- Дата и час: 05 Фев 2025, 08:58 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
закон за правната помощ
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
закон за правната помощ
Предполагам ,чевече е минала по форума но лично аз не съм попадал на тази тема . Имам отчети за оказна помощ по ЗАКОНА ЗА ПРАВНАТА ПОМОЩ от преди три месеца и все още не са ми приведени никакви пари . Как е при вас ? Ако сте имали този проблем разрешили ли сте го и как ? Благодаря !
- marcogm
- Младши потребител
Нямам много такива дела, но и аз имах 2 отчета от юли и като проверих наскоро се оказа, че парите по тях са ми преведени в началото на октомври. Преди това също имах отчет, който ми се изплати след 2-месечен срок (приблизително). Не знам как е при колегите, но явно да се чака за превод на пари от НБПП в рамките на 2-3 месеца след представяне на отчета е нещо обичайно. (Впрочем вероятно срокът зависи и от бързината на придвижване от съответната адв. колегия?).
- fetisov
- Потребител
Аз вече писмено отказвам на съдебния състав да се явявам по подобни дела, като посочвам именно, че НБПП не плаща!
- zelen
- Потребител
Явно зависи от коя колегия сте. При мен идват парите на следващия месец, в който ми е подаден отчета, но знам, че колегията събира да станат до определена бройка, определя дължимите суми и ги изпращана БПП. Успех!
Даже за септември го подадох в началото на септ. и получих парите на 10 октомври-мисля, че не е проблема в БПП, а в колегията Ви!!!!
Даже за септември го подадох в началото на септ. и получих парите на 10 октомври-мисля, че не е проблема в БПП, а в колегията Ви!!!!
- pitasht
- Активен потребител
re : zelen
любопитно ми е zelen, как реагират съдиите във вашият съд на отказа ти да се явиш по делото, тъй като НБПП не плаща. ако на мин ми се случи да не се яви адвокат с подобен мотив бих писала до колегията, вишсият адвокатски съвет и НБПП да се предприемат мерки, включително и налгане на този "адвокат" на дисциплинарно наказание
- ribkata
- Нов потребител
чувствам се тъпо
Благодаря ви ,че вземате отношение и ви завиждам ,че нещата при вас вървят толкова леко . Лично аз оставам с гадно усещане за реда, по който се изплащат възнагражденията в нашата колегия .
- marcogm
- Младши потребител
И на мен ми е любопитно колегата как отказва на съдиите да се яви. Първо, за да се явиш по дело като служебен защитник трябва да си определен от адвокатския съвет - т.е колегията трябва да те уведоми, че си определен за адвокат по съответното дело, а не съдията и ако не искаш да поемеш тази защита - отказваш и определят друг. Ако изобщо не искаш да се явяваш като служебен защитник - подаваш заявление за отписване от регистъра на НБПП и това е. Ако си се явил в нарушение на Закона за правната помощ без да си определен от колегията - не чакай плащане, защото към отчета ти задължително се прилага писмото, с което съответният орган иска защитник и писмото, с което АС определя именно теб. Относно това след колко време ще си получите парите - явно наистина зависи повече от самата колегия колко бързо ще ти обработи отчета, защото освен окомплектоването с горепосочените писма, те изготвят и становище колко да ти се плати. Всичко това отнема време, освен това явно ги пращат на партиди, след като се събере АС и одобри становищата за плащане.
При нас неплатените отчети са от края на юли, което е нормално предвид обстоятелството, че през съдебната ваканция АС не е заседавал и отчетите от тогава явно са пратени най-рано края на септември, докато ги разгледат и в НБПП и докато преведат парите минава поне месец. Аз лично считам за нормални парите, които превеждат и горе-долу така плащаше и преди и съда и следствието със известно закъснение. Знам, че в други колегии има случаи на върнати отчети, поради това, че не са редовни, неокомплектовани и прочие, има нови указания в това отношение как да се попълват отчетите. Отидете в колегиите си и се запознайте с тях, доста са формализирани.
При нас неплатените отчети са от края на юли, което е нормално предвид обстоятелството, че през съдебната ваканция АС не е заседавал и отчетите от тогава явно са пратени най-рано края на септември, докато ги разгледат и в НБПП и докато преведат парите минава поне месец. Аз лично считам за нормални парите, които превеждат и горе-долу така плащаше и преди и съда и следствието със известно закъснение. Знам, че в други колегии има случаи на върнати отчети, поради това, че не са редовни, неокомплектовани и прочие, има нови указания в това отношение как да се попълват отчетите. Отидете в колегиите си и се запознайте с тях, доста са формализирани.
- maria01
- Потребител
Здравейте!
Не оспорвам реда за назначаване - той е ясен, но съм сигурна, че Ви прави впечатление, че никъде не е уредено задължението на АК в какъв срок да обработи коректните отчети и да ги изпрати в НБПП, а то от своя страна не е нормативно задължено в конкретен срок да заплати свършената работа.
Възможно е обаче аз да не съм запозната с всичките законови разпоредби за срока за изплащане по депозирани отчети и какво следва, ако този срок не бъде изпълнен.
Ще Ви бъда благодарна, ако ме осветлите за тях!
С това, надявам се, отговарям и на ribkata, и на maria01.
Желая успех на всички, които си задават въпроси и търсят тяхното решаване!
Не оспорвам реда за назначаване - той е ясен, но съм сигурна, че Ви прави впечатление, че никъде не е уредено задължението на АК в какъв срок да обработи коректните отчети и да ги изпрати в НБПП, а то от своя страна не е нормативно задължено в конкретен срок да заплати свършената работа.
Възможно е обаче аз да не съм запозната с всичките законови разпоредби за срока за изплащане по депозирани отчети и какво следва, ако този срок не бъде изпълнен.
Ще Ви бъда благодарна, ако ме осветлите за тях!
С това, надявам се, отговарям и на ribkata, и на maria01.
Желая успех на всички, които си задават въпроси и търсят тяхното решаване!
- zelen
- Потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|