начало

Почина проф. Симеон Тасев Почина проф. Симеон Тасев

имам следния проблем

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

имам следния проблем

Мнениеот radoslav.paskalev » 11 Яну 2007, 12:05

Здравейте юристи!
Имам следния проблем и се нуждая от правните ви съвети за да търся светлинка в безизходицата в която ме поставиха:
Имам ипотечен кредит в банка ДСК. Ипотекирал съм и двете си жилища. Размера на кредита е 100 000 Евро. Бизнесът ми не върви и изпаднах в просрочие. Бях взел от мой приятел назаем 70 000 лв. Посъветваха ме да продавам жилищата и така да се освободя от кредита. Оказа се обаче, че междувременно приятелят ми е изкарал изпълнителен лист и е наложил запор върху имотите.

Сега бих ли могъл сам да инициирам продажба на имотите - като с това да се обезпечи банка ДСК и за него - каквото остане/ако остане изобщо?
Другият вариант е - да предоговоря кредита с банка ДСК и да продължа да си плащам редовно. В този случай може ли приятелят ми да поиска продажба на имотите за обезпечаване на вземането си?

Моля посъветвайте ме!!!
radoslav.paskalev
Нов потребител

Мнениеот mitko6 » 11 Яну 2007, 12:09

Може, но ипотекарният кредитор се счита за присъединен взискател по право! И преди да се удовлетвори вашият приятел от цената на възбранения имот, е необходимо да се запази част от цената за удовлетворяване на ипотекарния кредитор - чл. 354 ГПК

Чл. 354. (1) Кредиторът, в полза на когото е било допуснато обезпечение чрез налагане на запор или възбрана, се счита за присъединен взискател, когато изпълнението е насочено върху предмета на обезпечението. Припадащата се на обезпечения кредитор сума се запазва по сметката на съдия-изпълнителя и му се предава, след като представи изпълнителен лист. Тази сума се разпределя между останалите взискатели или се връща на длъжника, ако обезпечението бъде отменено.
(2) Същото важи и за ипотекарния и заложния кредитор, както и за кредитора с право на задържане.
mitko6
Потребител

Мнениеот radoslav.paskalev » 11 Яну 2007, 12:42

mitko6 написа:Може, но ипотекарният кредитор се счита за присъединен взискател по право! И преди да се удовлетвори вашият приятел от цената на възбранения имот, е необходимо да се запази част от цената за удовлетворяване на ипотекарния кредитор - чл. 354 ГПК

Казвате "...е необходимо да се запази част от цената за удовлетворяване на ипотекарния кредитор" - означава ли това, че първия по ред кредитор - банка ДСК при продажбата на имотите няма да може да погаси изцяло вземането си? Защото както сте го написали означава, че в моя случай дори след продажбата на имотите ще остана длъжник и на банката и на моя приятел...
radoslav.paskalev
Нов потребител

Мнениеот mitko6 » 11 Яну 2007, 12:47

Естествено, че оставате длъжник, ако не изпълните задължението си. В случай че Вашето задължение по договора за банков кредит е станало предсрочно изискуемо, банката може да иска удовлетворяване от цената на ипотекарания имот при публичната продан. Ако обаче Вие изпълнявате задълженията си към банката, които са разсрочени, едва тогава част от получената цена от публичната продан, необходимо за удовлетворяване на ипотекарния кредитр-банка, се запазва по сметка на съдия-изпълнителя. За да може да послужи за удовлетворение на банката при евентуално принудително изпълнение, образувано по издаден в нейната полза изп. лист. Това е! И това е смисълът на закона.
mitko6
Потребител

Мнениеот zoom » 11 Яну 2007, 14:48

Мисля, че сега ще Ви дам най - добрия съвет за вашия случай. От теория нямате нужда в случая - обърнете се към адвокат, който може да проведе преговори между всички страни. Ако оставите нещата така, ще продадат имотите Ви на публична продан на безценица и може сумата да не покрие всичките ви кредитори.
Ако смятате, че с продажбата на имотите на реална цена можете да удовлетворите кредиторите си, нямате време за губене.
Мисля, че в едни добре водени преговори банката има интерес да вземе пари, на нея имоти не и трябват, вашият пък кредитор, като Ваш бивш може би приятел пък и като хирографарен кредитор, може и той да разбере ситуацията.Успех.
zoom
Потребител

Мнениеот radoslav.paskalev » 12 Яну 2007, 03:29

Много Ви благодаря zoom i mitko6!
Но не ми стана много ясно това, което ме интересува.
Често съм прибягвал до услуги на Ваши колеги по различни поводи. Нерядко са ми обърквали нещата... Не желая да коментирам повече!
Ето защо сега не мога да рискувам с имотите си - и те да бъдат продадени на безценица. Това е причината и да потърся тук - Вашата помощ. Да чуя различни мнения и да се опитам да се измъкна от безизходицата.

Затова ще попитам отново и моля някой да ми отговори конкретно:
1. Може ли моя бивш приятел да предизвика продажбата на имотите ми с цел да обезпечи вземането си, при условие, че съм изряден към банката.
2. Ако може - то каква е схемата по която ще се обезпечат двамата кредитори: първо обезпечава напълно вземането си банката, а втория кредитор получава каквото остане и ако остане? Или двамата кредитори обезпечават части от вземанията си по някаква схема едновременно? Ако има такава схема - моля разяснете ми я!
3. Ако не може да предизвика продажбата на имотите с цел да се обезпечи вторият кредитор, то колко време ще тегне тази тежест - запора, който той е наложил върху имотите ми? Погасява ли се с някаква давност?

Благодаря ви!
radoslav.paskalev
Нов потребител

Мнениеот gudio » 12 Яну 2007, 10:21

1. Може ли моя бивш приятел да предизвика продажбата на имотите ми с цел да обезпечи вземането си, при условие, че съм изряден към банката - ДА, не да го "обезпечи", а по-скоро да Ви навреди на Вас, защото за него по принцип няма да остане нищо от продажната цена, освен за разноските, които е платил по възбраната и проданта.
2. Ако може - то каква е схемата по която ще се обезпечат двамата кредитори: първо обезпечава напълно вземането си банката, а втория кредитор получава каквото остане и ако остане? Или двамата кредитори обезпечават части от вземанията си по някаква схема едновременно? Ако има такава схема - моля разяснете ми я! СХЕМАТА: всеки може да иска продажба на секвестируем имот, нищо, че е ипотекиран в полза на друго лице. От получената цена обаче ще се удовлетвори, а не "обезпечи", най-напред ипотекарния кредитор.
3. Ако не може да предизвика продажбата на имотите с цел да се обезпечи вторият кредитор, то колко време ще тегне тази тежест - запора, който той е наложил върху имотите ми? Погасява ли се с някаква давност? "Запор" - не, ВЪЗБРАНАТА (така му се вика на "запора" в случая) ще си "тегне" докато не приключи изпълнителното дело, по което същата възбрана е наложена.
:) Стана ли по-ясно ?
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот benzi » 12 Яну 2007, 10:30

Когато взискателят не поиска извършването на изпълнителни действия в продължение на две години, с изключение на делата за издръжка, и когато заяви писмено, че длъжникът прави вноски срещу задължението си, тогава съдия изпълнителя вдига служебно забраните и запорите.
Договорете се с "приятелят" си да му изплатите сумата по изпълнителното дело на възможно повече вноски.След плащането на първата вноска поискайте от него в писмен вид да заяви, че има плащане по задължението и с него направете искане за вдигане на възбраната в/у имотите Ви.В същото време проведете среща с Банката кредитор за да можете да извършите продажбата на имотите-това,което Ви съветват колегите.Така бихте реализирали продажна цена възможно най-добра за имотите си.Останалото е детайли как да го осъществите.Успех!

niksenmeister@gmail.com
benzi
Младши потребител

БЛАГОДАРЯ ВИ!

Мнениеот radoslav.paskalev » 12 Яну 2007, 11:59

Вече знам как да подходя.
МНОГО БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ ВКЛЮЧИЛИ СЕ!
Да сте живи и здрави !!!
radoslav.paskalev
Нов потребител

Разноски

Мнениеот radoslav.paskalev » 12 Яну 2007, 15:14

За да сглобя схемата на действие важно за мен е и какви са и биха били разноските които е/би платил по възбраната и проданта моя приятел? Дължа му 70 000 лв.

P.S. Продължавам да казвам "приятел" защото оценявам помощта, която ми е оказал, макар и сега да ме затруднява.
radoslav.paskalev
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ