начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Искам да се върна и да практикувам в България?!

Искам да се върна и да практикувам в България?!

Мнениеот justastudent » 28 Сеп 2010, 19:58

Здравейте! Казавам се Андрей. В момента изучавам бакалавърска степен по право ( LLB ) в един от топ - правните университети в Лондон. Решил съм да специализирам европейско право в Белгия или Холандия. Искам да попитам практикуващите юристи в областта на европейското право, работещи в България и всички останали, компетентни лица по темата, дали е възможно с бакалавърска степен по право от Английски университет и магистратура, завършена в държава, упражняваща се континентална съдебна система ( Германи, Белгия или Холандия), мога да се завърна и да работя като адвокат по европейско право в българска кантора. Какви са шансовете ми за намиране на работа в престижна Бг. кантора и как евентуалните ми бъдещи работодатели ще гледат на образованието ми? Проблем ли ще е че нямам правоспособност да практикувам в България? Говорил съм с много академични съветници тук в Лондон, но мисля че най-точният адресат на въпросите ми са посетителите на българския правен портал. Просто искам да практикувам в родината си и да не се превърна в един от многото останали на запад. Благодаря ви предварително!
justastudent
Нов потребител

Re: Искам да се върна и да практикувам в България?!

Мнениеот law_master » 29 Сеп 2010, 10:30

Здравей, аз сега завършвам в БГ. За да практикуваш трябва да изкараш изпит за правоспособност. Този изпит тук се държи след държавните изпити и след изкарване на задължителния 6 мес. стаж. От мои колеги които завършиха вече знам че стажа е в голяма част проформа, а изпита е лесен. Принципно ЗСВ изисква магистърска степен. Но тук обучението е слято - 5г. редовно и 6г. задоно.
Но знам че в Германия също се практикува подобна система - бакълаварска степен по право. Също така незнам дали под ,,европейско право'' разбираш ,,континентално право'' или ,,право на ЕС'' което е отделен предмет в БГ-те университети и представлява първичното и вторично общностно право.
Вече в БГ все повече навлиза вторичното право на ЕС, а все още, поне до колкото имам представа, няма толкова много специалисти в тази материя. Така че това е би било предимство за теб.
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот justastudent » 29 Сеп 2010, 13:47

Извинявам се, че не поясних! Имах впредвид Право на ЕС. Все още не съм запознат в детайли с вторичното и първичното общностно право. От поста ви, правилно ли разбирам, че с магистърската степен от чужбина, мога да практикувам в Бг като изкарам 6-месечен стаж и изпита за правоспособност? Ако е така то това е чудесно. Аз имах информация, че ще трябва да полагам задължителните държавни изпити, да изкарам стажа и след това да се явя на изпита за правоспособност. Ако държавните изпити не са ми нужни, това прави перспективата ми за развитие в родината много по добра! Моля да ме поправите, ако греша в нещо!
justastudent
Нов потребител

Мнениеот law_master » 29 Сеп 2010, 14:33

justastudent написа:Извинявам се, че не поясних! Имах впредвид Право на ЕС. Все още не съм запознат в детайли с вторичното и първичното общностно право. От поста ви, правилно ли разбирам, че с магистърската степен от чужбина, мога да практикувам в Бг като изкарам 6-месечен стаж и изпита за правоспособност? Ако е така то това е чудесно. Аз имах информация, че ще трябва да полагам задължителните държавни изпити, да изкарам стажа и след това да се явя на изпита за правоспособност. Ако държавните изпити не са ми нужни, това прави перспективата ми за развитие в родината много по добра! Моля да ме поправите, ако греша в нещо!

Ами вероятно наистина ще се наложи да изкарате държавните. Надали ще може само със стажа и изпита за правоспособност. Може да погледнете ЗСВ и Законът за висшето образование. Има ги в сайта.
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот justastudent » 29 Сеп 2010, 17:40

Ще формулирам въпросът си по-правилно. Аз не питам как да стана член на българската двокатска колегия. Просто виждам как мн. от моите колеги завършват магистратури по право на Ес и започват работа в европейски или международни кантори. Питам има ли работа, възможност за перспективно развитие, за човек, завършил на запад, но искащ да се върне в Бг, специалист по право на ЕС, в български или чуждестранни кантори в България. Мога ли да си работя по специалността в Бг, по-директно казано, защото аз искам да съм адвокат по ЕС правни въпроси и да пледирам пред европейски съдилища, а не да имам право да пледирам пред Бг съдилища?
justastudent
Нов потребител

Мнениеот hidden » 29 Сеп 2010, 22:19

justastudent написа:да пледирам пред европейски съдилища

Извинявайте, какво имате предвид под "европейски съдилища"? Има само два такива - Първоинстанционният съд и Съдът на справедливостта, и двата са в Люксембург. Пледирането там е малко по-специфично и по-трудно, по принцип това е (са) наднационални съдилища.
А ако имате предвид съдилища на други държави-членки на ЕС, тогава пък това не се връзва с желанието Ви да практикувате Право на ЕС...както и с желанието Ви да практикувате в България...
Доста неясно сте формулирали въпроса си.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот justastudent » 29 Сеп 2010, 23:19

hidden написа:
justastudent написа:да пледирам пред европейски съдилища

Извинявайте, какво имате предвид под "европейски съдилища"? Има само два такива - Първоинстанционният съд и Съдът на справедливостта, и двата са в Люксембург. Пледирането там е малко по-специфично и по-трудно, по принцип това е (са) наднационални съдилища.
А ако имате предвид съдилища на други държави-членки на ЕС, тогава пък това не се връзва с желанието Ви да практикувате Право на ЕС...както и с желанието Ви да практикувате в България...
Доста неясно сте формулирали въпроса си.

Много добре знам как се пледира там и какво е европейски съд. Исках да формулирам нещата така, че да може някой да ми каже '' Виж сега, готин, за хора с твоето образование няма кантори в Бг'' или '' Да, реализацията е възможна''. Въпросът ми няма нужда от пояснение. Той е свръх-прост. А и в поста ти не виждам елементарно желание за отговор, така че мерси за абсолютно безпредметното и ненужно подхвърляне. :D Просто се опитах да започна приятелска дискусия. Аз съм първи курс студент. Като нямаш намерение да ми помагаш си спами другаде :!:
justastudent
Нов потребител

Мнениеот hidden » 29 Сеп 2010, 23:32

Не спамя...опитвам се да помогна чрез средствата на майевтиката :) Т.е. методът на Сократ - когато информацията е неясна - задавам въпроси, за да извлека нужната ми информация.
Тонът Ви е леко груб, но ще го подмина с усмивка. Ако действително бяхте наясно с материята, щяхте да знаете, че Съдът в Люксмебург е наднационален и по принцип разглежда спорове между ЕК и Държава-членка или между различни Държави-членки... за какво пледиране говорите и какви адвокати - адвокати, предсталвяващи Република България като страна-членка ли?
Вие чии интереси искате да защитавате в Люксембург, на отделни граждани ли? И на какво основание? Какви точно казуси искате да поставяте в Съда в Люксмебург? Въпросът Ви "ще имам ли реализация в България" звучи крайно неясно и абстрактно, а и не сочите в коя област на Правото на ЕС са Ви интересите. Как искате да "пледирате в европейски съд", без да се впишете като адвокат в България?
За признаването на дипломата - прочетете първо следната наредба:
http://www.minedu.government.bg/opencms ... o_vo-1.pdf
За да получите коректен отговор, трябва да зададете въпроса си коректно. И още нещо - тук никой за нищо не Ви е длъжен. Всеки отговорящ отговаря на доброволни начала, без да иска нищо от Вас в замяна. Вмсто да го оцените, Вие ми държите тон.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот justastudent » 30 Сеп 2010, 00:29

hidden написа:Не спамя...опитвам се да помогна чрез средствата на майевтиката :) Т.е. методът на Сократ - когато информацията е неясна - задавам въпроси, за да извлека нужната ми информация.
Тонът Ви е леко груб, но ще го подмина с усмивка. Ако действително бяхте наясно с материята, щяхте да знаете, че Съдът в Люксмебург е наднационален и по принцип разглежда спорове между ЕК и Държава-членка или между различни Държави-членки... за какво пледиране говорите и какви адвокати - адвокати, предсталвяващи Република България като страна-членка ли?
Вие чии интереси искате да защитавате в Люксембург, на отделни граждани ли? И на какво основание? Какви точно казуси искате да поставяте в Съда в Люксмебург? Въпросът Ви "ще имам ли реализация в България" звучи крайно неясно и абстрактно, а и не сочите в коя област на Правото на ЕС са Ви интересите. Как искате да "пледирате в европейски съд", без да се впишете като адвокат в България?
За признаването на дипломата - прочетете първо следната наредба:
http://www.minedu.government.bg/opencms ... o_vo-1.pdf
За да получите коректен отговор, трябва да зададете въпроса си коректно. И още нещо - тук никой за нищо не Ви е длъжен. Всеки отговорящ отговаря на доброволни начала, без да иска нищо от Вас в замяна. Вмсто да го оцените, Вие ми държите тон.

Тонът ми беше неуместен. Моля за извинение!
justastudent
Нов потребител

Мнениеот chadel » 07 Окт 2010, 16:45

Въобще не се занимавай с глупости човек, ако имаш възможност оставаи в чужбина, хич не ти трябва да се връщаш тука, освено ако не ти се работи разбира се за 500-700 лв начална заплата с много гърч и оставане след края на работното време всеки ден. Тука ако ще и Сорбоната да си завършил бате, на никoй не му пука - яка експлоатация и това е. Ако пробваш сам, без връзки, приготви се също за няколко години бедност.
chadel
Потребител

Мнениеот kalahan2008 » 07 Окт 2010, 19:45

Що така песимистично бе, chadel! :D
Не е точно така - 500-600 лева само в началото дават, когато си без опит и стаж - ами нормално е. Само че после ако се справяш добре и проявяваш правна мисъл (доста рядко явление сред младите юристи), ще ти възлагат все повече отговорности, съответно и заплащането ще се увеличава.
А и ти какво си мислиш, че в Англия реализацията е толкова просто нещо? И че там те чакат с отворени обятия? Пък и младежът може да го влече към родината, причини много.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот teogeo » 18 Окт 2010, 18:08

chadel написа:Въобще не се занимавай с глупости човек, ако имаш възможност оставаи в чужбина, хич не ти трябва да се връщаш тука, освено ако не ти се работи разбира се за 500-700 лв начална заплата с много гърч и оставане след края на работното време всеки ден. Тука ако ще и Сорбоната да си завършил бате, на никoй не му пука - яка експлоатация и това е. Ако пробваш сам, без връзки, приготви се също за няколко години бедност.

Хич не се и оплаквай. Ама даже не смей да си отваряш устата и да дишаш, ако имаш намерение да оплакваш юристите в България.
В България се пробива не чак толкова трудно. Дори един начинаещ адвокат по наказателни и административни дела (да "вади" цигани/крадци и пияни шофьори с пробации) ще изкара по повечко пари без гърч.

В Ливан например, ако искаш да станеш магистрат, трябва да отговаряш на нечовешки изисквания. Наложило ли ти се е да повтаряш семестър - няма да те приемат, ко ще и после да си ги взел с пълен отличен. Относно свидетелството за съдимост... ОХООООООО... ха познай! Гледат под лупа не само теб, но и РОДНИНИТЕ ТИ!!! И ако се окаже, че някой чичо, баба, брат, дядо, братовчед си е позволил да извърши средно-тежко углавно престъпление - гориш!!!
Позволил си си да се разправяш с политика/партии по време на следването - гориш...
Освен задължителния арабски и френски, нямаш ли fluent английски - имаш малки шансове дори и за помощник-магистрат.

Само при швейцарците е по-рахат. При тях licence en droit се взима за 4 години,
а сега по новата болонска система - след 3 години и ставаш правоспособен юрист! Единствените изисквания са завършена гимназия (а не професионално училище) и 3те им официални езика.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот chadel » 20 Окт 2010, 10:33

"В България се пробива не чак толкова трудно" - дам, след няколко години мизерстване след завършване, ще вадиш достатъчно за хляб, салам и гроздова, но въпросът е дали ще си доволен от това. Аз лично не бих се задоволил. И за да не бъда голословен, ще ви помоля да си припомните казаното от колегата:

viewtopic.php?f=5&t=33123&p=331534#p331534

Това е тежката реалност в БГ и всички я знаем. Пък в Ливан или в Гана колко трудно се става магистрат ми е толкова много на сърце, колкото и проблемите на мандарините в Индонезия. :mrgreen:
chadel
Потребител

Мнениеот vili_123 » 03 Апр 2011, 18:44

Андрей, вероятно съжалявате, че сте започнали темата.Ами, да...Трудно е навсякъде. Но Вие все още не сте станал юрист.Този въпрос го задайте отново след като завършите.Тогава ще знаете как.И не очаквайте цветя и рози за желанието си да работи в БГ.Похвално е, но с това не може човек да се фука.
Колегите забелязаха нарцисизъм и затова малко злобеят.Все пак позицията Ви е достойна - желая Ви успех!
vili_123
Младши потребител

Назад към Право на ЕС