде разрешението за ползване проекта би трябвало да е минал през всички необходими институции след като е бил преустроен на кафене.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 01 Мар 2012, 09:54

Ако кафето е въведено в експлоатация (един от горните документи), следва да регистрирате касов апарат и да уведомите Пожарната, ХЕИ (сега РЗИ) и общината (търговския отдел) , че Вие с ваша фирма започвате работа на обекта. Уведомленията обикновено са по образец и се придружават от набор документи, различни в различните общини, та не е зле да се разходите до съответните инстанции.
Ако се наложи да прехвърляте партидите за ток и вода, възможно е да Ви поискат депозит за тока, който никак не е малка сума.
Ако през лятото възнамерявате да изнасяте масички, или други неща (примерно сладоледна витрина) по тротоара, това става с отделно разрешително, по ред , определен с общинска наредба (попитайте в търговския отдел на общината).
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот djidja83 » 01 Мар 2012, 12:20

Много Ви благодаря за помощта! :)
djidja83
Младши потребител

Мнениеот anserk » 02 Мар 2012, 03:10

djidja83 написа:... ще наема едно помещение, което преди години е било магазин. След това е преобразувано в кафене с някакво разрешително - не знам от къде. Не съм много наясно - това са обяснения на предишната наемателка на помещението. Та въпроса ми е - тъй като разрешителното е издадено на тяхната фирма, трябва ли моята позната да си вади ново такова? И ако не е необходимо, какво да направи, в случай, че предишните наематели си вземат документа, тъй като нещо въртели номера? ...

Кафето е без УВЕ/РП :idea: :wink: Вероятно има само РС за преустройството( обикновенно с изтекъл срок), както и становища от пожарната, санитарно ... те се вадеха на името на фирмите -наематели.
Ако имаше УВЕ/РП, щеше да е лепнато в рамка на стената!
Имаше срок за издаване на УВЕ с всичките тези документи + липсващи (при всички случаи) ...С тази мисия собствениците натоварват наемателите, а те :roll:
Така ми изглеждат работите от изложението в първия пост.
anserk
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 02 Мар 2012, 09:14

С тази мисия собствениците натоварват наемателите, а те .....

Това наистина е обичайна практика, но статистическа извадка от аналогични казуси ще посочи че и РС и УВЕ в крайна сметка се издават на името на собствениците, иначе са възможни голям брой тесли!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот djidja83 » 02 Мар 2012, 09:38

Познатата ми, която ще се занимава с кафето, каза, че в договора й за наем пишело "наемодателят дава на наемателят търговски обект - кафе аперитив". Това има ли някаква сила?
djidja83
Младши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 02 Мар 2012, 09:58

djidja83 написа:Познатата ми, която ще се занимава с кафето, каза, че в договора й за наем пишело "наемодателят дава на наемателят търговски обект - кафе аперитив". Това има ли някаква сила?

Не.
Да иска копие от Разрешението за ползване (или Удостоверението за въвеждане в експлоатация.
Освен това, към документацията на Разрешението за ползване (или Удостоверението за въвеждане в експлоатация) има разрешителни (становища за държавно приемане) от пожарната и ХЕИ. И от тях да вземе копия.
Също така Договора за ток, и каквото има за водата. Всичко това е към документацията на Разрешението за ползване (или Удостоверението за въвеждане в експлоатация).
Съществува и теоретична вероятност, при проверка от ХЕИ да и поискат да видят проекта по част технологична (може и да е в част архитектурна) - чертежа с обзавеждането, маси, столове, бар-плот, тия неща.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот djidja83 » 02 Мар 2012, 14:17

Много Ви благодаря!
djidja83
Младши потребител

Назад към Строителство и регулация