начало

Почина проф. Симеон Тасев Почина проф. Симеон Тасев

Моля за съвет !!!

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Моля за съвет !!!

Мнениеот Sunny1 » 04 Дек 2006, 22:40

Здравейте,
Надявам се някой да може да ми отговори и то спешно, защото се нуждая от добър съвет в труден за мене момент.
Интересувам се, когато човек е сгазен с кола и е загинал на място, като вината за това е изцяло на водача на автомобила, който има застраховка гражданска отговорност в ДЗИ. Колко пари имат право да получат роднините от застрахователя и отделно от виновника за нещастието.
Вярно ли е че от ДЗИ изплащат някакви си 50 000 лева. Също така ми казаха че може да се искат до 700 000 лева понеже толкова е покритието на самата застраховка.
Благодаря на всички предварително!
Sunny1
Нов потребител

Re: Моля за съвет !!!

Мнениеот xektor » 05 Дек 2006, 00:28

[quote="Sunny1" Колко пари имат право да получат роднините от застрахователя и отделно от виновника за нещастието.
Вярно ли е че от ДЗИ изплащат някакви си 50 000 лева. Също така ми казаха че може да се искат до 700 000 лева понеже толкова е покритието на самата застраховка. [quote]
Моите съболезнования!
ДЗИ ще определи размера на обезщетението, което да получат роднините. Ако неговия размер не Ви удовлетворява би следвало да заведете граждански иск, или да присъедините такъв към образуваното наказателно производство за присъждане и на обезщетения за всеки от близките - съпруг/а, деца, майка, баща...
Но Вие ще водите делото не срещу ДЗИ, а срещу извършителя на деянието. Разликата ще Ви заплати той от джоба си!
Той е този, който трябва да се оправя после с ДЗИ. Ако не заплатят определеното от съда обезщетение - да си води той делото срещу ДЗИ!!!

Успех и информирайте тук!!!
xektor
Младши потребител

Мнениеот Sunny1 » 05 Дек 2006, 16:21

Благодаря за отговора,
би ми било от полза ако мога да получа още пояснения и възможни действия от моя страна ...
Sunny1
Нов потребител

Мнениеот benzi » 05 Дек 2006, 16:52

Дайте повече подробности по случая!

niksenmeister@gmail.com
benzi
Младши потребител

възможни действия

Мнениеот xektor » 06 Дек 2006, 01:10

Sunny1 написа:Благодаря за отговора,
би ми било от полза ако мога да получа още пояснения и възможни действия от моя страна ...

Според мен тактически най-добре е да приложите следната схема:
1. Изчаквате решението на ДЗИ за размера на обезщетението.
Това може да отнеме време в рамките на година, дори повече, но имате общо 5-ет години от момента на настъпване на събитието за да заведете дело.
След като разберете присъденото от ДЗИ, ако то не Ви удовлетворява - всички близки завеждате граждански иск за обезщетението, което смятате, че е адекватно. Имате обаче 4% държавна такса върху предявения иск, които ще трябва да внесете предварително, освен ако не бъдете освободени по уважителни причини от нея. Такива могат да бъдат само и единствено изключително влошено финансово състояние, свързано с това, че сте пенсионер, инвалид, безработен/а...

Имайте предвид, че обезщетенията от 700 000 лв. (за едно пострадало лице) и 1 000 000 лв. ( за две и повече пострадали лица) (по застраховките, които се сключват към днешна дата!!!) са предвидени за вреди причинени на трети лица, вкл. чуждестранни граждани, вкл. на територията на страните от ЕС. Това бе едно от изискванията от страна на ЕС за да бъдат спокойни страните от ЕС, че ако български гражданин, пътувайки с колата си на територията на страните от ЕС и причини вреди на трето/и лице/а, то третото лице ще получи адекватно обезщетение. Все пак стандартът в тези страни е значително по-висок от нашия.

Втория възможен вариант за действие е роднините да присъедините Граждански иск към вече образуваното наказателно производство. Тук съдът сам ще определи и присъди по свое осмотрение размера на обезщетението за всеки от роднините. Практиката показва, обаче че определените обезщетения от наказателните производства са с два и повече пъти по-ниски от тези, определини по гражданско-правен ред.
Предимството тук е, че делото ще се разгледа по-бързо и използваните свидетелски показания и други веществени и не доказателства няма да се размият във времето, което може да се случи с напредване на годините, ако търсите правата си по гражданско-правен ред.
Нужно Ви е съдействие на адвокат. Дано попаднете на точния...

Дайте малко повече детайли по случая!
xektor
Младши потребител

Мнениеот pitasht » 06 Дек 2006, 15:52

наскоро прочетох по-внимателно Козакса за застраховането и според мен нещата са следните-изчаквате отговор от ДЗИ, който следва да бъде в 15-дневен срок от отправяне на искането, но май не по-късно от 6 месеца. не си спомням с точност.
В случай, че ви патят сума, която Ви удовлетворява приключвате със случая.
Ако не-завеждате иск за разликата, която смятате, че искате като искът е по-добре да заведете срещу ДЗИ с оглед факта, че много по-лесно ще се удовлетворите от ДЗИ, отколкото от гражданин, който може да няма никакво имущество и дори да има може да създаде пречки като вече го прехвърли и т.н.
От тук насетне дали ДЗИ ще конституира истинския виновник на престъплението си е проблем само на ДЗИ.
Имайте предвид, че отговорността на застрахователя е доста разширена, като ми направи впечатление, че дори отговаря ако заведете дело срешу извършителя за покриване на разноските от водено срещу извършителя дело. Така че без притеснение съдете ДЗИ!
Все пак това е мое мнение, като не претендирам да са запознат много със застрахователното право.
pitasht
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ