начало

Прокуратурата обмисля дали да поиска отново Европейска заповед за арест за Петьо Еврото Прокуратурата обмисля дали да поиска отново Европейска заповед за арест за Петьо Еврото

притеснена съм за моя НА

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

притеснена съм за моя НА

Мнениеот притеснена » 29 Апр 2005, 20:33

Здравейте колеги! Преди години закупих един апартамент. Днес обаче като го разглеждах забелязах, че е не е отбелязано в текста на НА за покупко-продажба следното : "Актът се прочете на страните и след одобрението му се подписа от тях и от мен, нотариуса". Много съм притеснена, защото отношенията ни с продавачката не са добри, ако трябва да се прави поправка на НА. Истината е, че действително нотариусът прочете НА на глас, беше одобрен от страните и подписан . Имаше и един свидетел на прочитането и одобрението, освен нотариуса. Моля Ви кажете ми как се удостоверява прочитането на НА и одобряването му ? Може ли бившата собственичка да посика да ги обяви за нищожен? Знаете колко скочиха цените на имотите и как само някакава си бвша собственичка само иска да узнае за подобен проблем и да си върне имота. БЛАГОДАРЯ ВИ!
притеснена

Re: притеснена съм за моя НА

Мнениеот Незнам » 30 Апр 2005, 16:50

Ами доплати и сумата,с която е нараснал имота.Все пак прекарала се е жената че ти го е дала на безценица.Ако си дала 10 000$ за 2-стаен панел в Люлин например,доплати и 20 000евро и сте готови:)
Иначе тя спокойно може да претендира за нищожност на нотариалния акт.
Незнам

Мнениеот Ant » 30 Апр 2005, 17:07

Дрън-дрън!
1. )Първо, това въпрос на колежка ли е?
2. )Второ - погледни 5-те години..
Ant

Мнениеот stavrev » 30 Апр 2005, 17:27

Е,и какво като не отбелязано?Гледам,че в ГПК няма изискване да пише това.
Да не би пък от това да следва,че договорът е нищожен?
Ако се стигне до дело може със свидетели да се доказва ,че нотариусчето го е прочело. Или нещо се бъркам?
stavrev
Потребител

Мнениеот Ant » 30 Апр 2005, 19:15

"прочитането" е елемент от ФС на НА. Не е в ГПК.
Ant

Мнениеот stavrev » 30 Апр 2005, 19:38

Ти не си в ГПК!

Чл. 475. (1) Нотариусът прочита на участвуващите лица съдържанието на акта. Ако те го одобрят, актът се подписва от тях пред нотариуса, а ако е вече подписан, те трябва да потвърдят пред него своите подписи.

Чл. 476. Нотариалният акт трябва да съдържа:
а) годината, месеца, деня, а когато е потребно - и часа, и мястото на извършването му;
б) името на нотариуса, който го извършва;
в) името, бащиното и фамилното име на лицата, участвуващи в производството, а така също и местожителството им;
г) съдържанието на акта;
д) кратко обозначение на документите, удостоверяващи наличността на изискванията по чл. 482, ал. 1, и
е) подпис на страните и на нотариуса.
stavrev
Потребител

Мнениеот marianchica » 30 Апр 2005, 21:58

Четете ли всички текстове в ГПК? Например чл. 472 във връзка с чл. 475 ал. 1 ГПК
Може да възникне спор, но доказателството, че е спазено изискването на чл. 475 ал. 1 ГПК за прочитане и одобряване на акта е факта, че НА е подписан от страните и нотариуса.
Празнувай спокойно Великден и не се притеснявай!!!
marianchica

Мнениеот kб.. » 01 Май 2005, 13:27

И аз така смятам, че няма голям проблем, защото нотариуса е спазил изискването на закона и е прочел нотариалния акт, страните се съгласихме, а цената тогава никак не беше малка, като плащането беше по банков път , каквато беше и цената ни по предварителен договор. Просто в НА прехвърлянето е по дан. оценка. Иначе имаше и свидетели на прочитането. Според Омарбалиев ако се стигне до спор със свидетели ще можем да докажем, че е бил прочетен, страните са се съгласили и са го подписали. В момента никой не спори за нищо и аз се надявам за в бъдеще да няма проблеми. Благодаря ви на всички за отговорите! Весели празници!
kб..

Мнениеот gerlex07 » 03 Май 2005, 06:10

Нямате никакъв проблем колежке! Този текст, който Ви претеснява изобщо не е част от формата на НА. А предполагам, че производството пред нотариуса по тази сделка е инициирано с надлежна писмена молба от продавача и купувача за извъшване на въпросния акт, в която накратко, обикновено се описва и съдържанието на акта. Така, че освен свидетеля имате и още едно писмено доказателствено средство, установяващо намерението на продавача и за какво той се явява пред нотариуса. Но и без това пак нямате проблем. Нали именно за това законът овластява нотариуса с извършването на тези производства !! Нали той именно е овластен ДА УДОСТОВЕРИ ,че волята на страните е такава каквато е отразена в акта. ??! Споко!! И друг път си пишете сама актовете. Не оставяйте това на нотариуса или на неговите сътруднички, които в най-честия случай изобщо не са юристи а просто момиченца, които при малко по-сложни казуси се объркват като патета, ако нотариусът не ги държи изкъсо.
gerlex07
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ