начало

Почина проф. Симеон Тасев Почина проф. Симеон Тасев

Оттегляне на пълномощно

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Оттегляне на пълномощно

Мнениеот bubi_ » 02 Ное 2006, 11:23

Каква е процедурата по оттегляне на пълномощно, моля дайте информация, че никъде не мога да намеря нещо подобно, а нотариусът ме праща при адвокат.
bubi_
Нов потребител

Мнениеот ykovachev » 02 Ное 2006, 11:35

Най-добре е да се вземе пълномощното от упълномощеното лице. Ако това не е възможно, трудно е да се оповести за всички трети лица, че упълномощаването е оттеглено, макар и да съм виждал разпратени съобщения чрез софийски нотариус до всичките му колеги в София, че Х е оттеглил пълномощията на У... Не знам що за ефект е имало. Ако сте ходили при нотариуса, заверил пълномощното, той наистина не може да заличи по някакъв начин заверката.
Успех!
ykovachev
Активен потребител

Re: Оттегляне на пълномощно

Мнениеот monteskio » 02 Ное 2006, 11:54

bubi_ написа:Каква е процедурата по оттегляне на пълномощно, моля дайте информация, че никъде не мога да намеря нещо подобно, а нотариусът ме праща при адвокат.

Процедурата е елементарна. Възможни са два варианта:

Първи вариант: В случай, че ви е известен регистрационния номер на пълномощното, което желаете да оттеглите отивате при произволен нотариус и попълвате декларация за пълно оттегляне на дадените пълномощия по това пълномощно.

Втори вариант: При положение, че не ви е известен регистрационния номер на пълномощното, което желаете да оттеглите отивате при нотариус, който го е заверил и попълвате декларация за пълно оттегляне на дадените пълномощия по това пълномощно.

При оттегляне на пълномощно следва да се уведоми пълномощника, но не и третите лица, защото не се знае кои са тези трети лица. Затова, след изготвянето на декларацията, следва да я изпратите до последния ви известен адрес на вече бившия пълномощник.

Препоръчително е декларацията да бъде изготвена от колега адвоакт, за да може пълно и ясно да бъде изписано оттеглянето на пълномощното.

След изпълнение на процедурата посочена от мен, всички действия извършени от пълномощника са неправомерни и той носи гражданска и наказателна отговорност за тях.

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот elenakotzeva » 02 Ное 2006, 12:04

Извинете, но последното написано от Монтескио не е вярно.

В ЗЗД е посочено, че пълномощното се счита оттеглено от момента, в който пълномощникът е уведомен от упълномощителя за оттеглянето. Това обаче не е достатъчно. За да бъде оттеглянето противопоставимо на 3-ти лица, упълномощителят трябва да притежава доказателство, че е уведомил пълномощника за оттеглянето. И тук има два варианта:

1. Ако сте в нормални отношения с пълномощника е необходимо той да ви даде нотариално - заверена декларация, че е уведомен за тове, че не е пълномощник

2. Изпращате нотариална покана до пълномощника, с която го уведомяване за оттеглянето на дадените му права. От момента на получаване на поканата се счите че пълномощията са прекратени.

Иначе колкото и декларации да заверява упълномощителят, че оттегля пълномощията - те няма да са противопоставими на 3-ти лица, тъй като няма доказателство, че пълномощникът е уведомен. Получаването обратно на оригинала на пълномощното също не е гаранция, тъй като може да има нотариално заверени преписи.

Нотариусът Ви праща при адвокат, тъй като не му се занимава с връчване на покани.
elenakotzeva
Потребител

Мнениеот ykovachev » 02 Ное 2006, 12:10

Колегите доста точно обрисуваха ситуацията - вярно, нотариалната покана е отлична идея. Оттам нататък чисто практически възниква въпросът дали пълномощникът, след като е уведомен за оттеглянето на пълномощията, злонамерено увреди упълномощителя си... Вярно е, че носи отговорност, но реализирането на тази отговорност коства доста главоболия и нерви. Надявам се да не се стига дотам.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот monteskio » 02 Ное 2006, 12:48

elenakotzeva написа:Извинете, но последното написано от Монтескио не е вярно.
В ЗЗД е посочено, че пълномощното се счита оттеглено от момента, в който пълномощникът е уведомен от упълномощителя за оттеглянето.

monteskio написа:
При оттегляне на пълномощно следва да се уведоми пълномощника, но не и третите лица, защото не се знае кои са тези трети лица. Затова, след изготвянето на декларацията, следва да я изпратите до последния ви известен адрес на вече бившия пълномощник.

След изпълнение на процедурата посочена от мен, всички действия извършени от пълномощника са неправомерни и той носи гражданска и наказателна отговорност за тях..

Колега Коцева, не мога да намеря различие в написаното от мен и след това от вас, което да не е вярно. Обяснил съм, че е необходимо пълномощникът да бъде уведомен за оттегленято, като съм посочил един от възможните способи за това. Също така, съм дал съвет да се консултира с адвокат за извършването на действието по оттегляне.

elenakotzeva написа:За да бъде оттеглянето противопоставимо на 3-ти лица, упълномощителят трябва да притежава доказателство, че е уведомил пълномощника за оттеглянето.

Ще си позволя да не се съглася с това ваше становище. Уведомяването на пълномощника, по никакъв начин не засяга добросъвестността на третите лица / съконтрахентите/. Под наличие на добросъвестно договаряне в чл.41 ал. 2 ЗЗД, се има предвид тази хипотеза, когато третите лица НЕ СА ЗНАЕЛИ, че договарят с лице, което няма представителна власт. Обратно - тези трети лица, ще бъдат недобросъвестни, ако ТЕ СА УВЕДОМЕНИ, че договарят с лице, което няма представителна власт. Само в този случай, настъпилото прекратяване на пълномощното може да им се противопостави. Точно този момент отбеляза и колегата Ковачев по-горе.

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот elenakotzeva » 02 Ное 2006, 13:03

Прави сте, не съм чела внимателно.
elenakotzeva
Потребител

Назад към Взаимопомощ