начало

Почина проф. Симеон Тасев Почина проф. Симеон Тасев

Придобиване на българско гражданство???

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Придобиване на българско гражданство???

Мнениеот nikiiita » 19 Окт 2006, 23:35

Имам нужда от съвет по следната ситуация: Майка ми и сестра са руски граждани, но от повече от 20 години са в БГ, имат си разрешение за постоянно пребиваване в страната. Преди около 2 години сестра ми отиде в Русия при приятеля си (също руски гражданин) и от тогава не си е идвала. Срока на българската и карта изтече през 2005г, но пък и тя не е в страната много повече от 6 м. Така, че мисля, че губи правото си на постоянно жителство тук (поправете ме, ако греша)Работата е там, че те искат да се върнат в БГ да сключат брак и да живеят тук за постоянно. Как може да се направи?Може ли, ако майка придобие българско гражданство и сестра ми да придобие по облекчен ред, въпреки е на повече от 30г.?А ако предварително се ожени за чужденец, това променя ли положението с нещо, създава ли някаква пречка?Моля дайте ми съвет, ще съм ви страшно благодарна!!!
Аватар
nikiiita
Младши потребител

Мнениеот gosho72 » 20 Окт 2006, 00:01

Eто Ви линк към закона за българското гражданство.Там ще намерите отговор относно възможностите за придобиване и процедурата.

http://lex.bg/laws/ldoc.php?IDNA=2134446592
gosho72
Потребител

Мнениеот pinkopanter » 20 Окт 2006, 09:27

На основание чл. 13, т. 4 от закона за българското гражданство сестра ви може да придобие българско гражданство, ако е получила разрешението за постоянно пребиваване преди навършване на пълнолетие.
А по отношение на съпруга й първоначално трябва да кандидатства за разрешение за продължително пребивавне на основание чл. 24, ал. 1, т. 13 от Закона за чужденците и след това да кандидатства за постоянно пребиваване на основание чл. 25, т. 2 от Закона за чужденците в Българие.
За по - изчерпателен отговор трябва да се обърнете към адвокат.
pinkopanter
Потребител

Мнениеот nikiiita » 20 Окт 2006, 18:15

pinkopanter написа:На основание чл. 13, т. 4 от закона за българското гражданство сестра ви може да придобие българско гражданство, ако е получила разрешението за постоянно пребиваване преди навършване на пълнолетие.
А по отношение на съпруга й първоначално трябва да кандидатства за разрешение за продължително пребивавне на основание чл. 24, ал. 1, т. 13 от Закона за чужденците и след това да кандидатства за постоянно пребиваване на основание чл. 25, т. 2 от Закона за чужденците в Българие.
За по - изчерпателен отговор трябва да се обърнете към адвокат.

Да, но проблемът е, че тя понастоящем, заради своята безотговорност, е загубила постоянното си жителство, което беше придобила като малолетна още!!И не отговаря на необходимите условия...
Аватар
nikiiita
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ