Случаят е следният:
На 27години съм, родена съм в България с родители със Съветско гражданство, които с указ от президента стават български граждани през 1994г. За да получа лична карта и паспорт от Общината ми издават свидетелство за раждане с българско гражданство, тъй като родителите ми вече са български граждани и получавам лична карта и паспорт по обичайния ред. Отивайки преди няколко дни в общината, тъй като ми трябва отново свидетелство за раждане за предстояща женитба, се оказва че могат да ми издадат такова само със съветско гражданство. Тогава им представям копие от удостоверението, което съм получила ставайки на 16год. че съм записана с българско гражданство. Оказва се, че тогава служителите са направили грешка, издавайки ми такова свидетелство, тъй като както сега след 10 години разбирам, е трябвало да кандидатствам по специален начин за да получа българско гражданство и съответно лична карта и паспорт, за което никой не ни е уведомил. Сега, след като винаги съм живяла, завършила университет и работила в България ми съобщават че могат да ми отнемат гражданството и документите за самоличност. Възможно ли е това и имат ли право? И при подобен случай колко време би могло да отнеме да си възвърна гражданството и документите? Бих ли могла да имам извънредно право, тъй като грешката е допусната от служител на общината?
Интересното е че на моя брат, който е с 5 години по-голям от мен, навремето също е издадено свидетелство за раждане с българско гражданство, но той избира руски паспорт.
В моя акт за раждане не е записано гражданство, на по презумция, тъй като родителите ми са били съветски граждани, водят и мен като такава. Баща ми е наполовина от български произход и вече от 36 години родителите ми постонно живеят в България.
Струва ми се че имам нужда от помощ...
- Дата и час: 05 Фев 2025, 11:38 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Може ли да ми отнемат гражданството?Спешно моля за съвет!!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
България е държава с непредвидими обрати. Така че напълно е възможно всичко. Няма законност, няма регламент, законите са неразбираеми, уклончиви. Пълна бъркотия. Ако те лишат от гражданство (което е вполне възможно при сегашните условия и нагласи) трябва да обжалваш пред ВАС и след това в Страсбург. Ако не искаш да се разправяш ще се наложи да минаваш една скъпоструваща процедура съгласно ЗЗЧРБ. по чл.25 ал.8. Не си първа нито си последна, за съжаление вълна беззакония ще настигне всеки един от нас. Защото навсякъде сидят клоуни и вместо да веселят хората в цирка те се занимават с държавническа и правораздавателната дейност. Ако имаш проблеми пиши наICQ.
- ensso
- Потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
|
|