Здравейте! Преди повече от 2 години сключих граждански брак. Смених имената си като към своята фамилия добавих фамилията на съпруга си. Но тъй като професионално съм известна с моминската си фамилия, а и се подразбира, че двете фамилии са на едно и също лице, не счетох за нужно да си сменя документите - л.к., паспорт и шофьорска книжка. Междувременно ми изтече валидността на задграничния паспорт, а ми предстои пътуване и трябва да извадя нов. Въпросите ми са:
1. Трябва ли едновременно да сменя и 3-те документа, като в заявлението подам данни за новата фамилия или мога да си извадя само нов задграничен, а с другите да карам докато са валидни?
2. Ще бъда ли санкционирана и в какъв размер за несвоевременната им смяна?
Благодаря предварително!
- Дата и час: 05 Фев 2025, 08:53 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Смяна на документи
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Чл.9 от Закона за българските документи за самоличност разпорежда на всеки гражданин,който е променил името си да се снабди с нови документи за самоличност в 30 дневен срок от промяната.Но дали се отнася за името като цяло,или конкретно само за собственото име не е уточнено.
Санкцията,за която се интересувате е визирана в чл.81,т.8 от същия закон-глоба от 20 до 150 лв.За маловажни случаи /какъвто според мен е Вашия/ по чл.82 от ЗБДС с квитанция се налага глоба от 20 лв от оправомощените лица-органите на МВР.
Санкцията,за която се интересувате е визирана в чл.81,т.8 от същия закон-глоба от 20 до 150 лв.За маловажни случаи /какъвто според мен е Вашия/ по чл.82 от ЗБДС с квитанция се налага глоба от 20 лв от оправомощените лица-органите на МВР.
- gosho72
- Потребител
Задължителна ли е смяната на свидетелството за управление
ЗА смяната на л.к. има срок-3о дневен, но за смяна на свидетелството за управление не видях да е визиран такъв или поне аз не открих. Значи ли това че е възможно да се смени само л.к. и не е задължително да се смянат останалите документи?
- mariqnakk
- Младши потребител
Срокът важи за всички документи за самоличност.
Темата ме накара да си спомня как преди много - много години, когато мъжете са били мъже, а жените - жени, се е уреждал въпроса с фамилното име на жената при сключване на брак: жената приемала за презиме личното име на съпруга си и неговата фамилия. Кратко, точно и ясно Това е шегувка, разбира се !
Темата ме накара да си спомня как преди много - много години, когато мъжете са били мъже, а жените - жени, се е уреждал въпроса с фамилното име на жената при сключване на брак: жената приемала за презиме личното име на съпруга си и неговата фамилия. Кратко, точно и ясно Това е шегувка, разбира се !
- airmen
- Потребител
Задължителните документи-л.к. евентуално Свиде.за управление
Според мен като задължителни могат да бъдат-личната карта и евентуално Шофьорскат книжка. Задграничния паспорт се връща и задължение да го сменим нямаме, той ни е необходим само ако излизаме извън страната и то след 01.01 за държавите извън ЕС.
Когато се изменя/допълва/ ФАМИЛИЯ първо към ОБЩИНАТА се сменят личната карта, преди да е сменена същата няма как да се смени Шоф.книжка, или няма как това да стане едновременно. От КАТ ми казаха че не знаят да съществува срок за смяната и....така че според мен не е задължително.
Когато се изменя/допълва/ ФАМИЛИЯ първо към ОБЩИНАТА се сменят личната карта, преди да е сменена същата няма как да се смени Шоф.книжка, или няма как това да стане едновременно. От КАТ ми казаха че не знаят да съществува срок за смяната и....така че според мен не е задължително.
- mariqnakk
- Младши потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|