начало

СГС отказа да впише и решението на Централния съвет на ДПС за изключването на Пеевски СГС отказа да впише и решението на Централния съвет на ДПС за изключването на Пеевски

дължа ли данък - две различни мнения

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

дължа ли данък - две различни мнения

Мнениеот toneva77 » 22 Фев 2007, 13:54

Предстои ми продажба на земеделска земя, която получих като дарение от родителите си през ноември 2006г. Адвокатът на купувачите ми каза, че трябва да декларирам дохода от продажбата и да платя данък през следващата година, като се позова на ЗДДФЛ, чл.13,ал.1 - 1б. Питах и друг адвокат, който пък ми цитира чл.13, ал.2 и каза, че не трябва нищо да декларирам и не дължа данък, тъй като съм получила земите като дарение, а там не важи този срок от 5 години от придобиването. Кой е прав? Не искам да нарушавам законите и да си имам неприятности с данъчните! Помогнете!
toneva77
Нов потребител

Мнениеот julia_s » 22 Фев 2007, 14:48

Адвокатът на купувачите.
julia_s
Младши потребител

Мнениеот portokal » 22 Фев 2007, 14:56

Но ако през годината се окаже, че сте продали само един имот, няма да дължите данък.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот julia_s » 22 Фев 2007, 15:14

Не се облага продажбата на:
а) един недвижим жилищен имот, независимо от датата на придобиване на имота;
б) до два недвижими имота, както и селскостопански и горски имоти независимо от броя им, ако между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната са изминали повече от 5 години;
julia_s
Младши потребител

Мнениеот portokal » 22 Фев 2007, 15:25

Да, права си, щом е земеделска земя.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот pitasht » 23 Фев 2007, 14:00

Оства Ви варианта и Вие да я подарите стига да са съгласни тези, които ще я придобият или да поемете по-високата местна такса.
pitasht
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ