начало

Почина проф. Симеон Тасев Почина проф. Симеон Тасев

БОЛНИЧНИ!

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

БОЛНИЧНИ!

Мнениеот dann » 12 Яну 2007, 18:09

Някой може ли да ми каже: ако аз съм в болнични от 12.12.2007 г. до около 22.03.2006 г, парите за обезщетението работодателят ли ще ми ги дава, или мога по новите наредби по личната си сметка да ги получавам?И дали мога веднага след отпуска си по болест да напусна работа - така или иначе по здравословни причини не мога да остана там повече?
Благодаря предварително!
dann
Нов потребител

Мнениеот rumi_r » 13 Яну 2007, 16:36

Парите си ще ги получавате по стария ред, т.е. от работодателя, а да напуснете с предизвестие можете по всяко време. Но ако искате напускането да е по здравословни причини (по чл.325, т.9 от КТ ако не греша) ще трябва да имате предписание за трудоустрояване или решение на ТЕЛК за определени противопоказания за работа, за да може работодателя ви ако не може да ви предложи по лека работа да прекрати трудовото ви правоотношение и да ви заплати обезщетение.
rumi_r
Потребител

Мнениеот fetisov » 14 Яну 2007, 13:20

Само да допълня колежката:
При наличието на ЕР от ТЕЛК ще можете да прекратите ТПО на основание чл.325, т.9 от КТ без предизвестие (т.е. само с уведомление до работодателя), освен ако при него има друга подходяща за Вас работа и Вие сте съгласен да я заемете (но това е въпрос на изцяло Ваша преценка). Иначе обезщетението, което самият работодател следва да Ви изплати (то няма нищо общо с евентуални плащания от общественото осигуряване т.е. от осигурителните Ви правоотношения!), е регламентирано в чл.222, ал.2 от КТ и е в размер на на Вашето БТВ за 2 месеца, като бившият Ви работодател е длъжен да Ви го изплати при наличието на две предпоставки:
1. да имате най-малко 5 години трудов стаж (може и да не е при него!) и
2. през последните 5 години трудов стаж да не сте получил обезщетение на същото основание.
Надявам се, че и двете условия при Вас са налице.
Така че поне от тази гледна точка чл.325, т.9 КТ е по-благоприятното за Вас основание за прекратяване на трудовия Ви договор. Друг е въпросът дали той ще Ви го изплати доброволно при искане от Ваша страна или ще трябва да се съдите с него.

УСПЕХ!
fetisov
Потребител

Мнениеот dann » 17 Яну 2007, 10:32

Няколко дни нямах интернет и чак сега виждам отговорите -благодаря за които!
dann
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ