начало

Румен Радев: Без да се осветлят казусите с Нотариуса и „Осемте джуджета“, не може да има съдебна реформа Румен Радев: Без да се осветлят казусите с Нотариуса и „Осемте джуджета“, не може да има съдебна реформа

Как може да се съди държавата?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот eklekti4kata » 30 Яну 2007, 22:44

Ако ми позволите да изляза извън темата за момент бих ви "поздравила" за неспазването на запетаята.Класиката за обесения, е ,че при него в последния момент пристигнало помилването и там пишело: "Да се обеси,не да се помилва" и го обесили ,понеже пишещият не знаел ,че запетаята трябвало да е тук-"Да се обеси не,да се помилва" :D Надявам се моментът да не е ужасно неподходящ ,но :twisted: съм фенка на българския език и не мога да изтрая.По вашия въпрос - надявам се разговорите във форума са ви били полезни и насочващи,иначе ще дочакате Лютия/когото ние си знаем/ и ...жална ви майка.С поздрав!
eklekti4kata
Потребител

Мнениеот kursant_amvr » 31 Яну 2007, 00:05

Eklekti4kata, темата е много сериозна и си мисля, че веселостта в последния ви пост е най-малкото неуместна.

Dilime, не се чувствам компетентен да Ви съветвам по толкова сериозен въпрос, още повече твърде много обстоятелства по делот са ми неизвестни, но все пак бихискал да ви кажа няколко неща:

1. Пишете, че е било отхвърлено искането ви по чл. 85. То е за конституиране на граждански ищец. Моля, отбележете, че има разлика между граждански ищец и частен обвинител.

Накратко:

Статутът Ви на граждански ищец, Ви позволява да искате парично обезщетение в рамките на наказателното дело.

Статутът ви на частен обвинител, Ви позволява да упражнявате ОБВИНИТЕЛНА функция наравно с прокурора, да поддържате обвинението, дори ако прокурора го оттегли, както и да обжалвате постановената ( но не влязла в сила) присъда пред въззивна инстансия. Последното е особено важно във Вашия случай.

Няма пречка да сте едновременно и гр. ищец и частен обвинител, но е много важно, като какъв/каква сте подал(а) молба да се конституирате.

Както е важно, в крайна сметка, дали съдът ви е конституирал като частен обвинител или не. Ако сте бил(а) конституирана като такъв, то можете да обжалвате постановената от първоинстанционния съд присъда на втора въззивна инстанция. Ако ли не, уви, вие нямате тази възможност.

Подадена ли е въобще, молба за частен обвинител ??? Ако сте подала, не виждам на какво основание съдът може да я е отхвърлил !

Важно е в крайна сметка и по какъв ред е постановена присъдата ? Споразумение или по реда на т.нар. съкратено съдебно следствие ??? Това са различни неща с различни последици.

Ако е второто, прокурорът МОЖЕ да подаде протест и да предизвика гледане на делото на втора, въззивна инстанция. Но това трябва да стане преди влизане на присъдата в сила!

Що се отнася до , т.нар. "възобновяване на наказателни дела", във Вашият случай струва ми се, активно легитимиран да инициира започването на такова е само главният прокурор на РБ. :cry:

Мен, ако питате направетемаксимално бързо две неща:

1. Намерете си СВЕСТЕН адвокат.
2. Говорете с прокурора, дали е съгласен да протестира присъдата ( освен, ако не е постановена по споразумение разбира се).

Страх ме е да не ви излъжа, но мисля че срокът за протестиране и обжалване на първоинстанционната присъда е 15 дневен, така че не си губете времето!
kursant_amvr
Потребител

Мнениеот eklekti4kata » 31 Яну 2007, 00:16

Колега, не следите форума.Вижте "Глава 27-ма НПК"
eklekti4kata
Потребител

Мнениеот dilime » 31 Яну 2007, 00:28

става въпрос точно за споразумение.Просто бях без адвокат и ме хвамаха неподготвена. Но като се прибрах видях е НПК, че са нарушени доста мои права, че изобщо не са имали право на поразумение заради една уловка в закона и на практика са ме изиграли. Нарушени са и правата ми на изискване на защита- туй като аз съм се явила с молба за отлагане и изрично изразих решението си че без адвокат нищо няма да правя, следователно това споразумение трябвало да се даде в присъствието на адвокат,който е наясно с НПК и може да ме защити и да докаже, че споразумението е недопосимо заради редица членове и алинеи!На практика аз ще искам преразглеждане, защото отсъствието на адвоката ми ми е попречило да се защитя, а това е нарушение на правата ми. плюс това в закона пише че мога дори и устно да се конституирам като частен обвинител аз аз съм подала и молба. Следователно те не могат да ми откажат правото.Има несъответствие в сроковете. Значи те сключват споразумение на първа инстанция. По НПК тогава се изисква съгласието на всички страни по делото. Ако споразумението е сключено преди делото, то то се подава в съда когато и делото минава там и се гледа в 7 дневен срок.Ако това е било така- тогава аз нямам думата.Но това трябва да се е състояло преди месеци, тъй като делото в;езе в съда Ноември. По всичко личи че ме изиграха!
dilime
Младши потребител

Мнениеот kursant_amvr » 31 Яну 2007, 00:31

Колежке eklekti4kata, това по повод забележката ми към Вас, или по повод изложението ми по казуса ?

Ако е първото пишете на личен, няма нужда да правим офтопик.

Ако е второто и намирате грешка, моля незабавно да ме поправите! Най-малкото бих искал да заблудя човек в положението на автора на темата. :oops:
kursant_amvr
Потребител

Мнениеот eklekti4kata » 31 Яну 2007, 00:48

Ама, колега Курсант,с най-добри чувства ,но не следите форума .Поздравих ви за правилната квалификация-1.,казах Ви,че вече темата е другаде-2.а вие -заяждала съм се била :D айде по-весело,де!вижте мнението ми в другия форум. :cry:
eklekti4kata
Потребител

Мнениеот maria01 » 31 Яну 2007, 11:14

Идете и прочетете съдебният протокол и съм повече от сигурна, че няма да пише нищо за Вашето присъствие в съдебната зала, нито за молбата Ви за конституиране като частен обвинител, нито пък ще има такава молба. Тогава ще разберете какво съм имала предвид по-горе.
За един адвокат трябва да е повече от ясно, че клиентът му няма да се оправи сам в такава ситуация. Такова важно дело не се пропуска, ако съм наистина болна - ще възложа на друг колега.
А за колежката Доковска - прекрасен избор, макар и доста закъснял.
maria01
Потребител

Мнениеот dilime » 31 Яну 2007, 11:43

няма ли никакъв начин да бъде преразгледано делото, да се напише молба до Върховния съд или нещо от сорта.Все трябва да има начин!Моля ви ако се сетите за някакъв изход -пишете ми!
dilime
Младши потребител

Мнениеот ares » 31 Яну 2007, 13:17

Драга ми dilime,
казуса е повече от елементарен.
Ако в протокола пише, че сте дали съгласие за споразумението като страна, нищо вече не би могло да се направи. Сори!
Ако обаче е вписано, че сте се явили и че сте искали да се конституирате като страна, а не са удовлетворили искането Ви, то това е такова процесуално нарушение, че извън всяко съмнение делото Ви може да бъде възобновено. Имал съм не един такъв случай в практиката. Когато съда пренебрегва пострадалите, за да си мине споразумението и да не му се налага да пише мотиви - най-малко. Понякога съм бил и от страната на подсъдимия. Досега обикновено ВКС възобновява такива дела.
Що се отнася до избора Ви на адвокат Доковска ))), надали е най-удачния който би могъл да се направи, но това е мое мнение))).
От друга страна Ви уверявам, че шансовете за ефективна присъда на водача не са на Ваша страна.
Успех.
ares
Младши потребител

Мнениеот dilime » 31 Яну 2007, 14:25

много благодаря за мнението- ares! вдъхнахте ми надежда...Просто ни пренебрегнаха и ни казаха това е!Колкото до адвоката- бяхме при Димитър Вълчев-който беше прехвален от много наши познати.Преди това бяхме при Младен Червеняков,но той в момента се занимава с гражданско право,но и той ни прати при Вълчев!След номера който стана просто няма да продължа да ползвам услугите му...Доковска ни я препоръчаха скоро,мисля първо една консултация да направя за да видя как ще мине и тогава ще преценя.Ако имате по-добро предложение за адвокат моля кажете!
dilime
Младши потребител

Мнениеот zaharche » 31 Яну 2007, 17:59

От 01.01.07 г. влезе в сила Закон за подпомагане и финансова компенсация на пострадали от престъпления.Обнародван е в ДВ бр.105/22.12.2006 г.Законът предвижда възможност за подпомагане и финансова компенсация на лица, или техните наследници, които са претърпели вреди от престъпления.Исканията за финансова компенсация ще се разглеждат от Национален съвет, който се очаква да бъде създаден до два месеца (съгласно §2 от ПЗР на закона).
Ако попадате в определените в този закон категории може да потърсите финансова компенсация по този ред.
zaharche
Младши потребител

Мнениеот ares » 02 Фев 2007, 12:32

много благодаря за мнението- ares! вдъхнахте ми надежда...Просто ни пренебрегнаха и ни казаха това е!Колкото до адвоката- бяхме при Димитър Вълчев-който беше прехвален от много наши познати.Преди това бяхме при Младен Червеняков,но той в момента се занимава с гражданско право,но и той ни прати при Вълчев!След номера който стана просто няма да продължа да ползвам услугите му...Доковска ни я препоръчаха скоро,мисля първо една консултация да направя за да видя как ще мине и тогава ще преценя.Ако имате по-добро предложение за адвокат моля кажете!

Драга ми dilime, както вече ти казах казуса е елементарен и не е необходимо да робуваш на имена. Истината е, че ако се касае за възобновяване - написванатето на една молба с посочването на съответните нарушения, това няма да представлява кой знае каква сложност за всеки редови наказателен адвокат. Предполагам вече си се убедила, че "имената" не са никаква гаранция, само хонорарите им са по-тлъсти ))).
За съжаление работя във Варна, а със Софийските адвокати контактите ми са ограничени. Работих добре заедно с Любомир Коцев и Леонид Кацамунски, но първият почина, а вторият не практикува вече.
Ако не можеш сама да се ориентираш ще помисля за някой от колегите в София който би могъл да ти свърши работа.Можеш да ми пишеш ares@lex.bg
Чао и успех.
ares
Младши потребител

Мнениеот sunshine_75 » 02 Фев 2007, 13:03

Започнах да се изнервям от посредственото мислене по тази тема. Елементарни казуси няма. За съжаление, наказателните дела не са като производствата на кибритени кутийки. ТОва не са листовки за шофьорски изпит, а житейски съдби, всяка уникална по своему. За какво споразумение може да става въпрос, при положение че от ПТП-то, при което е бил убит бащата на питащата, 100%-ово има причинени щети? За да се сключи споразумение, те задължително трябва да са възстановени на нея и на останалите наследници на убития. Никъде във форума не е посочила, че това се е случило. Това, което дамата е възприела като "споразумение", е било съкратено съдебно следствие. МОЛЯ, за да се изчисти казуса, dilime да поиска препис от протокола на съдебното заседание и да предаде накратко съдържанието му.
sunshine_75
Потребител

Мнениеот dilime » 02 Фев 2007, 18:29

става въпрос за споразумение.Имам вече копие от протокола и от споразумението.Става въпрос за споразумение в което на всичкото отгоре пише че не са нанесени имуществени щети, а щетите по мотопеда са оценени от сервиз на 4500лв.Просто всичко това беше една невероятна пародия на дело!ако някой се интересува да си даде e-maila и мога да му изпратя сканиран протокол със споразумението!
dilime
Младши потребител

Мнениеот sunshine_75 » 02 Фев 2007, 18:34

sunshine_75@abv.bg Наистина се интересувам и съм готова да Ви помогна с каквото мога.
sunshine_75
Потребител

Мнениеот dilime » 02 Фев 2007, 20:17

[quote="sunshine_75"]sunshine_75@abv.bg Наистина се интересувам и съм готова да Ви помогна с каквото мога.[/quot

Благодаря много! Изпратила съм ги на посоченият e-mail!
dilime
Младши потребител

Мнениеот kursant_amvr » 02 Фев 2007, 20:56

Уважаема Dilime,

За съжаление, надали мога да Ви бъда полезен по някакъв начин, но Вашият случай ме интересува изключително много, затова ще Ви бъда благодарен, ако изпратите копие от протокола и споразумението и на адрес:

kursant_amvr@abv.bg

Това разбира се, в случай, че не Ви представлява някаква трудност.
Най-искрено Ви пожелавам успех, в опита Ви да намерите справедливост.
kursant_amvr
Потребител

Мнениеот sunshine_75 » 02 Фев 2007, 21:18

Dilime, изпратила съм Ви лично съобщение, получих e-mail-a.
sunshine_75
Потребител

Мнениеот Sarra » 03 Фев 2007, 13:58

На колко години сте, Dilime ? На каква възраст бяхте, когато баща Ви почина? Майка Ви жива ли е? Това са важни въпроси. От отговора им зависи кой какви права има и има ли изобщо.

Колега sunshine_75, поздравявам Ви и крепко стискам ръката Ви!
Sarra
Потребител

Мнениеот ap_panushev » 03 Фев 2007, 18:57

Dilime, ако искате да възобновите делото може да погледнете чл. 419 – 426 от НПК и ако репите, че имате шанс, най-добре да се обърнете към адвокат.
По въпроса, кой е виновен за лекото наказание на осъдения, мисля че не е вашият адвокат. Погледни кой е сключил СПОРАЗУМЕНИЕТО. То не едностранно волеизявление на осъдения и защитника му, има съгласие и на другата страна. Дразня се когато Ви се казва половината истина. Мисля, че преди сключване на споразумението, морално е било да ви уведомят за последиците от него.
ap_panushev
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Взаимопомощ