Здравейте! Нуждая се от съвет относно следния казус:
Майка ми и сестра ми са продали идеалните си части (5/6ти) на лице от меко казано съмнителна фирма, занимаваща се, именно, със сделки с проблемни имоти, ипотеки и спорни сделки. Оформили са обаче нотариалният акт като замяна, поради което адвокат ми казва, че не мога да разчитам на разваляне на сделката по чл.33 ЗС, тъй като той се прилага ограничително само за продажби. Абсурдното е, че вещта на замяната е със стойност по-малка дори от една петнайсета от стойността на сделката (данъчната оценка в случая), а остатъка е в пари. Никой не знае обаче каква е действителната цена.
В момента тече 2-ву месечният срок, в който можем да подадем иск по чл. 33, но няколкото адвокати, с които се консултирахме имаха доста противоречиво мнение относно успеха на подобен иск от наша страна. Чух, че дори било възможно, ако съдът уважи иска ми, купувачът и роднините ми да представят документ за "реалната" цена на сделката, която ако обаче е фиктивно направена на/над пазарната, няма никакъв смисъл дори да започвам делото. Не знам как да постъпя!!
Ако мине 2-ву месечният срок имам ли някакъв друг начин на защита, на който бих могла да разчитам или това е единственият ми "шанс". Беше споменат и чл.76 от ЗН, но това означава ли да заведа иск за съдебна делба? Майка ми е около 80-годишна и какво става, ако по време на делбата почине?Има и друг наследствен имот, който предполагам също ще бъде част от делбата..
Освен това какви искове маже да предяви новият съсобственик (освен наем предполагам), след като ние живеем в апартамента? Честно казано дори ни е страх да живеем там, но ако излезем, може би положението ще стане още по-лошо за нас... Моля за съвет!!!
Безкрайно благодарна ще съм на всеки, който ми даде бърз и разумен съвет как да постъпя!!
- Дата и час: 05 Фев 2025, 15:04 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
нуждая се от помощ: замяна на част от наследствен апартамент
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
Може да предявите иск по чл.33 от ЗС, но вероятността да бъде уважен е минимална. След предявяване на този иск би могло да предявите и такъв за установяване че сделката в действителност не е замяна, а продажба, като спрете делото по чл.33 до решаването на това. Другата Ви възможност е да заведете дело за делба против новия съсобственик. По-подрбен отговор не бих могъл да дам без запознаване със съответните документи и детайли по случая.
- advokat_vr
- Нов потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
|
|