Споря и не ми вярват. Затова моля за мнение.
Кажете, че едно договорено безвъзмездно полагане на труд (все едно договор за изработка, но без заплащане) също е облигационно отношение, независимо, че е безвъзмездно.
И изобщо може ли договор да има за предмет задължение за безвъзмезден труд? По-специално бъдещ.
Дарението например не може да има за предмет бъдещо имущество. А има някаква прилика между дарението и безвъзмездния труд.
От друга страна, действията по договор за поръчка също са труд в някакъв смисъл. А поръчката няма пречка да бъде безвъзмездна.
- Дата и час: 05 Фев 2025, 14:51 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Кое е облигационно отношение
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
Кое е облигационно отношение
Не става въпрос за това, че
баща ти е майка на рапа.
баща ти е майка на рапа.
- koicho_ot_konare
- Младши потребител
Ако е договор - съшествува понятието ненаименуван контракт. Но това е едностранна сделка - и по аргумент от чл. 44 ЗЗД - няма ненаимунавани едностранни волеизявления - то това не е облигационно, а гражданско отношение (сделка). Поне според мен.
Колкото до дарението - там е двустранно (даряване и приемане на дареното). А и при изработката търсим резултат, а не труда (това е предмет на трудовия договор). В теорията се говори за договор за услуга ( ненаименован ), при телефонните автомати например(възмездяването стойността на предоставеното е според времетраенето на последното), много прилича на изработката, но не е.
Това все пак е мнение - максимално неангажиращо....
Дано да съм бил поне малко полезен. Успех!
Колкото до дарението - там е двустранно (даряване и приемане на дареното). А и при изработката търсим резултат, а не труда (това е предмет на трудовия договор). В теорията се говори за договор за услуга ( ненаименован ), при телефонните автомати например(възмездяването стойността на предоставеното е според времетраенето на последното), много прилича на изработката, но не е.
Това все пак е мнение - максимално неангажиращо....
Дано да съм бил поне малко полезен. Успех!
- cue_bid
- Младши потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
|
|