начало

След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища

Обжалване на влязъл в сила ПУП

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Обжалване на влязъл в сила ПУП

Мнениеот bpadm » 19 Яну 2012, 18:55

Здравейте,

Наскоро разбрахме, че е приет и влязъл в сила ПУП засягащ наш наследствен имот. Според плана 85% от имота са предвидени за отчуждаване в полза на държавата за изграждане на улица. Все още не е започнала процедура по отчуждаване и не е даден старт на каквито и да е дейности свързани със строителството. Въпросният план ми се струва изключително неизгоден за нас, поради факта че от съседните имоти са засегнати доста по-малки площи. За момента няма изготвена кадастрална карта на района.
Има ли начин да потърсим правата си и да атакуваме влезлият в сила ПУП при тази ситуация? Как биха се развили събитията от тук нататък? Има ли възможност в такава ситуация да бъдем обезщетени с равностоен имот в съшия квартал? За пример, в съседство има огромен парцел собственост на общината в момента пустеещ със абсолютно същите показатели, същият кадастрален лист, същият квартал през който минава същият този път но засегнатата площ от парцела е не повече от 2%.

Надявам се, че темата ще е интересна и би помогнала на доста хора, тъй като ситуацията е наистина несправедлива.

Благодаря Предварително.
bpadm
Нов потребител

Re: Обжалване на влязъл в сила ПУП

Мнениеот julyanvonemona » 19 Яну 2012, 19:00

Ако публикувате копие от влязлата в сила заповед мога да ви отговоря много точно иначе трябва да ви проведацял продължителен разпит за да достигна до решение!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот bpadm » 19 Яну 2012, 19:11

За съжаление не мога да публикувам точният документ в момента.
ПУП е одобрен с решение 387/10.07.2008 на СОС.
bpadm
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 19 Яну 2012, 19:14

Решенията са публикувани на сайта на СОС, а аз съм малко куц в тези опции, най добре пратете линк.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот bpadm » 19 Яну 2012, 19:21

В момента, докато търсих номера на решението в сайта на "Направление Архитектура и благоустройство" към Столична община откривам, че имота дори не е отбелязан като съществуващ в плановете публикувани там. в/и че сме подали молба до службата по кадастър.

http://www.sofiacouncil.bg/content/docs/c_f14951.pdf
bpadm
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 19 Яну 2012, 22:41

За там има ли кадастрална карта?
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот bpadm » 20 Яну 2012, 00:57

Според общината и службата по кадастър не.
Декларирали сме собственост на имота пред същите с копия от скици и документи за собственост.
Наистина съм малко объркана в така създадената ситуация. :(
bpadm
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 20 Яну 2012, 07:12

bpadm
От решението на СОС по посочения от Вас линк, от факта че Вие сте поискали да бъде попълнен кадастъра, а това не се е случило, както и от факта,че за посочената територия няма влязла в сила Кадастрална карта, Вие можете да поискате изменение на влезлия в сила ПУП при условията на чл.134 (2) т.2 ЗУТ. Понеже се въпросният имот е в прерогативите на общинарските чиновници на Столична община - жална Ви майка! Тия там трудно ще схванат за какво иде реч. Като добавим и обстоятелството, че нещата следва да се случат след извървяване на пътя свързан с чл.31 и §4 (1) т.2 ПРЗ на ЗКИР и §5(1) от основаната на него НАРЕДБА № 3 за съдържанието, създаването и поддържането на кадастралната карта и кадастралните регистри, не виждам как ще се отървете без поне едно административно дело срещу Столична община. Да не говорим, че ще Ви трябва архитект теодезист и юрист, при това всички да си разбират от работата. Кураж и успех!
Съвет: понеже за София тече изработването на Кадастрални карти и доста от тях вече са влязли в сила - изчакайте това да стане и за Вашата територия. Следете зорко Държавен вестник, защото ако пропуснете възможността там да бъдат отразени посочените от Вас имоти след това е още по трудно!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот goblin » 20 Яну 2012, 19:03

Всичките тези работи повдигат въпроса относно йерархията на устройствените планове - къде тук е мястото на кадастралната карта? Е ли тя приоритетна по отношение на подробните устройствени планове - влезли в сила или не, приложени или не - според зависи? Или КК е просто наследник (правоприемник) на кадастралните планове (одобрени, или не)? Каква е процедурата в случай на несъответствие? Де го тоз, умния и премъдър законодател, че да изясни, поясни и подреди?
goblin
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 20 Яну 2012, 19:23

Всичките тези работи повдигат въпроса относно йерархията на устройствените планове - къде тук е мястото на кадастралната карта?

goblin приятелю, таман в общственото пространство беше подтиснат гласа на здравия разум, който винаги е твърдял че кадастрите не бива да бъдат предмет на уреждане в отделен закон, Вие отново макар и без да искаате набутахте кадастъра всред устройственото планиране. Не стига това, пък и имате дързостта да поставяте под въпрос наличито на премъдри законодатели :D
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 21 Яну 2012, 11:29

Ако имате някаква скица на имота, бихте ли ми казали от коя година е и кой я е издал. Повече скици - по-добре :)
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 21 Яну 2012, 22:47

Повече скици
но най-важната е тази издадена след 2008 (влизане в сила на общинарското решение за одобряване на ПУП)
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 22 Яну 2012, 10:03

Имах предвид повече скици от различни инстанции, във връзка с откриване на евентуална Заповед за изменение на кадастъра. И/или някой планоснимачен номер на имота , от скица или документ за собственост. Доста често проектантът на ПУП-а работи върху непълна кадастрална основа, особено когато няма влязла в сила кадастрална карта. А като знам как старателно се избягват в последните години анкетиранията в обхвата на проекта за ПУП, всичко е възможно.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 22 Яну 2012, 11:30

Доста често проектантът на ПУП-а работи върху непълна кадастрална основа

Тази тенденция ще се засилва още повече независимо че съгласно чл.115 ЗУТ кадастъра е зададен като базис за изработването на ПУП
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Строителство и регулация