начало

Прокуратурата обмисля дали да поиска отново Европейска заповед за арест за Петьо Еврото Прокуратурата обмисля дали да поиска отново Европейска заповед за арест за Петьо Еврото

средна или тежка телесна повреда. Отговорност на лекар?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

средна или тежка телесна повреда. Отговорност на лекар?

Мнениеот mari_ » 20 Апр 2005, 23:53

През 2000г. ми бе направена операция, при която вместо куагулация/пунктиране/ на яйчниците и пластика на маточните тръби/освобождаване от сраствания/ ми бе направена резекция/отстраняване на част от яйчниците/. ПРез 2002г. при преглед и разглеждане на протоколите от операцията се оказа, че лекуващият ми гинеколог не е направил необходимото, а е рязал от яйчниците ми без причина. Вселдствие на това, единият ми яйчник е със силно смалени размери, с множество сраствания за тазовата стена и съм получила запушване на маточните тръби от тази коремна интервенция. Подложих се на тази операция поради липса на бременност, но се оказа, че операцията е по скоро влошаване, отколкото подобряване на състоянието ми. Мога ли да търся някаква отговорност от този лекар, който ме осакати допълнително и вероятността да имам деца по нормален път е почти невъзможен?
mari_

Re: средна или тежка телесна повреда. Отговорност на лекар?

Мнениеот Юристче » 21 Апр 2005, 17:12

....щото не предлагат хонорар!
........... написа:
>
> Are be Kolegi,Nali ste mnoo Umni shto ne davate Kosultatzii na
> Takiva hora,izpadnali v bEda....A?
Юристче

Мнениеот mari_ » 21 Апр 2005, 17:58

прокурорът ми върна жалбата и каза, че е средна телесна повреда по непредпазливост и че е изтекла давност, а и трудно щяло да се докаже че лекарят е действал некомпетентно.
mari_

Мнениеот Гери » 21 Апр 2005, 18:04

И според мен може да потърсите правата си по съдебен ред, но трябва да побързате тъй като и тук важи общата 5 год. давност, т.е. от деня на увреждането. Проблемите с които ще се сблъскате са два – лично според мен трябва да тръгнете по гражданскоправен път, а не по наказателноправен. Обаче това означава 4% държавна такса върху цената на иска. Това обаче е малкия проблем, тъй като може да се опита при определени предпоставки освобождаване от държавна такса, по-големия проблем е, че трябва да се назначи СМЕ със специалист акушер-гинеколог, който трябва да отговори на най-важния въпрос нужна ли е била тази интервенция и действително ли става въпрос за лекарска грешка. Проблема с лекарите е доста сериозен, по мое дело си направиха самоотвод всички експерти-медици към СГС, та се наложи да търсим такива от Пловдив.

Манипулацията която описвате обаче ме ужасява, първо защото ефекта, който е търсил лекаря ви може да се постигне с една лапароскопия – при нея риска от сраствания е минимален, прави се забелване на яйчника и това е. Обаче, така като ви чета по-скоро сте били със СПКЯ – а там манипулация по яйчника се прави при доказана липса на овулация, в 3 до 6 последователни месеца следене и стимулиране на яйчниковата функция. Не оставам с впечатление да имате кисти, но и да сте имали – оперативния метод е много краен... като цяло почвам да си мисля, че има и лекари които идея нямат как да лекуват хормонален дисбаланс или да извършват стимулация с цел забременяване на пациента.
Гери

Назад към Взаимопомощ