начало

СГС отказа да впише и решението на Централния съвет на ДПС за изключването на Пеевски СГС отказа да впише и решението на Централния съвет на ДПС за изключването на Пеевски

имам и забрана за излизане от страната

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

имам и забрана за излизане от страната

Мнениеот martini » 26 Яну 2007, 16:46

Имам един голям проблем, а незнам как да постъпя.Ноември месец 2006година ме депортираха от Франция.Причината е много тъпа,но е факт.Застрахофката ми е била за 10 000 евро ,а трябвало да е за най-малко 30 000.Французите не ми сложиха забрана или черен печат.Но на летището в София гранична полиция ми взе задграничния паспорт.На въпроса ми защо го отнемат,след като нямам забрана от Франция,те ми отговориха че това било новото нареждане на МВР.На всеки депортиран се отнема задграничния паспорт за неопределен срок от време.Съответно имам и забрана за излизане от страната.Дойде ми писмо че забраната е за 2 години.Писах молба до шефа на гранична полиция на летище София,но отговора е един и същ.
Мога ли да заведа дело, за да ми премахнат забраната?Трябва спешно да замина в чужбина,а нашите глупаци ми объркаха всичко.Нито съм престъпник,нито съм извършила някакво престъпление през живота си ,за да ме третират така.Не напразно е казано, че покрай сухото гори и мокрото.Кажете ми към кого да се обърна за помощ?Имам ли шанс да изляза от тази тъпа ситуация?
martini
Нов потребител

Re: Как да постъпя?Във Вас ми е надеждата

Мнениеот lidi07 » 26 Яну 2007, 17:07

martini написа:Писах молба до шефа на гранична полиция на летище София,но отговора е един и същ.

какъв по-точно?
какво е законовото основание - кой член и кой закон?
това не може да не го пише в отговора
lidi07
Младши потребител

Мнениеот martini » 26 Яну 2007, 17:46

член 76,т.6,закона за документите
martini
Нов потребител

Мнениеот lidi07 » 26 Яну 2007, 18:47

"Закон за българските документи за самоличност

Чл. 76. (изм. доп. ДВ бр. 105/2006 г.) Може да не се разреши напускане на страната, паспорти и заместващи ги документи да не се издават:

6. (изм., ДВ, бр. 29 от 2003 г., изм. доп. ДВ бр. 105/2006 г.) лица, принудително изведени или експулсирани от друга държава за нарушения на режима за влизане и пребиваване - за срок две години от получаване на официално писмо от Министерството на външните работи за извършеното нарушение или от датата на получаване от компетентните органи на документите за принудително извеждане или експулсиране;
Чл. 77. (изм. доп. ДВ бр. 105/2006 г.) На лицата, намиращи се извън Република България, с наложени принудителни административни мерки по чл. 75 или 76, или мерки по чл. 76а, се издава временен паспорт.
Чл. 78. (1) (Доп., ДВ, бр. 42 от 2001 г.; предишен текст на чл. 78, бр. 45 от 2002 г.) Принудителните административни мерки се прилагат с мотивирана заповед от министъра на вътрешните работи или от упълномощени от него длъжностни лица да упражняват правомощията по този раздел.
Чл. 78а. (нов, доп. ДВ бр. 105/2006 г.) (1) Органът, издал акта, от който произтича основанието за прилагане на принудителната административна мярка, изпраща този акт по служебен път на органа, който е компетентен да я приложи или отмени.
(2) Принудителната административна мярка се прилага или отменя след получаване на акта по ал. 1. "

Наложената Ви ПАМ е по преценка на органа по чл. 78 ал.1 ЗБДС. Това означава, че може да отправите ново, мотивирано искане за отмяната й, като се позовете на неотложни за вас обстоятелства, налагащи пребиваването ви извън РБ.
lidi07
Младши потребител

Мнениеот Julyan » 26 Яну 2007, 18:55

Ами то действително нещо подобно си го пише там- чл.76/ЗБДС: "Може да не се разреши напускане на страната, паспорти и заместващи ги документи да не се издават на: ... т.6 лица, принудително изведени или експулсирани от друга държава за нарушения на режима за влизане и пребиваване - за срок две години от получаване на официално писмо от Министерството на външните работи за извършеното нарушение или от датата на получаване от компетентните органи на документите за принудително извеждане или експулсиране.". Следва да е налице експулсиране или принудително извеждане от друга държава поради нарушение на режима за влизане и пребиваване /независимо дали Ви се струва глупаво или не/ и да е получено писмо от МВнР за това нарушение или получаване на документите за принудителното извеждане или експулсиране.
Ако не сте съгласна можете да обжалвате наложената Ви мярка по реда на АПК.
Julyan
Потребител

Мнениеот martini » 28 Яну 2007, 18:33

Къде да обжалвам?Какъв адвокат трябва да наема?От София ли трябва да наема адвокат или може и по местоживеене?Моля Ви, отговорете ми на тези въпроси,защото си нямам представа какво да направя :oops:
martini
Нов потребител

Мнениеот sarbijanac » 28 Яну 2007, 19:21

martini написа:Къде да обжалвам?Какъв адвокат трябва да наема?От София ли трябва да наема адвокат или може и по местоживеене?Моля Ви, отговорете ми на тези въпроси,защото си нямам представа какво да направя :oops:

Ще си упълномощите адвокат,на когото можете да гласувате доверие съобразно неговия професионален опит и с който можете да имате добра координация.Не е задължително да е точно от гр.София,като адвокат може да се явява пред всички съдебни инстанции в страната.Единственото условие е да има 2 год.юридически стаж,защото ако е младши адвокат /като мен например/ не може да се явява самостоятелно в окръжен или административен съд.
Упълномощенията от Вас адвокат ще Ви изготви жалбата в съотвествие с Административно-процесуалния кодекс.За сега този вид дела са подсъдни на съответния Окръжен съд,но от 01.03.2007 год.минават по родова подсъдност към Административен съд.
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот martini » 29 Яну 2007, 16:30

Благодаря ви за отговорите.Консултирах се с една адвокатка,но тя съвсем ме отчая.Каза ми,че нямало смисъл от такова дело,защото много мудно протичало всичко,и можело да минат повече от 2 години.Вярно ли е това, или да си търся друг адвокат?
martini
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ