Eklekti4kata, темата е много сериозна и си мисля, че веселостта в последния ви пост е най-малкото неуместна.
Dilime, не се чувствам компетентен да Ви съветвам по толкова сериозен въпрос, още повече твърде много обстоятелства по делот са ми неизвестни, но все пак бихискал да ви кажа няколко неща:
1. Пишете, че е било отхвърлено искането ви по чл. 85. То е за конституиране на
граждански ищец. Моля, отбележете, че има разлика между
граждански ищец и
частен обвинител.
Накратко:
Статутът Ви на граждански ищец, Ви позволява да искате парично обезщетение в рамките на наказателното дело.
Статутът ви на частен обвинител, Ви позволява да упражнявате ОБВИНИТЕЛНА функция наравно с прокурора, да поддържате обвинението, дори ако прокурора го оттегли,
както и да обжалвате постановената ( но не влязла в сила) присъда пред въззивна инстансия. Последното е особено важно във Вашия случай.
Няма пречка да сте едновременно и гр. ищец и частен обвинител, но е много важно, като какъв/каква сте подал(а) молба да се конституирате.
Както е важно, в крайна сметка, дали съдът ви е конституирал като частен обвинител или не. Ако сте бил(а) конституирана като такъв, то можете да обжалвате постановената от първоинстанционния съд присъда на втора въззивна инстанция. Ако ли не, уви, вие нямате тази възможност.
Подадена ли е въобще, молба за частен обвинител ??? Ако сте подала, не виждам на какво основание съдът може да я е отхвърлил !
Важно е в крайна сметка и по какъв ред е постановена присъдата ? Споразумение или по реда на т.нар. съкратено съдебно следствие ??? Това са различни неща с различни последици.
Ако е второто, прокурорът МОЖЕ да подаде протест и да предизвика гледане на делото на втора, въззивна инстанция. Но това трябва да стане
преди влизане на присъдата в сила!
Що се отнася до , т.нар. "възобновяване на наказателни дела", във Вашият случай струва ми се, активно легитимиран да инициира започването на такова е само главният прокурор на РБ.
Мен, ако питате направетемаксимално бързо две неща:
1. Намерете си СВЕСТЕН адвокат.
2. Говорете с прокурора, дали е съгласен да протестира присъдата ( освен, ако не е постановена по споразумение разбира се).
Страх ме е да не ви излъжа, но мисля че срокът за протестиране и обжалване на първоинстанционната присъда е 15 дневен, така че не си губете времето!