Здравейте колеги!
1.в.Лицето е починало преди повече от 5г. и смъртния акт не може да се открие в Болницата в която е починал,тр. установителен иск, но по кой член.Аз мисля че е по чл.14 ал.2 от ЗЛС във вр. с чл.97 ал.3 изр.второ.Дайте мнение,моля!!!!!!
2.в. Има ли право съпругата му(на починалия) на наследствена пенсия,ако съпругът и е получавал пенсия за инвалидност 2-ра група и естествено съдът уважи установителния иск-аз мисля че няма право на основание чл.80 ал.1 от КСО.Дайте мнение!
Лицето е починало на 16.10.96 според съпругата му и тази дата е действителна.До момента той се води жив - акта е изгубен и в съотв. община не знаят нищо.
Благодаря на всички, които вземат мнение и пишат.
- Дата и час: 05 Фев 2025, 11:47 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Обявяване на лице за починало.....?????
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Обявяване на лице за починало.....?????
"PANTA REI"
- viktor79
- Потребител
Производството е особено, и е очертано в чл. 436 от ГПК. Това производство цели да се замести със съдебно установяване несъставеният или унищоженият (изгубен) официален документ, предвиден от закона за установяване на съответния факт.
- nezakonen
- Младши потребител
Благодаря ти, но това го намерих+чл.443 ГПК, обаче ме интересува дали съпругата на починалия може да получава наследствена пенсия при условие, че починалия е получавал пенсия за инвалидност.Благодаря за отговора още веднъж.Моля разтълкувайте ми чл.83 ал.3 КСО- как да разбирам това "повече от 90 ноа сто."в моя случай лицето има 2гр. инвалидност т.е. под 90%
"PANTA REI"
- viktor79
- Потребител
Видове наследствени пенсии
Чл. 83. (1) При смърт на осигурения на наследниците се отпуска пенсия в съответствие с вида на личната пенсия за общо заболяване или поради трудова злополука или професионална болест, която починалият би получил като инвалид със загубена работоспособност повече от 90 на сто.
(2) Когато починалият е придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, на наследниците се отпуска наследствена пенсия, изчислена от полагащата се пенсия за осигурителен стаж и възраст, ако това е по-благоприятно за тях.
(3) При смърт на пенсионер, който е получавал лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване или трудова злополука или професионална болест,[color=red] размерът на наследствената пенсия се определя от следващата му се лична пенсия за инвалидност поради загубена работоспособност повече от 90 на сто.[/color]
Чл. 83. (1) При смърт на осигурения на наследниците се отпуска пенсия в съответствие с вида на личната пенсия за общо заболяване или поради трудова злополука или професионална болест, която починалият би получил като инвалид със загубена работоспособност повече от 90 на сто.
(2) Когато починалият е придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, на наследниците се отпуска наследствена пенсия, изчислена от полагащата се пенсия за осигурителен стаж и възраст, ако това е по-благоприятно за тях.
(3) При смърт на пенсионер, който е получавал лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване или трудова злополука или професионална болест,[color=red] размерът на наследствената пенсия се определя от следващата му се лична пенсия за инвалидност поради загубена работоспособност повече от 90 на сто.[/color]
"PANTA REI"
- viktor79
- Потребител
Щом със сигурност съпругът е починал, можете да потърсите копие от акта за смърт в погребалното бюро, което е извършило погребението (те винаги искат да се представи смъртния акт, за да бъде погребано едно лице). Ако и там няма следа, тогава Ви остава производството по ГПК.
- rts
- Активен потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|