начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Възстановяване на отнето право на постоянно пребиваване в Бъ

Възстановяване на отнето право на постоянно пребиваване в Бъ

Мнениеот addellinna » 09 Фев 2011, 10:33

Здравейте!
Случаят е малко дълъг и заплетен. Майка ми е рускиня (с руско гражданство, няма българско), омъжена за българин, от 1983г. живее в България, има 2 дъщери (български граждани) и има карта на постоянно пребиваващ в Република България чужденец. През 2007г. замина с виза за присъединяване към семейството при баща ми в Испания, където има карта за временно пребиваване. От Октомври 2010г. и двамата се прибраха в България с намерение вече да останат да живеят тук - но уви... Понеже 5-годишният срок на картата на майка ми изтича февруари 2011г. , тя отиде да я поднови, и се оказа, че правото й на постоянно пребиваване е отнето още през 2008г., за което тя не е уведомена по никакъв начин. Странното е, че тя вече няколко пъти идва в България от Испания и няма никакви проблеми на границите, както й че в руския й паспорт, който тя поднови януари тази година, продължава да пише, че е с постоянно пребиваване в България. Според служителя от отдел "Миграции", майка ми трябва да напусне България, в Испания от Българското посолство да подаде документи за временно пребиваване в България и ако й бъде разрешено, ще й бъде издадена карта срещу скромната сума от 500лв на година и така 5 години, след които отново ще има право да кандидатства за постоянно пребиваване, което ще струва 1000лв.!!!!!!!!!
Ако някой има подобен случай или знае по-опростена процедура за възстановяване на правото на пребиваване (каквато се споменава в Директива 2003/109/ЕО на Съвета от 25 ноември 2003 година относно статута на дългосрочно пребиваващи граждани от трети страни), моля да ми пише!
addellinna
Нов потребител

Re: Възстановяване на отнето право на постоянно пребиваване

Мнениеот mimems » 08 Сеп 2011, 18:33

Здравей Адделина,
Сигурно отговорът ми идва късно, но сега видях твоя пост. В случая, който коментираш освен цитираната Директива също трябва да се приложи и Директива 2004/38, която урежда правото на граждани на Съюза и на членове на техните семейства да се движат и да пребивават свободно на територията на държавите–членки.На кратко казано, майка ти макар и да е загубила право на постоянна резиденция в България (трябва да се запознаете с адм. акт и най-вече с мотивите му), като притежател на право на пребиваване, в която и да било страна-членка, има право да влиза свободно в друга държава членка без никакви рестрикции или визови изисквания.Т.е. не е необходимо да излиза от БГ, за да иска подновяване отвън, защото има право свободно да влиза в БГ като резидент на др Държава-членка - Испания. Да не говорим, че с доказване на 5- годишно законно пребиваване на територията на ЕС (независимо от броя на държавите) може да си кандидатства за постоянна резиденция. При вас от това, което пишеш й е небходима само една година на временно пребиваване. Съществува и друг начин т.нар. интегриране в съответната държава, но то се урежда от националното законодателство. В Испания специално за това се изисква непрекъснато пребиваване(2 или 3 години) и предварителен трудов договор независимо дали си влязъл законно или не. Но във вашия случай тя е съпруга на европейски гражданин и като такава има същите като него права на свободно придвижване и пребиваване в рамките на ЕС с единственото ограничение да не създава заплаха за обществния ред и законност.
Истината е, че след отсъствие повече от 6м в приемащата държава-членка, се губят правата на резиденция в същата.
mimems
Нов потребител

Назад към Право на ЕС